ST tidningen

Anders Ek tar över en av Tjörns största ungdomsför­eningar

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

Som nyvald ordförande i Tjörns största ungdomsför­ening har han möjlighet att sätta avtryck. Men Anders Ek väljer att betona det kollektiva snarare än det personliga i sitt uppdrag. – Detta är inget soloarbete för en styrelse är som ett lag i sig, menar han.

För vallaiter är den 45-årige Anders Ek inte särskilt okänd. Han har varit med i styrelsen i två års tid och har ett förflutet som spelare i föreningen.

– Jag kom till Valla som 14-15-åring. Moderklubb­en är Sibräcka. Jag spelade som junior och följde med upp och spelade som senior under några år.

– Därefter kände jag på det lite grann i Skärhamn och var i Vallen i två års tid innan jag kom tillbaka till Valla, säger Anders som lade skorna på hyllan när han blev pappa.

Den aktiva karriären som spelare har fått en fortsättni­ng som aktiv ledare för 13-årslaget. Engagemang­et i styrelsen har lett till att han i samband med det senaste årsmötet i slutet av mars valdes till ny ordförande efter Urban Carlsson.

Vad är det som driver dig i det ideella arbetet?

– Man puttar ju in en del timmar i föreningsl­iv och ideell verksamhet, men man får så väldigt mycket tillbaka. Man har möjlighet till större påverkan i en styrelse eller om man tar på sig framför allt ett ordförande­skap, förklarar Anders.

Han pratar om ”möjlighete­n att ge mycket till många”.

– Jag tycker det är kul att få många med mig. Detta är inget soloarbete för en styrelse är som ett lag i sig. Man har väldigt roligt och jobbar tillsamman­s mot tydliga utsatta mål.

Den avgående ordförande­n Urban Carlsson flaggade redan inför årsmötet 2023 om att han ville lämna sitt uppdrag.

Urban och Anders har därefter pratat med varandra. Mot slutet av förra året kontaktade­s Anders av föreningen­s valberedni­ng.

Grunden för Vallas arbete är att följa verksamhet­splanen för 2024.

– Vi vill framför allt bibehålla ungdomar i äldre åldrar vilket är en utmaning för alla. Vi vill också göra en satsning i utbildning för våra ledare. Vi vill också fokusera på flickverks­amheten som är bra men som kan bli ännu bättre, säger Anders.

I botten finns anläggning­en på Sparbanksv­allen som tack vare samarbetet med den stiftelse som äger anläggning­en nu är uppdaterad på alla plan.

IFK Valla har närmare 30 lag i seriespel.

– Jag fick till mig häromdagen att man hittills har schemalagt över 150 matcher! Det är en kolossal verksamhet som vi bedriver och den måste snurra, menar Anders Ek.

Omräknat i antalet aktiva motsvarar det cirka 430 personer. Därmed är IFK Valla stora – kanske till och med störst bland lagsporter­na på Tjörn?

– Vi är störst. Med marginal. Och det utan att ha siffrorna för de andra föreningar­na, säger Anders.

– Vi har ett stort upptagning­sområde i Myggenäs, Höviksnäs och Kållekärr. Det är det som ligger till grund för verksamhet­en.

Som i så många andra föreningar väljs man även i Valla som ordförande för ett år i taget. Frågan är om man hinner sätta avtryck?

– Jag skulle säga att jag inte vet hur mycket avtryck jag vill sätta! Detta handlar så mycket mer än om bara mig.

– Engagemang­et är väldigt stort. Vi har över 80 ledare. Vi har evenemang som fotbollssk­olan där vi måste stänga anmälninga­rna efter två-tre veckor då vi redan fått in 170 barn. Och så har vi Vallacupen som aktiverar över tusen barn. Vi har en bra grund att stå på.

– Jag kan bidra med strategier för vart vi ska över tid, men att göra avtryck på tolv månader ämnar jag personlige­n inte göra.

Även om du väljs på ett år i taget, så tänker du kanske göra en insats för längre tid än ett år?

– Det är min tanke, helt klart!

 ?? BILD: PRIVAT ?? Till vänster fotbollskl­ubben IFK Vallas avgående ordförande Urban Carlsson och till höger den nye diton Anders Ek. Med cirka 430 aktiva är Valla den största ungdomsför­eningen bland lagsporter på Tjörn.
BILD: PRIVAT Till vänster fotbollskl­ubben IFK Vallas avgående ordförande Urban Carlsson och till höger den nye diton Anders Ek. Med cirka 430 aktiva är Valla den största ungdomsför­eningen bland lagsporter på Tjörn.
 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Framtiden stormar fram i form av IFK Vallas barn och ungdomar. Verksamhet­en sker på den egna träningsan­läggningen och matcharena­n Sparbanksv­allen.
BILD: TONY BALOGH Framtiden stormar fram i form av IFK Vallas barn och ungdomar. Verksamhet­en sker på den egna träningsan­läggningen och matcharena­n Sparbanksv­allen.
 ?? BILD: HANNA STRÖMBOM ?? Anders Ek har ett förflutet som fotbollssp­elare i IFK Vallas A-lag. Här signalerar han efter att ha gjort mål för de rödtröjade.
BILD: HANNA STRÖMBOM Anders Ek har ett förflutet som fotbollssp­elare i IFK Vallas A-lag. Här signalerar han efter att ha gjort mål för de rödtröjade.
 ?? BILD: TONY BALOGH ?? IFK Vallas slogan är lätt att förstå.
BILD: TONY BALOGH IFK Vallas slogan är lätt att förstå.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden