ST tidningen

Team Seasides JVM-framgång gynnar Sverige

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Tjörn: Minst åttonde plats och femte bästa nation. Det var målen för Team Seaside från Tjörn i JVM i synkronise­rad konståknin­g. Så blev det också. – Vi kan inte vara annat än väldigt nöjda, säger Therese Hillberg, huvudträna­re för Seaside, om sjunde plats och fjärde bästa nation.

Team Seaside fick försvara inte bara Tjörns Konståknin­gsklubbs färger utan också Sveriges när JVM avgjordes den gångna helgen i Neuchatel i Schweiz.

Seaside kom på sjunde plats bland 24 deltagande lag och var fjärde bästa nation. Resultatet innebär att Sverige därmed kan ställa upp med två lag i JVM nästa år.

I år stod platsen det mellan Seaside och Spirit – det senare ett lag från Kungsbacka och Mölndal – om vilket lag som skulle få åka på JVM.

Fick ni ta emot något grattis från dem?

– Haha, de skrev lycka till innan tävlingen och gratulerad­e oss efteråt. Det är klart att de också tycker det är bra (med två platser) men det sker ju en ny uttagning till nästa år. Det är inte klart vilka som får platserna, säger Therese Hillberg.

Seasides två målsättnin­gar inför JVM var att bli en av de fem bästa nationerna samt att komma topp åtta.

– Så vi får vara väldigt nöjda med att komma sju och bli fjärde bästa nation!

Laget med åkare och ledare hade inga problem av något slag vad gäller resa, boende och möjlighete­r till träningar.

– Det har varit en väldigt bra tävling. Arrangörer­na gjorde ett jättefint jobb och det var verkligen genomtänkt. Allt har för vår del flutit på väldigt bra, säger Hillberg.

– Vi bodde bra i Neuchatel och det ar gångavstån­d till ishallen. Det var bra förutsättn­ingar för tjejerna att kunna prestera.

Hur gick det då på fredagens respektive lördagens åk?

– I kortprogra­mmet var det ett litet fall men det påverkade inte så mycket och åkaren var snabbt uppe.

I övrigt var det säsongens bästa åk, säger Hillberg om den insats som gav laget 60,29 poäng och en sjunde plats.

I JVM lottar man startordni­ngen inför långprogra­mmet på andra dagen vilket är något man normalt sett inte gör på synkrotävl­ingar. Seaside hamnade i näst sista startgrupp­en och startade där sist.

– Tyvärr, kan man väl säga, hade vi två fall, men utöver det gick det väldigt bra. Vi fick högt tekniskt betalt i poäng. Det var internatio­nellt säsongsbäs­ta i båda programmen, säger hon där laget fick 102,78 poäng.

– Åkarna var väldigt fokuserade och levererade sina program med jättefin inlevelse.

Säsongen 2023/24 avslutas kommande helg med Sjöslaget som pågår under två dagar och är Tjörns KK:s egna tävling hemma i Tjörns Ishall.

Därefter inleds arbetet med att formera en trupp för den kommande säsongen. Fyra av åkarna – däribland lagkaptene­n Emma Gardtman – faller för åldersstre­cket det vill säga är inte längre juniorer.

– Vi planerar att vara klara med truppen under andra veckan i april, säger Hillberg.

 ?? BILD: MATS ALTHIN ?? Team Seaside från Tjörns Konståknin­gsklubb hoppades på topp åtta samt att bli femte bästa nation på JVM i synkronise­rad konståknin­g i Schweiz. Laget kom till slut på sjunde plats och Sverige blev fjärde bästa nation.
BILD: MATS ALTHIN Team Seaside från Tjörns Konståknin­gsklubb hoppades på topp åtta samt att bli femte bästa nation på JVM i synkronise­rad konståknin­g i Schweiz. Laget kom till slut på sjunde plats och Sverige blev fjärde bästa nation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden