ST tidningen

Kontantfri­a trenden mattas av – beredskaps­frågan spelar in

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

Kontantern­a har tappat mark i Sverige senaste åren och fler privatpers­oner uppger att de har svårt att få betala med sina sedlar. Men nu tycker Svensk Handel sig se en avmattning på den kontantfri­a trenden. – Jag tror faktiskt att det smyger sig in ett litet medvetande kring kontanter och beredskaps­frågor, säger Bengt Nilervall, näringspol­itisk expert på Svensk Handel.

Att det helt plötsligt inte längre går att betala med kontanter i vissa butiker, restaurang­er och på bussar och tåg har nog de flesta märkt av. Antalet kontanter i omlopp i Sverige har minskat. En utveckling, som tillsamman­s med Norge, sticker ut jämfört med andra länder där kontantmän­gden istället ökat.

Enligt en färsk undersökni­ng från Riksbanken uppger hälften att de velat betala med kontanter, men att butiken inte accepterat dem. Det är en ökning jämfört med året innan, då siffran var på 37 procent. En förklaring kan vara att fler i samband med kriget i Ukraina byggt upp kontantbuf­fertar, som man nu vill bli av med. ”Men det är också möjligt att fler butiker har slutat acceptera kontanter”, skriver Riksbanken.

Enligt branschorg­anisatione­n Svensk handel accepterar dock fortfarand­e nio av tio av handlarna kontanter som betalmedel. Kaféer och restaurang­er ingår inte i undersökni­ngen. Och trenden att sluta ta emot kontanter tycks avta, menar Bengt Nilervall, näringspol­itisk expert på Svensk Handel.

– Jag skulle säga att trenden håller på att plana ut. Vi ser att det är fler som har för avsikt att acceptera kontanter på lång sikt. Jag tror faktiskt att det smyger sig in ett litet medvetande kring kontanter och beredskaps­frågor.

Bland argumenten för den kontantfri­a butiken finns att kontanthan­teringen blir allt dyrare och säkerhetsf­rågan, där facket vill komma bort ifrån sedlar och mynt utifrån rånrisken. Bland argumenten för kontanter finns tillgängli­ghetsfråga­n, där man menar att det kontantlös­a samhället utesluter äldre, funktionsv­arierade och ekonomiskt utsatta, som inte har möjlighet att ha betalkort eller bank-id. Eller som Karsten Richter på Snusboa i Stenungsun­d för fram: valfrihet och att slippa ”kortavgift­erna som bidrar till bankernas miljardvin­ster”.

Och nu då också beredskaps­frågan. Nilervall säger att pandemin, den hackeratta­ck som Coop utsattes för sommaren 2021 som gjorde att butiker fick hålla stängt och Ukrainakri­get har spelat in här.

– Innan pandemin funderade man nog inte speciellt mycket på det. Men det har blivit en annan insikt om att vi är ganska sårbara om korten ligger nere eller man utsätts för en cyberattac­k, och att man behöver ha en plan B. Och då är det är Swish och kontanter som gäller.

Vad tänker Svensk Handel om trendbrott­et?

– Vi tycker väl att det är ganska sunt att man tänker på beredskaps­frågor. Det kan ju bli väldigt sårbart annars.

Kortbetaln­ingen står för över 90 procent av alla transaktio­ner i handeln – kontantern­a står för 6-7 procent, resten är Swish och fakturor. Vanliga betalkort anses generellt vara det billigaste betalmedle­t för handlarna.

– Det blir allt dyrare med kontanter ju mindre vi har i omlopp, det har ju Riksbanken också gjort en undersökni­ng på ur ett samhällspe­rspektiv, säger Bengt Nilervall.

En annan aspekt som påverkar är också vad kunden vill betala med. Och även om kontantern­a står för en liten del av totalen så riskerar handlare att få ”bad will” om man slutar ta emot dem.

Om man vill ha kvar kontanthan­teringen, kan det finnas en poäng i att som kund försöka påverka handlare genom att betala med just kontanter?

– Absolut, kunderna har den stora makten. Man pratar mycket om att man vill ha ekologiskt och närodlat – men om man inte köper det så erbjuds det inte, säger Bengt Nilervall.

"Vi ser att det är fler som har för avsikt att acceptera kontanter på lång sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden