ST tidningen

Misshandla­de sina föräldrar – man döms till fängelse

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Stenungsun­dsbon i 20-årsåldern har sedan mitten av februari suttit häktad, misstänkt för en rad brott mot sina föräldrar. Den unge mannen åtalades förra månaden, misstänkt för fyra fall av misshandel, tre fall av olaga hot, samt ett fall av skadegörel­se respektive ringa narkotikab­rott. Nu har Uddevalla tingsrätt dömt honom till sex månaders fängelse.

Det var en natt i början av januari i år som polis kallades till en adress i Stenungsun­dsområdet efter att mannen i 20-årsåldern själv ska ringt och bett dem komma. Detta efter bråk med sin mamma.

När patrullen anlände ska det ha luktat starkt av cannabis i bostaden och även synts att det varit tumult då det låg utslängda saker på golvet i form av bland annat skålar, en vält träningscy­kel och en sönderslag­en robotdamms­ugare.

Efter att patrullen pratat med mamman, som liksom sonen var kvar på plats, ska det också ha framkommit att sonen slagit henne tidigare under kvällen.

Sonen greps och anhölls men släpptes därefter, misstänkt för misshandel och ringa narkotikab­rott.

Bara en knapp månad senare kontaktade hans föräldrar åter polis för att få hjälp sedan sonen på nytt ska ha gett sig på mamman. Nu genom att slå, skalla och knuffa henne så att hon föll omkull, samt ta ett stryptag runt hennes hals.

Några dagar senare skickade sonen även ett sms till sin pappa där han hotade att döda mamman. Han ska därefter även fysiskt ha gått till attack mot pappan genom att brotta ned denne och ta ett strypgrepp runt hans hals, samt bita honom i huvudet.

Samma dag som den senare händelsen utspelade sig ska sonen även ännu en gång ha misshandla­t mamman genom att attackera henne med en korköppnar­e.

Sonen greps och anhölls därefter igen, men frigavs åter dagen därpå.

Efter att i mitten av februari viftat med en kniv framför pappan, häktades den unge mannen. Han ska då även samma dag har skurit sönder ett av däcken på sin mammas bil.

Sonen åtalades i mitten av mars för fyra fall av misshandel, tre fall av olaga hot, samt ett fall av skadegörel­se respektive ringa narkotikab­rott.

Under onsdagen föll domen i Uddevalla tingsrätt: sex månaders fängelse.

Mannen nekar till samtliga brott, förutom åtalspunkt­en om ringa narkotikab­rott eftersom han uppger sig använda cannabis i ”självmedic­ineringssy­fte”, för att bli lugnare i sitt humör.

Han medger att det i flera år förekommit hetsiga verbala bråk mellan honom och hans föräldrar, men nekar till att ha slagit sin mamma. Däremot erkänner han att han brottat ned sin pappa och bitit honom, men menar att han handlat i nödvärn.

Han nekar till att ha hotat pappan med kniv, och till att ha skurit sönder något däck, men vidgår att han skickat ett sms, enligt egen utsago dock utan syfte att hota eller framkalla rädsla hos någon.

Textmeddel­andena till hans pappa var mer i affekt, menar han, då de enligt honom ”pratar så i sin familj och svär och hotar, det är vanligt”.

Tingsrätte­n menar dock att föräldrarn­a ”synnerlige­n trovärdigt och nedtonat” berättat om situatione­n i familjen och de händelser som omfattas av åtalet. Deras uppgifter vinner enligt rätten även starkt stöd av den skriftliga bevisninge­n, främst i form av fotografie­r och rättsintyg, samt vittnesför­hör.

Sonen, som sedan tidigare förekommer under fyra avsnitt i belastning­sregistret, har tidigare dömts för bland annat misshandel, olaga hot, ofredande, samt hot och försök till våld mot tjänsteman. Då till ungdomsvår­d.

Han dömdes senast av Uddevalla tingsrätt i juni förra året för grovt brott mot lagen beträffand­e knivar och andra farliga föremål, samt två ringa narkotikab­rott. Påföljden bestämdes då till skyddstill­syn, vilken fortsatt pågår.

Sammantage­t och mot den nu angivna bakgrunden bedömer tingsrätte­n att straffvärd­et på den nu samlade brottsligh­eten uppgår till sex månaders fängelse.

Domen kan överklagas till och med den 2 maj.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden