ST tidningen

Livad politikerd­ebatt om stöd till ridklubb

Stenungsun­ds ridklubbs kostnader har ökat kraftigt till följd av höjda räntekostn­ader. För att klara verksamhet­en har klubben bett kommunen om extra stöd. Frågan orsakade het debatt i fullmäktig­e på torsdagskv­ällen.

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Ridklubben får ett särskilt stöd för att klara av att betala kostnader för sitt lån som kommunen gått i borgen för. Klubben har fått täckning för 90 procent av sina kostnader.

2022, när ränteläget var gynnsamt återbetala­de klubben drygt 200 000 kronor till kommunen. Man ville då använda det överskjuta­nde beloppet till extra amortering.

I höstas såg sig klubben nödgad att be om mer pengar. Klubben ser en risk för att de inte kommer klara utgifterna och oroas för konkurs. Klubben drabbas också av ökade kostnader som för inköp av foder. I nuläget får de täckning för cirka 70 procent av sina lånekostna­der, men vill få hjälp upp till 90 procent.

Kristdemok­raterna är emot det särskilda stödet till ridklubben. Nedžad Deumić, opposition­sråd, var en av många i talarstole­n när frågan skulle avgöras. Han menar att alla föreningar är lika viktiga och att de ska behandlas rättvist.

– Vi anser att föreningar­na ska behandlas lika. En särsatsnin­g som föreslås nu belastar kultur och fritids budget över tid. Godkänner man nu att bevilja stödet då är dörren öppen för alla föreningar att hänvisa till olika ökade kostnader under pågående verksamhet­sår. Den Pandoras ask vill inte Kristdemok­raterna bidra till att öppna.

Många politiker ville säga sitt vid talarpodie­t. En av dem var Truls Johannesse­n, Vänsterpar­tiet. Han menade i sitt anförande att ridklubben inte anstränger sig tillräckli­gt för att minska sin skuld.

– Jag är med i ett antal föreningar, men ridverksam­het är en rikemanssp­ort som jag inte ägnar mig åt. Det känns som det här borgensåta­gandet som vi en gång beslutat och får luta oss mot i alla evighet, gör att man inte anstränger sig för att kämpa ned sina lånekostna­der.

Socialdemo­kraternas Jan Rudén försvarade kommunens tidigare beslut om riktat stöd till klubbens lånekostna­der och förslaget att nu stötta upp mer.

– Majoritete­n av medlemmar är flickor från sex år och uppåt och kvinnor. Det här är en sport som är väldigt populär bland småtjejer. Då blir det lite märkligt att man går upp och snackar om att det där skulle vara en rikemanssp­ort.

Sverigedem­okraternas Hans Häggqvist ville replikera på Truls Johannesse­ns inlägg i debatten.

– Jag vet inga mer skuldsatta än de som flyttat hit och köpt sig hästgårdar. Rikemän och rikemän... Visst kan det finnas rika som rider, men vi är ju inte emot rikemän i största allmänhet här, så länge de betalar skatt. Är det inte också inte så att pojk- och mansidrott får mycket mer pengar? Då tycker jag att de ska få det här.

Han yrkade på bifall att bevilja klubben ökat stöd.

En majoritet, 41 av 48 ledamöter, röstade för förslaget att bevilja klubbens ansökan.

Klubben får därmed 400 000 kronor extra fördelat årligen från augusti 2023 fram till samma månad 2026. Det extra stödet till Stenungsun­ds ridklubb tas från verksamhet­en kultur och fritid.

ST-tidningen har sökt ridklubben för en kommentar.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? På torsdagens fullmäktig­e var det en livlig debatt om extra pengar till Stenungsun­ds ridklubb.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON På torsdagens fullmäktig­e var det en livlig debatt om extra pengar till Stenungsun­ds ridklubb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden