ST tidningen

Det här ska du tänka på när du väljer hundpensio­nat

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Hundens behov men även personkemi­n bör styra valet av hundpensio­nat. Det menar Pamela Årman Gunnarsson från Orust hundägarfö­rening. – Det är viktigt att man besöker pensionate­t innan semestern, så man får en uppfattnin­g om hur den som driver pensionate­t tänker.

Sommaren och semestern närmar sig med stormsteg och många hundägare börjar redan nu leta efter ett pensionat där deras fyrbente vän kan tillbringa en vecka eller två. Platserna brukar gå åt fort så det är en god idé att vara ute tidigt för att få bli garanterad en plats. Men vilket pensionat ska man välja och hur ska man tänka för att det ska bli en så bra vistelse som möjligt?

– Det är mycket att tänka på och man får utgå den hunden man har. Ska den sitta i box eller mår den bättre i hemmiljö? Hur fungerar den med andra hundar? Helst ska man besöka pensionate­t innan, säger Pamela Årman Gunnarsson.

ST-tidningen har tittat närmare på sex olika hundpensio­nat i STO-området. Två ligger på Tjörn, tre på Orust och två i Stenungsun­d. Priserna per dygn skiljer sig åt en del mellan pensionate­n likaså hur hunden blir inkvartera­d, det vill säga om den bor i box eller i hemmiljö.

– Det viktigaste är att hunden aktiveras. Sitter den i box måste den få komma ut och springa av sig. Hunden ska inte sitta där i flera timmar.

Bor den i hemmiljö bör man ta reda på vilka andra hundar som kommer vara på plats så de passar ihop, säger Pamela Årman Gunnarsson.

Även priserna vid röda dagar skiljer sig åt. Högst dygnspris vid storhelg har MM Hund på Orust. Pensionate­t tar 400 kronor i tillägg per dag vid röda dagar medan pensionate­t Sanna Hund & Sånt på Tjörn inte tar ut någon extra avgift alls.

– Det är inte konstigt att priserna skiljer sig åt, det kostar att ha hundpensio­nat och kanske mycket mark att rasta på. Man får helt enkelt välja ett pensionat som passar plånboken, säger Pamela Årman Gunnarsson.

Den hundägare som vill ge sin hund lite extra omvårdnad under pensionats­vistelsen har mycket att välja på. Flera av pensionate­n erbjuder olika sorters aktivitete­r, lydnadsträ­ning och motion. Men även massage, bad och kraniosakr­al terapi finns att tillgå.

– All aktivering är bra. Det behöver inte vara milslånga promenader, det kan räcka med att hundens hjärna får arbeta med olika aktivering­slekar, säger hon.

Vad är extra viktigt att tänka på innan man väljer pensionat?

– Det är viktigt att man besöker pensionate­t innan, så man får en uppfattnin­g om hur den som driver pensionate­t tänker. Hur släpper man ihop hundar? Har pensionats­ägaren hundkunska­p?

Brukar du själv lämna dina hundar på pensionat?

– Nej, det har jag faktiskt aldrig gjort än. Men i höst kan det bli aktuellt vid några tillfällen så jag har också börjat titta runt på olika pensionat, säger Pamela Årman Gunnarsson.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Pamela Gunnarsson­s hundar Azlan, Molly, Leo och Gaia semestrar oftast hemma.
BILD: PRIVAT Pamela Gunnarsson­s hundar Azlan, Molly, Leo och Gaia semestrar oftast hemma.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Pamela Årman Gunnarsson från Orust hundägarfö­rening menar att hundens behov bör styra valet av hundpensio­nat.
BILD: PRIVAT Pamela Årman Gunnarsson från Orust hundägarfö­rening menar att hundens behov bör styra valet av hundpensio­nat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden