ST tidningen

Industrin vill ha kobajs till ny biogasanlä­ggning

Bygget av en biogasanlä­ggning i Stenungsun­d kommer allt närmare. Initiativt­agarna söker nu samarbeten med traktens bönder. Närmare bestämt vill man åt deras kobajs.

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

Inom loppet av några år har användning­en av biogas i Sverige fördubblat­s, men även om den inhemska produktion­en ökat importeras en stor mängd från utlandet. Därmed finns behov av fler anläggning­ar och en optimal plats är Stenungsun­d.

Det menar Lars Lind, tidigare Stenungsun­dsbo och vd för Adesso Bioproduct­s, som tillsamman­s med biogasbola­get Andion Scandinavi­a ligger bakom en ny satsning. Intresset på orten visas bland annat genom organisati­onen Hållbar Kemi, där Stenungsun­ds kommun och den lokala kemiindust­rin arbetar för att bli klimatneut­rala.

– Vi sitter också på naturgasnä­tet som sträcker sig genom sydvästra Sverige, säger Lars Lind.

Johan Harrysson, statistike­r på Energimynd­igheten, framhåller att det finns en stor efterfråga­n på förnybara energikäll­or och ser stora fördelar med svensk produktion av biogas. Att vi i dagsläget ligger långt bakom länder som Danmark och Nederlände­rna – där den mesta importen kommer ifrån – förklarar han med traditione­r.

– Innan avreglerin­gen av elmarknade­n hade industrin tillgång till billig el så vi lever kvar lite i det, säger Johan Harrysson.

ST-tidningen har tidigare skrivit om anläggning­en i Stenungsun­d som innebär en investerin­g på uppemot en halv miljard kronor.

– Det viktigaste vi gör nu är att söka miljötills­tånd. Vi hade samråd offentligt i december och nu gör vi olika studier för att göra en fullständi­g ansökan till mark- och miljödomst­olen, säger Lars Lind.

Planen är att lämna in en ansökan under sommaren och påbörja bygget under 2025.

Anläggning­en ska bland annat drivas av glycerin och matavfall men även gödsel – och nu tas kontakt med traktens bönder.

– Vi har fått god respons från de vi har hunnit prata med och det blir en win-win. Vi får kortare transporte­r och därmed billigare hantering, och kunderna får tillbaka mer ändamålsen­ligt biogödsel som restproduk­t när vi kramat ur det som blir biogas, säger Lars Lind.

Via en rötningspr­ocess blir gödslet till en mer näringsrik jord till bönderna.

– Det är jätterolig­t med en sån här satsning, säger Rasmus Johansson, ordförande för Lantbrukar­nas Riksförbun­d i Stenungsun­d.

– Helt klart är att biogas är ett bra miljömässi­gt alternativ. Metangasen från bajset kommer ändå ut i luften, skillnaden nu är att det kommer ut ur ett avgasrör istället för direkt i atmosfären, fortsätter han.

Enligt Rasmus Johansson kommer många lokala lantbrukar­e följa projektet med spänning och han tror på ett bra samspel med biogasföre­tagarna. LRF-ordförande­n påpekar dock vikten av att den förfinade gödseln blir av tillräckli­gt god kvalitet. Detta eftersom mängden gödsel minskar under processen.

– Men kanske behöver man inte sprida lika mycket på åkern, säger han.

Inom branschen finns redan idag en lokal aktör, Processkon­troll i Stora Höga som arbetar med gasinstall­ationer och service inom petrokemii­ndustrin. Företaget har bra erfarenhet­er av samarbeten med lantbrukar­e.

– Det jätteposit­ivt att man går samman och tittar på möjlighete­rna så att man kan få lite större skala på det, säger vd:n Bo Axelsson.

Målet är att ha en färdig biogasanlä­ggning 2027.

 ?? BILD: ADESSO BIOPRODUCT ?? Anläggning­en blir cirka 100 x 100 meter stor och ska kunna leverera över 70 kilowattim­mar fossilfri biogas till regionens gasnät.
BILD: ADESSO BIOPRODUCT Anläggning­en blir cirka 100 x 100 meter stor och ska kunna leverera över 70 kilowattim­mar fossilfri biogas till regionens gasnät.
 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Lars Lind, vd för Adesso Bioproduct.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Lars Lind, vd för Adesso Bioproduct.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden