ST tidningen

Stenungsun­dsbo svindlades på stora pengar

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

På tre dagar fördes totalt 750 000 kronor över från Stenungsun­dsbons konto till en belgisk bank. En id-kapning, menar mannen, som anmält Nordea till ARN för att få tillbaka sina pengar. Men nu har han fått nej från ARN. – Det finns de som drabbats mycket värre än mig, säger han till ST-tidningen.

Det var för ett år sedan som mannen från Stenungsun­d upptäckte tre stora transaktio­ner från hans konto på Nordea till ett okänt konto i Belgien. Överföring­arna hade gjorts tre dagar i rad och totalt rör det närmare 750 000 kronor.

Han ringde Nordea, som kunde stoppa två av överföring­arna och han fick tillbaka 490 000 kronor.

Men den tredje transaktio­nen på drygt 250 000 kronor fick han ingen ersättning för.

Stenungsun­dsbon menar att det rör sig om obehöriga transaktio­ner och polisanmäl­de händelsen. Han tog senare ärendet vidare till ARN, Allmänna reklamatio­ns nämnden, där han krävt att Nordea ska ersätta honom för den sista transaktio­nen.

Något som Nordea sedan har motsatt sig. Enligt bankens utredning ska någon ha loggat in på mannens bank-id, laddat ner ett nytt dito och med detta sedan fört över pengarna till Belgien.

Banken anser att det inte är bevisat att transaktio­nerna är obehöriga. Mannen å sin sida menar att han blivit id-kapad och att någon obehörig fört över pengarna.

Men nu går även ARN på Nordeas

linje och avslår mannens krav på återbetaln­ing.

Stenungsun­dsbon vill inte ställa upp på någon längre intervju, men säger till ST-tidningen:

– Jag fick tillbaka två tredjedela­r, bankerna kan vara lite fula på det viset. Så det är klart att det gnager lite att jag inte fick tillbaka allt. Nu är man bara halvnöjd.

– Jag klarar mig, men det finns ju de som drabbats mycket värre; änkepensio­närer som blivit av med allt – livsbespar­ingar som försvinner.

Efter detta har han bytt bank eftersom han har tappat förtroende­t för Nordea. Han har också vidtagit extra säkerhetså­tgärder kring bank-id.

– Men man får se det på det stora hela – man har det bra och familjen är frisk. Nu lägger jag detta bakom mig, jag orkar inte lägga mer energi på det.

 ?? BILD: HANNA DAHLSTRÖM ?? På tre dagar fördes totalt 750 000 kronor över från Stenungsun­dsbons konto till en belgisk bank. En id-kapning, menar mannen, som anmält Nordea till ARN för att få tillbaka sina pengar. Men nu har han fått nej från ARN.
BILD: HANNA DAHLSTRÖM På tre dagar fördes totalt 750 000 kronor över från Stenungsun­dsbons konto till en belgisk bank. En id-kapning, menar mannen, som anmält Nordea till ARN för att få tillbaka sina pengar. Men nu har han fått nej från ARN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden