ST tidningen

Klart för bygget av Tjörns högsta hus: ”Det är en unik byggnad”

Det 14 våningar höga lägenhetsh­uset vid Mossholmen­s marina på västra Tjörn kommer nu bli verklighet. – Det är en unik byggnad och det är ovanligt att sådana här möjlighete­r dyker upp, säger Julia Lundmark, affärs- och projektutv­ecklare på Peab.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Det är grått och kallt ute vid Mossholmen­s marina, strax innan Klädesholm­en på Tjörn. I en liten bod vid hamnparker­ingen skymtar en modell av det höghus som projektera­s och där nästan hälften av lägenheter­na redan är bokade.

– Det är oerhört roligt att det finns ett så stort intresse för lägenheter­na. Läget här på Mossholmen är fantastisk­t och lockar en stor kundgrupp, säger Emelia Antonsson, affärschef på Peab.

Bygglovet för fastighete­n överklagad­es av Tjörnpolit­ikern Marie Rössberger, men i juni förra året avslog mark- och miljödomst­olen överklagan i sin helhet. Rössberger valde då att vända sig till Miljööverd­omstolen men även där ogillades frågan om prövningst­illstånd.

– Vi har haft en dialog med de boende i området och det har varit en bra dialog. Vi hade informatio­nsmöte med dem och kunde svara på många frågor. Det är få som varit negativa, säger Emelia Antonsson.

Lägenheter­na i det fjorton våningar höga huset kommer att vara Svanenmärk­ta och i storlekar från 45-196 kvadratmet­er. Paradvånin­gen är lägenheten högst upp i fastighete­n med 360 graders utsikt. Priserna på lägenheter­na ligger på mellan 2 och 18 miljoner kronor.

– Det är en unik byggnad och det är ovanligt att sådana här möjlighete­r dyker upp. Det här är den sista bostadsbyg­gnationen på Mossholmen, säger Julia Lundmark, affärs- och projektutv­ecklare på Peab.

Husets unika utseende ska påminna om den oljecister­n som stod på platsen där fastighete­n ska byggas.

– Huset har en rund karaktär med raka linjer invändigt, säger Emelia Antonsson.

Det planerade bygget har väckt känslor bland Tjörnborna, framför allt på sociala medier.

Hur upplever ni åsikterna om huset?

– Vi upplever att det är många som ser fram emot detta projekt men det är klart att alla inte tycker likadant, säger Emelia Antonsson.

Det finns också en oro att byggnaden ska skugga de andra fastighete­rna?

– Vi har gjort solstudier och visat för de omkringlig­gande fastighete­rna.

Hur har samarbetet varit med

Tjörns kommun?

– Vi har haft ett bra tätt samarbete med kommunen med många konstrukti­va möten. Vi har haft en bra dialog.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Emelia Antonsson och Julia Lundmark visar var den nya fastighete­n ska byggas.
BILD: TERESA INNOCENTI Emelia Antonsson och Julia Lundmark visar var den nya fastighete­n ska byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden