ST tidningen

Historiskt SM på Nösnäsvall­en

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Fotboll, friidrott och frisbee är några idrotter som bedrivs på Nösnäsvall­en i Stenungsun­d. Sista helgen i juni blir det en till i form av ett historiskt SM i agility med Sverigeeli­ten på plats. – Det är ungefär 350-400 hundar som deltar, säger arrangören och Tjörnbon Ulrika Pettersson.

Snöovädret nådde under tisdagen västra Sverige men Ulrika Pettersson behövde denna dag inte arbeta utomhus.

Hon driver sedan ett tag tillbaka eget i form av Up and run hund med tillgång till en hundhall i Stenungsun­d.

– Men vi kommer att flytta hundhallen till Kungälv till hösten. Vi skrev kontrakt i förra veckan, säger Ulrika som startade eget förra året.

– Jag är väldigt glad över att jag tog det här steget och satsade helhjärtat på mitt företag, säger hon.

Företaget står som arrangör för SM i agility som – grov förenklat – är en sport där hunden på en hinderbana ska forcera hinder i rätt följd, på rätt sätt och – vid tävlingar – på tid.

– Jag är en så kallad privat arrangör inom Svenska Agilityklu­bben. Jag har avtal och då möjlighet att ansöka om att få arrangera SM, säger Ulrika som tillägger att ”det är ganska ovanligt” med privata arrangörer.

– Oftast är det brukshunds­klubbar som arrangerar. Jag gör det här helt på egen hand men har ett gäng med mig på tio personer.

Är det första gången som SM i agility arrangeras i STO-regionen?

— Ja, det tror jag faktiskt! Agility har funnits i Sverige sedan 1986. SM har nog funnits sedan 90-talet.

På frågan varför valet föll på Nösnäsvall­en säger Ulrika:

– Jag ville att arrangeman­get skulle symboliser­a västkusten och närheten till havet. Då var Nösnäsvall­en ganska självklart. Nösnäsvall­en ska ju till sommaren grävas upp för att bland annat lägga om gräsmattan?

– Det sker efter SM – tack gode Gud, haha! Jag har kollat detta och kommunen har sagt att det är lugnt med vårt arrangeman­g.

Tävlingarn­a pågår 28-30 juni – med andra ord fredag till lördag helgen efter midsommar – men veterinärb­esiktninga­r sker dagen innan. Kvalloppen sker på fredag och lördag med finaler på söndagen.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk för att titta. Det är öppet för alla. SM kommer att livesändas på Svenska Agilityklu­bbens kanal Agility Play.

Får alla som vill delta vara med eller är det ett begränsat antal deltagare?

– Det finns inget begränsat antal men man måste kvala till SM. Det gör man under perioden maj förra året till maj i år. Det är ungefär 350400 hundar som deltar. I snitt gör alla hundar två starter.

De deltagande hundarna är uppdelade i fem storlekar: extra small, small, medium, large och extra large.

Kan du ge exempel på en hund i respektive storlek?

– Chihuahua i minsta klassen, en shetland sheepdog i small, jaktcocker i medium, kanske bordercoll­ie i large och det har vi ju även i extra large tillsamman­s med exempelvis labrador. Det är ganska många olika raser i alla storlekar, säger Ulrika.

– Man kan testa agility med alla sorters hundar men vissa raser är mer eller mindre lämpade i den största klassen. Om hunden är jättestor får den ju kämpa mer för att ta sig igenom tunnlar. Men det finns inget som säger att de inte kan tävla i agility.

Så om någon kommer med en irländska varghund, så säger du ”jajamen”?

– Jajamensan, det gör jag, haha! Vi har faktiskt en tjej som tävlar med en borzoi. De är jättestora men det går alldeles utmärkt.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Här hoppar Ziv genom ett däck. Helgen den 28-30 juni arrangeras SM i agility vilket sker på Nösnäsvall­en i Stenungsun­d.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Här hoppar Ziv genom ett däck. Helgen den 28-30 juni arrangeras SM i agility vilket sker på Nösnäsvall­en i Stenungsun­d.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? SM i agility väntas locka mellan 350 och 400 hundar. I snitt gör varje hund två starter.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON SM i agility väntas locka mellan 350 och 400 hundar. I snitt gör varje hund två starter.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Ulrika Pettersson är arrangör av SM i agility Hon är bosatt på Tjörn och driver en så kalllad hundhall.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Ulrika Pettersson är arrangör av SM i agility Hon är bosatt på Tjörn och driver en så kalllad hundhall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden