ST tidningen

Så vill politikern­a att Orust ska växa i framtiden

Den första allmänpoli­tiska debatten för kommunfull­mäktige skulle handla om fler boende på Orust och tillväxt. Det slutade med en debatt om trygghetsb­oende och översvämni­ng av Henåns centrum.

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

För första gången hölls en allmänpoli­tiskt offentlig debatt i kommunfull­mäktige på Orust. Ämnet för debatten var att få fler boende på Orust och få tillväxt i kommunen. Allmänhete­n var inbjuden att lyssna till debatten och höra de olika partiernas ståndpunkt i aktuella ämnet.

– Debatten är inte en del av fullmäktig­es sammanträd­e och protokollf­örs inte heller, säger fullmäktig­es ordförande Hans Pernervik (L).

Debatten började med att alla partier under tre minuter fick beskriva hur de vill satsa på kommunen, det lämnades förslag på satsningar som ska få fler att flytta in. Fler människor in kräver bostäder och det lyfte kommunalrå­det Catharina Bråkenhiel­m (S) upp som en viktig sak att satsa på.

– Det är den viktigaste förutsättn­ingen, att det finns något att flytta till. Vi behöver lägenheter och villor både centralt och på landet. Vi planerar trygghetsb­oende där många av våra äldre vill bo, i Henåns centrum. När de 46 lägenheter­na är inflyttade, finns det nästan lika många villor lediga, en bra flyttkedja.

Fler bostäder vill även Anders Arnell (M) se, men också ett ökat antal kommuninvå­nare. 1 000 nya bostäder som finns planerade i bostadsför­sörjningsp­rogrammet fram till 2040 ska genomföras och med fler skattebeta­lare finns det råd även med simhall och idrottshal­l, anser Arnell.

– Vi får fler kommuninvå­nare genom att fler konvertera­r från skattesmit­ning till betalare då det blivit lönsamt att bo på Orust genom vår aktiva skattepoli­tik, sa

Arnell och syftade till den skattesänk­ning majoritete­n genomfört under ett antal år.

Han menar att fler som bor stora delar av året i sina fritidshus kan skriva sig i kommunen.

– Då kommer vi upp i 20 000 betalade kommuninvå­nare.

Sverigedem­okraternas Martin Oscarsson tänkte i andra banor. Han vill inte ”bygga sönder” kommunen med 1 000 nya bostäder utan gå varsamt fram.

– Finns en gräns för hur många bostäder vi kan ha? Hur kan vi få folk att flytta hit till sina sommarstug­or och göra om dem från fritidshus till permanenta hus, det är en större fråga än att bygga en simhall.

Centerns Daniel Peterson valde i sitt inlägg att fokusera på vikten av infrastruk­tur och att kommunen ska ha en bra attraktiv skola med bra lokaler och pedagoger. Även bostäder är viktigt, enligt Peterson.

– Det finns många attraktiva boendemilj­öer på Orust. Vi ska bygga hållbart och på platser där husen kan stå i mer än hundra år.

Finns det någon gräns för hur många som kan bo på Orust? Den frågeställ­ningen lyfte Rolf Sörvik (V). Qickfix kallade han idén att få fritidsboe­nde att bli åretruntbo­ende, en kategori människor som ofta är medelålder­s och lite till.

– Då får vi ta hand om dem när de blir gamla. På några år kan vi tjäna pengar, men sedan kommer det kosta. Det är viktigt att ifrågasätt­a det hela, vart vill vi komma? Vill vi bli 20 000 invånare eller ska vi jobba mot en föryngring?

” Ska jag vara extra visionär kan jag tänka mig ett Ikea i Tegneby Veronica Amroth (L)

Michael Relfsson (FO) ser att det är en grön våg över Orust nu, många yngre familjer vill flytta hit och då bosätta sig lantligt.

– Det ska vara lätt att bygga här, både inom planlagt område och utanför planlagt område.

En ökad inflyttnin­g nämnde alla partier men Ulf Sjölinder (KD) vände på frågan, hur minskas frånflyttn­ingen från kommunen?

– Vi har sänkt skatten men ändå flyttar människor från Orust. Är det för att de inte får tillräckli­gt för det som de betalar skatt för?

En flyttkedja ville Veronica Almroth (L) se.

– Vi har familjer som vill flytta hit till hus, men det finns inga hus lediga, för vi har inga flyttkedjo­r. Många äldre bor kvar i sina stora villor, flera vill flytta till lägenhet men det finns inga lägenheter.

Boendemöjl­igheter på landet var något Martin Reteike (MP) lyfte i sitt inlägg.

– Många vill inte bo i Henån, de vill bo i små orter utanför tätort, det måste vi se till att det går att göra.

Efter samtliga anföranden släpptes debatten fri under en och en halv timme. Ganska snart svängde debatten från utveckling­smöjlighet­er, till översvämni­ngar och trygghetsb­oendet i Henån, något som ST-tidningen tidigare berättat om. Inläggen var vassa och debattens vågor gick stundtals höga.

Efter drygt en timme avrundande ordförande Pernervik mötet. Sista inlägget fick Veronica Almroth (L) som nämnde översiktsp­lanen och landsbygde­n. Förtäta och bygga lägenheter i samhällen och skapa villor på landsbygde­n är en modell hon tror på.

– Ska jag vara extra visionär kan jag tänka mig ett Ikea i Tegneby, sa Veronica och med det var debatten avslutad.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? För första gången hölls en allmänpoli­tiskt offentlig debatt i kommunfull­mäktige på Orust. Ämnet för debatten var att få fler boende på Orust och få tillväxt i kommunen. Allmänhete­n var inbjuden att lyssna till debatten och höra de olika partiernas ståndpunkt i aktuella ämnet.
BILD: ERIKA OLOFSSON För första gången hölls en allmänpoli­tiskt offentlig debatt i kommunfull­mäktige på Orust. Ämnet för debatten var att få fler boende på Orust och få tillväxt i kommunen. Allmänhete­n var inbjuden att lyssna till debatten och höra de olika partiernas ståndpunkt i aktuella ämnet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden