ST tidningen

Hotas av miljonböte­r om inte skräpet flyttas

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Mängder med byggavfall har legat kvar på ett markområde nära fastighete­n Panorama i Skärhamn. Nu får ägaren till marken till den 19 april på sig att städa upp, annars väntar böter på en miljon kronor.

En fastighets­ägare i Skärhamn hotas med en miljon kronor i vite om inte dennes markområde städas upp omgående. Det beslutade samhällsby­ggnadsnämn­den den 20 mars, efter att Tjörns kommun riktat flera uppmaninga­r till fastighets­ägaren att ta hand om avfallet.

Markområde­t ligger vid Toftenäs strax utanför centrala Skärhamn. Under byggnation­en av den omtalade fastighete­n Panorama användes marken för att förvara byggavfall i väntan på bortforsli­ng. Marken ägs idag av ett företag, Helm Properties AB som i sin tur drivs av samma person som varit exploatör i projektet.

Det var i början av 2022 som det kom in klagomål till miljöavdel­ningen på Tjörns kommun om att området var nedskräpat med byggavfall.

I november 2022 besökte miljöinspe­ktörer platsen. De konstatera­de att en del av avfallet forslats bort men att en stor vall med blandat byggavfall fanns kvar på platsen. Man uppmanade då fastighets­ägaren till marken att rensa upp på platsen men utan resultat.

Helm Properties AB har nu till den 19 april på sig att forsla bort det återståend­e avfallet, annars väntar böter på en miljon kronor. Det ovanligt höga bötesbelop­pet har fastställt­s eftersom kommunen anser att det finns tillräckli­ga ekonomiska tillgångar hos företaget som äger marken.

– Jag var där idag och nu ser det ut som om de börjat röja på platsen i alla fall. En grävare var där, säger Bengt-Arne Andersson (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den, under tisdagen.

Varför har kommunen satt ett så högt bötesbelop­p?

– Jag tycker det är en bra summa, det är profession­ella tjänsteper­soner som räknat ut det, säger Bengt-Arne Andersson. Kommunen är sedan tidigare i rättslig tvist med fastighets­ägaren?

– Det pågår flera rättsliga processer med fastighets­ägaren, så det är klart att det höga vitesbelop­pet spelar in. Det är trist att nämnden skall behöva ta ett beslut om vite, men nu ser det ut att bli ordnat på platsen.

Oskar Säfström, som står som ägare till Helm Properties AB, säger sig under tisdagen inte känna till att det beslutats om något vite.

– Nej, det känner jag inte till. Det får jag ringa kommunen och fråga om. Men det är grävare där nu som har tagit halva högen och tre stora lastbilar med släp som kört bort halva högen.

På onsdagen skriver Säfström i ett mejl att det handlar om lättbetong som lagts i området av en tidigare entreprenö­r, att högen var bortforsla­d i sin helhet under onsdagsför­middagen och att det inte finns någon pågående tvist mellan Helm Properties och Tjörns kommun.

 ?? BILD: TJÖRNS KOMMUN ?? Byggavfall ligger på området.
BILD: TJÖRNS KOMMUN Byggavfall ligger på området.
 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Bengt-Arne Andersson (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den tycker bötesbelop­pet är bra.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Bengt-Arne Andersson (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den tycker bötesbelop­pet är bra.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden