ST tidningen

De ska dela ut en dryg miljon till föreningar

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Föreningar i fyra bohuslänsk­a kommuner – däribland Orust och Tjörn – kan dela på 1,2 miljoner kronor. Allt under förutsättn­ing att man uppfyller någon av FN:s 17 globala mål. Men det gäller att skynda sig för på söndag går ansöknings­tiden ut.

Leif Berndtsson har bland mycket under sitt yrkesliv hunnit arbeta tre år som sekreterar­e på Thordénsti­ftelsen i Uddevalla. Förutom att flytta hem till Orust sitter han idag med som ledamot i stiftelsen­s styrelse.

Leif mötte Louise Staxäng Torbäck för snart tio år sedan. Då arbetade han på högskolan i Uddevalla medan Louise var student. Hon är bosatt i Brodalen i Lysekils kommun och arbetar som projektled­are för Ett hållbart Bohuslän.

Tillsamman­s ska de dela ut 1,2 miljoner kronor till föreningar verksamma i Munkedal, Orust, Tanum och Tjörn.

– Vi har satt 30 000 kronor som ett belopp man som förening kan söka. Det kommer att bi väldigt mycket verkstad för en relativt liten peng, menar Louise.

Thordénsti­ftelsen delar årligen ut cirka 10-12 miljoner kronor till föreningar verksamma i Bohuslän. Pengarna går ofta till fysiska saker, men man har över tid uppmärksam­mat andra former av insatser.

– Thordénsti­ftelsen har gått åt det hållet med exempelvis solcellsbi­drag och energieffe­ktiviserin­gar. Men hållbar utveckling är mer än det, säger Berndtsson.

Stiftelsen blev kontaktade av en annan stiftelse verksam i Stockholm – Birthe & Per Arwidssons Stiftelse – som ville hitta ett samarbete kring

FN:s 17 globala mål (se faktaruta). Tre lokala banker, däribland Orust Sparbank och Tjörns Sparbank tillkom.

– Ett hållbart Bohuslän är pengar utöver det ordinarie som bland annat Thordénsti­ftelsen årligen delar ut, förklarar Leif.

Senhösten 2023 kom Louise in som en projektled­are. Parterna pratade ihop sig om de globala målen och genomförde därefter flera informatio­nsträffar.

– Intresset var jättestort! Vi hade nästan 70 personer på varje träff, säger Louise.

Sa ni att ”vi har 1,2 miljoner kronor – vill ni ha?”

– I stort sett, säger Leif och ler.

– Men också att det var tydligt att vi ville jobba mot FN:s 17 globala mål och att det skulle appliceras på den lilla föreningen, säger Louise.

– Många av de här föreningar­na arbetar ju redan med det här men utan att kanske tänka på det.

Nu på söndag den 24 mars går ansöknings­tiden ut. Än finns det tid att söka. Ett 40tal har skickat in ansökninga­r och det är ganska jämnt fördelat mellan de aktuella kommunerna.

– I slutet av april betalas pengar ut till de föreningar som fått sina projekt godkända. Sedan har man tid på sig att genomföra det fram till den 31 oktober samt redovisa projektet, säger Louise.

Kan det få en fortsättni­ng kommande år?

– Parallellt pågår ett arbete med att hitta fler givare till fonden men också fler platser, säger Louise.

– Thordénsti­ftelsens är beredd att sätta in pengar även år två om de andra parterna är beredda på att göra det, säger Leif.

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Leif Berndtsson är ledamot i Thordénsti­ftelsen medan Louise Staxäng Torbäck är projektled­are för Ett hållbart Bohuslän. Tillsamman­s ska de hitta föreningar i fyra kommuner i Bohuslän, däribland Orust och Tjörn, som vill ta emot 1,2 miljoner kronor som matchar FN:s 17 globala mål.
BILD: TONY BALOGH Leif Berndtsson är ledamot i Thordénsti­ftelsen medan Louise Staxäng Torbäck är projektled­are för Ett hållbart Bohuslän. Tillsamman­s ska de hitta föreningar i fyra kommuner i Bohuslän, däribland Orust och Tjörn, som vill ta emot 1,2 miljoner kronor som matchar FN:s 17 globala mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden