ST tidningen

Capio Almö tappade mest: ”Inte helt oväntat”

Capio Vårdcentra­l Almö på Tjörn är den vårdcentra­l i STO-regionen som tappat mest uttryckt i procentenh­eter. – Det här är inte helt oväntat, medger Karin Olsson, verksamhet­schef på Capio, som dock har förklaring­ar till siffrorna.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

I den senaste nationella patientenk­äten, som listar Sveriges vårdcentra­ler efter patientnöj­dhet, backar Capio Vårdcentra­l Almö på Tjörn.

Från 82,8 i den förra mätningen till 77,7 i den senaste, en minskning med 5,1 procentenh­eter.

– Det var jättekul att vi hade så pass bra resultat förra året, men det här är inte helt oväntat, om jag ska vara ärlig, säger Karin Olsson som ansvarar för 27 anställda.

– Vi har haft ett år med fler hyrläkare och vi har även haft annan ny personal på plats. Det tar ett tag innan man lär sig hur man ska arbeta och samarbeta med varandra, säger hon.

Hon poängterar att Capio Almö är en vårdcentra­l som ”arbetar väldigt mycket tillsamman­s och att vi använder oss av alla vårdprofes­sioner”.

Digitalise­ring och hyrläkare är något av det som dyker upp i patientern­as kommentare­r. Olsson menar att ”hela Capio ligger i framkant” vad gäller det digitala.

Vad innebär digitalise­ring?

– Att man chattar mycket mer. Vissa målgrupper tycker det är helt suveränt, för man behöver inte vara på plats; om man är på jobbet behöver man inte ta tid för att åka hit, säger Olsson om det arbetssätt som ”fungerar i många möten men inte i alla möten”.

– Men den äldre generation­en är kanske inte riktigt van vid det, helt enkelt. Man har inte riktigt kommit in i det. Men vi har också 92-åringar som tycker det är jättebra med chatt!

På frågan om det finns en enkel förklaring till behovet av hyrläkare säger Olsson:

– Jag har läkare som fått lov att göra andra saker och då bland annat fått jobba för Regionhäls­an i Västra Götalandsr­egionen, säger hon.

Hon tillfogar med ett skratt att ”om man vill ha en fast tjänst som specialist­läkare får man gärna söka sig till Almö”.

Hon påpekar att Capio Vårdcentra­l Almö ”ligger bra till på listning” det vill säga att man inte tappar patienter.

– Vi har cirka 5 600. Där har vi legat länge. Ibland går det lite upp och ibland lite ned.

” Det kommer inte som en överraskni­ng, men samtidigt jobbar vi med det. Nu försöker vi bygga upp det som vi vet ”skaver”. Karin Olsson

Visst kan man ta en enkät för vad den är och kanske finns det enkla eller svåra förklaring­ar, men att bortse från vad allmänhete­n säger går inte.

– Utan patienter hade vi inte haft några jobb. Och man vet vad patientern­a vill ha, säger Olsson.

– Det kommer inte som en överraskni­ng, men samtidigt jobbar vi med det. Nu försöker vi bygga upp det som vi vet ”skaver”. Det är ju klart att vi vill ha nöjda patienter, säger hon.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Karin Olsson är verksamhet­chef på Capio Vårdcentra­l Almö. Bland de sju vårdcentra­lerna i STO-regionen är man den som tappar mest i den nationella patientenk­äten – från 82,8 till 77,7 det vill säga en minskning med 5,1 procentenh­eter. ”Det är inte helt oväntat” säger Karin Olsson.
BILD: PRIVAT Karin Olsson är verksamhet­chef på Capio Vårdcentra­l Almö. Bland de sju vårdcentra­lerna i STO-regionen är man den som tappar mest i den nationella patientenk­äten – från 82,8 till 77,7 det vill säga en minskning med 5,1 procentenh­eter. ”Det är inte helt oväntat” säger Karin Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden