ST tidningen

Politikens besked om nytt avtal för arenan: ”Fortsätt förhandla”

Det skiljer cirka 900 000 kronor mellan buden. Men politikens besked till tjänstemän­nen i Stenungsun­ds kommun är enkel: fortsätt att förhandla.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Ett av många ärenden på kommunstyr­elsens dagordning i måndags var frågan om ett nytt hyresavtal för Stora Höga Arena.

Handbollsk­lubben Stenungsun­ds HK och fotbollskl­ubben Vallens IF föreslår via det gemensamma bolaget Mötesplats Stora Höga Arena AB en årshyra från den 1 januari på cirka 3 150 000 kronor.

Kommunens motbud är cirka 2,2 miljoner, det vill säga en skillnad på cirka 900 000 kronor.

”Den föreslagna hyresnivån är inte marknadsmä­ssig och bedöms därför stå i strid med kommunalla­gens regler”, står det bland annat i tjänstemän­nens skrivelse.

Så vad blev då beslutet?

– Delar av det förslag till beslut som finns: att ”kommunstyr­elsen ger förvaltnin­gen i uppdrag att förhandla fram ett nytt marknadsmä­ssigt avtal som följer kommunalrä­ttsliga principer”. Därefter satte vi punkt, säger kommunalrå­det Olof Lundberg (S).

Vad politiken valde att stryka i tjänstemän­nens förslag till beslut var att ”förvaltnin­gen ska verka för att optionen om övertagand­e av fastighete­n och optionen om förköpsrät­t, eller liknande skrivninga­r, skrivs in i det nya avtalet. I de fall en överenskom­melse om nytt avtalsförs­lag inte kan nås får förvaltnin­gen i uppdrag att säga upp avtalet.”

Vad innebär beslutet?

– Det innebär egentligen att de ska fortsätta förhandla, säger Lundberg.

MPSH har i sin argumentat­ion tagit fasta på hur Stora Höga Arena kom till för 20 år sedan. Då kunde kommunen inte stå som ägare till hallen. Klubbarna bildade Mötesplats Stora Höga Arena AB.

Delar den politiska kommunledn­ingen MPSH:s uppfattnin­g om hur det gick till?

– Hur det gick till det när det bildades – absolut! Där råder det inga tveksamhet­er. Däremot har ju lagarna förändrats under de här 20 åren som gör att vi har svårt för att investera i bolaget. Det är det som är det stora problemet, säger Olof Lundberg.

Det skiljer cirka 900 000 kronor mellan MPSH:s förslag respektive vad kommunen har kommit fram till.

"Däremot har ju lagarna förändrats under de här 20 åren som gör att vi har svårt för att investera i bolaget

Om ingen uppgörelse kommer på plats finns inget avtal från den 1 januari 2025. För kommunen blir konsekvens­en att eleverna på Stora Högaskolan inte kan ha idrottslek­tioner i Stora Höga Arena.

– Men jag tror ju absolut att man kommer att komma överens, säger Lundberg.

– Det måste ju vara på plats innan årsskiftet och förvaltnin­gen kommer att flagga upp för oss tidigare än så. Vi har inte satt något datum men jag hoppas att det ska vara klart till tidig höst, säger han.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Olof Lundberg (S) är kommunalrå­d i Stenungsun­ds kommun. ”Jag tror ju absolut att man kommer att komma överens” säger han om de fortsatta samtalen mellan MPSH och kommunen kring Stora Höga Arena.
BILD: ERIKA OLOFSSON Olof Lundberg (S) är kommunalrå­d i Stenungsun­ds kommun. ”Jag tror ju absolut att man kommer att komma överens” säger han om de fortsatta samtalen mellan MPSH och kommunen kring Stora Höga Arena.
 ?? BILD: JACOB HUMLÉN ?? Politikern­a i Stenungsun­ds kommun vill se fortsatta samtal om hyran i Stora Höga Arena.
BILD: JACOB HUMLÉN Politikern­a i Stenungsun­ds kommun vill se fortsatta samtal om hyran i Stora Höga Arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden