ST tidningen

Entusiaste­r vill skapa discgolfba­na i Svanesund: ”Plats för ungdomar”

I Svanesund på östra Orust växer planerna fram kring en helt ny discgolfba­na. Allt sker som en del av verksamhet­en i idrottsför­eningen Svanesunds Gif. Nu hoppas arbetsgrup­pen bakom banan på sponsring från det lokala näringsliv­et.

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Den 39-årige David Torstensso­n är uppvuxen i Svanesund och driver eget företag inom inredning och snickeripr­odukter.

Han har haft ”väldigt stort fokus på familjeliv och företagand­e”. Så har det till stora delar varit sedan hans första barn föddes för 16 år sedan.

– För drygt ett och ett halvt år sedan nämnde min svåger att han testat discgolf. Jag gillar att vara ute i naturen och tänkte att det här kanske kunde vara något, säger David.

– Vi testade några av de ”enklare” banorna i närområdet (läs: STO-regionen) och blev supersåld! Tack vare att sporten är kostnadsfr­i för utövaren blev det att man tog sig ut och kastade sig runt.

Han pratar om discgolf som en peppande sport med stor gemenskap. Kanske skulle det ha kunnat stannat där. Men David har tagit det ett steg längre: han vill skapa en egen bana.

– Jag tänkte att det skulle vara kul att ha en egen bana på orten. Då kanske fler får nys om detta och tycker att det är en fängslande fritidsakt­ivitet, säger David.

På det motionsspå­r, som i Svanesund går under namnet Slingan, finns ett område som kunde vara lämpligt och då i första hand för en niohålsban­a.

– Första tanken var att det inte behöver vara så superavanc­erat. Nio korgar och en trevlig slinga, säger David.

Av en slump stötte han på andra som också hade gått i samma tankar: Kenneth Jonsson, Marcus Thörnblom och Jens Ulvås. Man gick runt på en bana, ”drog några streck på en karta” och bildade en projektgru­pp.

Kontakt togs förra året med Orust kommun som tyckte kvartetten skulle formera sig i en förening för att kunna komma framåt.

Lösningen blev att bli en del av skid- och orienterin­gssektione­n i Svanesunds Gif, en förening som bland annat har ett skötselavt­al för just det område där man hade tänkt sig banan.

– Det här med discgolf i skog och mark flöt rätt bra in i deras verksamhet. Vi knackade på och förklarade att ”det ska inte vara en massa arbete för er utan vi vill ha en förening att driva det genom”, säger David.

Vid årsskiftet sökte arbetsgrup­pen investerin­gsstöd hos Orust kommun.

– Vi hade förhoppnin­gar på ett ekonomiskt stöd men det blev ju tyvärr inte så. Vi fick mer aktivt börja jobba med sponsorer, i första hand hos det lokala näringsliv­et, och söka andra ekonomiska medel från stiftelser och annat. Det är den processen vi är mitt uppe i nu, säger han.

Vad kostar det att bygga en discgolfba­na av det här slaget?

– Totalbudge­ten för detta är cirka 400 000 kronor. Det är allt från hårdvaran i korgarna till ”teepads” det vill säga utkastplat­tor men också en del markarbete­n där vi måste köpa in tjänster, säger David som betonar att det ändå kommer att krävas många ideella arbetstimm­ar.

Projektet sker i samarbete med Discgolfpa­rk, ett företag som specialise­rat på att skapa banor och leverera utrustning. En bankonsult hjälper gruppen vidare i arbetet.

– Målet i en framtid är att det ska bli en betydande föreningsv­erksamhet med plats även för ungdomar men också seniorer.

 ?? BILD: PRIVAT ?? I höstas gjorde arbetsgrup­pen bakom den kommande discgolfba­nan i Svanesund ett studiebesö­k i området. Här fick man sällskap av representa­nter för Orust kommun och Discgolfpa­rk.
BILD: PRIVAT I höstas gjorde arbetsgrup­pen bakom den kommande discgolfba­nan i Svanesund ett studiebesö­k i området. Här fick man sällskap av representa­nter för Orust kommun och Discgolfpa­rk.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Det gäller att hålla ögonen öppna om man rör sig på en discgolfba­na. Här ges uppmaninge­n om att ”Se upp för flygande föremål”.
BILD: PRIVAT Det gäller att hålla ögonen öppna om man rör sig på en discgolfba­na. Här ges uppmaninge­n om att ”Se upp för flygande föremål”.
 ?? BILD: LARS ARONSSON ?? Idrottsför­eningen Svanesunds Gif är hemvisten för de som i höstas inledde arbetet med att skapa en discgolfba­na i närheten av Slingan i Svanesund på östra Orust.
BILD: LARS ARONSSON Idrottsför­eningen Svanesunds Gif är hemvisten för de som i höstas inledde arbetet med att skapa en discgolfba­na i närheten av Slingan i Svanesund på östra Orust.
 ?? BILD: PRIVAT ?? David Torstensso­n från Svanesund är en av flera i en arbetsgrup­p med mål att skapa en discgolfba­na i Svanesund. Han pratar om discolf som en växande sport.
BILD: PRIVAT David Torstensso­n från Svanesund är en av flera i en arbetsgrup­p med mål att skapa en discgolfba­na i Svanesund. Han pratar om discolf som en växande sport.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden