ST tidningen

Tjörnbo misskötte utdömd skyddstill­syn – får fängelse

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

Tjörnbon är dömd för att ha gått iland på ett militärt skyddsobje­kt och greps i samband med det av militärpol­is. När domen föll för ett år sedan blev påföljden skyddstill­syn. Men mannen skötte inte kontakten med frivården och nu har han istället dömts till fängelse.

Det var en eftermidda­g 2021 som Tjörnbon i 40-årsåldern steg iland på Älgön i Kungälvs kommun. Han gick in på den den del av ön som är klassat som skyddsobje­kt, vilket upptäcktes av försvarsma­kten. När mannen var på väg från Älgön bordades hans båt av militärpol­iser, som senare också grep mannen.

Mannen har hela tiden förnekat brott. I förhör har han hävdat att han fick motorprobl­em när han skulle ut och fiska med en kompis. Han blev då kissnödig och passade på att uträtta sina behov när båten drev i land på Älgön. Men för drygt ett år sedan dömdes han i tingsrätte­n för obehörigt tillträde till skyddsobje­kt och för försök till stöld för att ha tagit med sig en stor kopparplåt från ön.

Han dömdes till skyddstill­syn – en påföljd som innebär att den dömde ska ha regelbunde­n kontakt med en handläggar­e från frivården. Den dömde får också en prövotid på tre år.

Om skyddstill­synen inte sköts kan frivården föreslå att den upphävs och att en annan påföljd döms ut. Så blev det för Tjörnbon. Åklagaren har yrkat att mannen istället ska dömas till fängelse eftersom han aldrig dök upp på 18 av 20 inbokade möten med frivården och har fått en varning för den höga frånvaron.

Ärendet avgjordes först i tingsrätte­n i februari i år. Mannen ska ha fått chans att yttra sig och hade kunnat begära en muntlig förhandlin­g, men hade inte hört av sig till domstolen. Tingsrätte­n gick då på åklagarens linje och dömde honom till en månads fängelse.

Tjörnbron överklagad­e till hovrätten och har där berättat om bakgrunden till misskötsam­heten; han trodde dels att han inte behövde gå på mötena eftersom han hade överklagat domen. Han hade även en pressad tillvaro privat, vilket ”tog all hans energi”, och han var även misstänkt för ny brottsligh­et. Men nu är brottsmiss­tankarna mot honom nedlagda, han har färre möten han behöver gå på och mer utrymme i livet.

Mannens frivårdsin­spektör har berättat att han har skött mötena bättre under vintern. Men hovrätten anser ändå att mannen allvarligt åsidosatt sina skyldighet­er med anledning av skyddstill­synen och fastställe­r tingsrätte­ns beslut. Hovrättens dom kan överklagas senast 17 maj.

 ?? BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Tjörnbon är dömd för att ha gått iland på ett militärt skyddsobje­kt. I samband med det greps han av militärpol­is. Han dömdes till skyddstill­syn, men skötte inte denna. Istället har han nu dömts till fängelse i en månad.
BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Tjörnbon är dömd för att ha gått iland på ett militärt skyddsobje­kt. I samband med det greps han av militärpol­is. Han dömdes till skyddstill­syn, men skötte inte denna. Istället har han nu dömts till fängelse i en månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden