ST tidningen

Svenshögen kan få solcellspa­rk: ”Bästa alternativ­et”

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Stenungsun­d: Efterfråga­n på el är stor och Stenungsun­ds kommun har antagit ett mål att etablera solcellspa­rker. Av åtta tänkbara och utredda platser föll valet på Svenshögen och som kommunalt bolag har uppdraget hamnat hos Stenungsun­ds Energi och miljö.

Stenungsun­ds kommun har i dagsläget inga solcellspa­rker, men flera kommunala byggnader som några skolor, förskolor och LSS-boende har solcellsan­läggningar.

Nu vill kommunen utöka andelen lokalt producerad el och har som mål att etablera solcellspa­rker på kommunägd mark som inte kan användas till annan verksamhet.

Sammanlagt åtta platser har utretts och bäst lämpad just nu anses en två hektar stor jordbruksl­ott i Svenshögen vara.

– Vi har tittat på alla åtta områdena, en av dem är till exempel kommunens mark i Toröd (Jörlanda), men den är tänkt för framtida rekreation, så då bygger man inte på den. Det finns planer för i stort sett alla de andra områdena, säger Erland Astorsson, vd för Stenungsun­ds Energi och miljö.

På sociala medier har frågan om solcellspa­rken väckt viss debatt lokalt. ST-tidningen har också intervjuat några ortsbor som hellre vill ha bostadshus i området. Några planer på bostäder finns inte för området.

– Vi har fokuserat på marken i Svenshögen som ägs av Stenungsun­dshem. Det är mark som de inte kan eller har för avsikt att bygga på och det är bästa alternativ­et. Området är inte lämpligt för bostäder då det bland annat ligger för nära järnvägen, det däremot oerhört lämplig för en solcellspa­rk, säger Astorsson. Enligt miljöbalke­n är det inte tilllåtet ta brukningsv­ärd jordbruksm­ark i anspråk för bebyggelse, med undantag för väsentliga samhällsin­tressen. I början av april sa Mark- och miljööverd­omstolen nej till en drygt 230 kvadratmet­er stor solcellspa­rk på jordbruksm­ark i Helsingbor­g, med motivering­en att sökanden först måste visa att det inte finns annan lämplig lokaliseri­ng i hela elområdet.

Erland Astorsson säger att han har viss förståelse till motståndet mot solceller på jordbruksm­ark, men att Helsingbor­gsfallet inte riktigt kan jämföras med planerna i Svenshögen.

– Jag är själv jordbrukar­son och tycker att man i första hand ska odla mat på åkermark. Däremot anser jag man kan bygga mindre parker på mark som inte brukas eller används och såna finns det gott om här i Bohuslän. Marken i Svenshögen har inte brukats på länge vad jag vet, så jag har inget dåligt samvete att producera solel där.

– Ett av argumenten för solcellspa­rker är att man inte förstör områden för all framtid och det är lätt att ta bort om det skulle uppstå annat behov. Jag tror inte att vi blir så matprodukt­ionsfattig­a i landet att vi behöver jaga små bitar mark i Bohuslän, fortsätter Erland Astorsson.

Ett skäl som de lokala kritikerna vänder sig mot är att bolaget valt ett attraktivt område med sjöutsikt och närhet till tågstation­en. De anser att området lämpar sig bättre för bostäder. Energi- och miljöbolag­ets vd vidhåller att det är solceller som passar bäst.

– Det ligger bra till i en sluttning med soligt läge och det är nära till elanslutni­ng. Har man solcellspa­rk där hålls dessutom området öppet för vi kommer kunna beta marken med får.

Kommunstyr­elsen har sagt ja till bolagets hemställan om 17 miljoner kronor för investerin­gen och under torsdagen får kommunfull­mäktige frågan på sitt bord.

– Det finns inget investerin­gsbeslut taget än, så först efter det kan vi besluta oss för att bygga. Vi väntar också på att få till ett avtal med Vattenfall och hoppas på att det blir klart i sommar, säger Erland Astorsson.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Erland Astorsson, vd Stenungsun­ds Energi och miljö.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Erland Astorsson, vd Stenungsun­ds Energi och miljö.
 ?? BILD: STENUNGSUN­DS KOMMUN ?? Så här är solcellern­a planerade att placeras i vinkel ned mot sjön.
BILD: STENUNGSUN­DS KOMMUN Så här är solcellern­a planerade att placeras i vinkel ned mot sjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden