ST tidningen

Stenberg gör succé – i Karlskoga

Stenungsun­d: En utlåning från Frölunda till Karlskoga för den Stingers-fostrade forwarden Otto Stenberg har fått avsedd effekt: mer istid och därmed fler poäng. På vägen har han dessutom fått ett smeknamn: ”Mål-Otto”.

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Jodå, Otto har koll på vem den ursprungli­ge ”Mål-Otto” var. För det finns en sådan.

– Jag fick det berättat för mig av Henrik Tömmernes i Frölunda. Han kallade mig för det vid något tillfälle under en en träning. Det är en gammal fotbollssp­elare: Ulf Ottosson i Degerfors.

Den idag 55-årige forne anfallaren hann under tre perioder i Degerfors spela 369 matcher och gjorde hela 205 mål. Med det är ”Mål-Otto” klubbens främste målgörare genom tiderna.

I geografin skiljer det för övrigt knappt 15 kilometer mellan Karlskoga och Degerfors.

Hur ser du på det smeknamnet?

– Det är väl ett bra smeknamn! Jag har inte hört det alltför ofta men några gånger har jag hört det, säger den nye ”Mål-Otto”.

Formellt sett tillhör Otto fortfarand­e Frölunda HC – hans kontrakt med Göteborgsk­lubben sträcker sig över nästa säsong 2024/25 – men han är sedan några veckor tillbaka utlånad till BIK Karlskoga i hockeyalls­venskan. – Jag har spelat i Frölunda hela den här säsongen men vill spela mer. Jag är ute efter att få en lite större roll och att få spela fler viktiga minuter.

Hans tid på isen har också ökat. I FHC nådde Otto i snitt upp till tiotolv minuter per match.

– Det är sex-sju minuter mer i Karlskoga. Det har varit runt 18 minuter per match, säger Otto.

Han har sedan debuten i Karlskoga hunnit med tolv matcher – nio i serien och tre i kvalet – och har på dessa gjort elva poäng fördelat på sex mål och fem assist. Det ska jämföras med sex poäng på 31 matcher för FHC.

Det senaste målet för Karlskoga kom för övrigt i torsdagskv­ällens kvalseger hemma mot Kalmar med 5–1. Otto satte viktiga 3–1 med 3.39 kvar att spela.

Konstrukti­onen på utlåningsa­vtalet innebär att Otto kan vandra fram och tillbaka mellan klubbarna. Att skaffa en lägenhet i Karlskoga har därför inte varit aktuellt.

– Jag bor faktiskt på hotell i Karlskoga. Frölunda har 13 forwards hemma just nu. Blir någon skadad hade man behövt komma hem snabbt.

Har du drabbats av den så kallade hotelldöde­n eller händer det så mycket annat ändå?

– Jag har ganska fullt upp. Det har gått bra, tycker jag. Jag bor i centrum och har varit runt på restaurang­er och mataffärer. Det är väl ungefär det som jag har gjort, säger Otto han om tillvaron i Karlskoga.

Han har promenadav­stånd till Nobelhalle­n ”men jag har fått skjuts varje dag”.

I staden Karlskoga bor det cirka 27 000 personer – dubbelt så många som i Stenungsun­d – och hockey är den i särklass populärast­e sporten. Till torsdagskv­ällens match kom 2 340 åskådare för att se sitt lag vinna.

Segern innebär fortsatt kvalspel för Karlskoga – laget möter Södertälje i bäst av sju matcher – samtidigt som Frölunda förbereder sig för SM-slutspel.

– Just nu är jag dubbelregi­strerad och kan hoppa fram och tillbaka (mellan klubbarna) hur mycket som helst, säger Otto.

Det återstår att se i vilket lag som ”Mål-Otto” den yngre avslutar den här säsongen.

?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Den Stingersfo­strade 18-årige forwarden Otto Stenberg tillhör Frölunda HC men lånades tidigare under säsongen ut till BIK Karlskoga i hockeyalls­venskan. På tolv spelade matcher har det blivit 11 poäng fördelat på sex mål och fem assist.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Den Stingersfo­strade 18-årige forwarden Otto Stenberg tillhör Frölunda HC men lånades tidigare under säsongen ut till BIK Karlskoga i hockeyalls­venskan. På tolv spelade matcher har det blivit 11 poäng fördelat på sex mål och fem assist.
 ?? BILD: BILDBYRÅN ?? Originalet Ulf ”Mål-Otto” Ottosson i aktion för Degerfors i finalen i Svenska cupen den 16 juni 1993 mot Landskrona.
BILD: BILDBYRÅN Originalet Ulf ”Mål-Otto” Ottosson i aktion för Degerfors i finalen i Svenska cupen den 16 juni 1993 mot Landskrona.