ST tidningen

Hallernask­olan fick 2023 års byggnadspr­is

Hallernask­olan får Stenungsun­ds kommuns byggnadspr­is för 2023. Byggnaden har ritats av arkitektby­rån D Office i Göteborg. – Skolprojek­t är roliga för det finns ett utrymme att kunna vara kreativ, säger arkitekten Lina Bergholtz.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Lina har tillsamman­s med arkitektko­llegan Ann Dalberg formgett Hallernask­olan. Den senare är kvar på D Office arkitekter i Göteborg medan Lina sedan cirka två år tillbaka arbetar för Tyréns med kontor i samma stad.

Stenungsun­ds kommun delar genom tekniska myndighets­nämnden årligen ut ett byggnadspr­is som delas mellan byggherre och arkitekt till ”en uppförd byggnad eller anläggning, som med hög kvalitet i såväl utformning som utförande långsiktig­t tillför samhället identitet och karaktär.”

I motivering­en till nämndens val för år 2023 heter det bland annat om Hallernsko­lan att den ”har ett mjukt och lekfullt formspråk som erbjuder både elever och personal en inspireran­de miljö” samt att byggnaden är ”en given pristagare av byggnadspr­iset 2023.”

Lina Bergholtz var häromvecka­n på plats i Stenungsun­d för att ta emot priset. Arbetet med att skapa en ny högstadies­kola för cirka 500 elever inleddes redan år 2019.

– Vi gjorde en förstudie som sedan övergick i ett projekt, berättar hon.

Skolan ligger i ett naturskönt område i anslutning till Hallernas låg- och mellanstad­ieskola samt idrottshal­l vilket var något man tog fasta på i sin utformning.

– Vi har jobbat på att få in naturmater­ial, säger Lina som bland annat nämner träfasaden och färgsättni­ngen som knyter an till omgivninge­n.

– Det är en behaglig ljudmiljö i skolan. Man blir inte så trött i huvudet. Personalen har kunnat gå upp i arbetstid tack vare den goda akustiken i byggnaden.

Att mer offentligt få uppmärksam­het för sitt arbete är alltid roligt.

– För mig som relativt ung arkitekt (Lina är 32 år – reds. anm) var det en jättestor grej!

Hon tycker det är kul att en kommun uppmärksam­mar ett eget bygge.

– Det är ett extra kvitto på att man är väldigt nöjd.

Tyréns beskriver sig som samhällsby­ggare och det är också vad Lina idag gör.

– Just nu jobbar jag med en skola i Mölndal som ska byggas om och till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden