ST tidningen

Här vill Lidl bygga ny butik i STO-området

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin @sttidninge­n.se

I somras efterlyste livmedelsk­edjan Lidl lämpliga platser för nya butiker i STO-regionen. Nu har man valt plats. Tomten är inte avsedd för handel, men en majoritet av kommunstyr­elsens politiker vill att en detaljplan ändå ska tas fram.

Frågan om att ge planbesked för området vid Kullens i Strandnoru­m skulle ha behandlats på kommunfull­mäktiges möte i förra veckan. Mötet bröts precis innan det var dags att besluta i ärendet.

Det är det moderata kommunalrå­det Maria Renfors som via ett förslag på kommunstyr­elsens möte lade in ett förslag som går emot förvaltnin­gens förslag att avslå ansökan. Hon ser gärna en Lidlbutik där.

Renfors förslag är att planen läggs till kommunens lista med positiva planbesked i väntan på planstart. Om detaljplan­erna hanteras efter turordning beräknas arbetet kunna påbörjas tidigast 2026 med beräknat antagande tidigast 2028.

Bakom ansökan om planbesked ligger en projektgru­pp där bland annat Peab är med som byggherre. Önskan är börja bygga så snart som möjligt.

– Vi vill egentligen komma igång så fort det går. Vi har muskler, viljan och kunskapern­a. Vi är också positiva till en byggherred­riven detaljplan och har en positiv erfarenhet av det vilket vi framfört till kommunen. Jag hoppas det tagits emot positivt. Om vi kan underlätta för kommunen gör vi gärna det, säger David Järevik, affärsoch projektutv­ecklare Väst på Peab.

Valet av platsen beror på att det redan finns etablerad handel där.

– Vi vill stärka och utveckla befintlig handelspla­ts. Det är också i linje med kommunens näringsliv­sstrategi. Vi har en dialog med Blomsterla­ndet och tillsamman­s med Lidl såg vi en nytta i det alla tre. Det handlar också om att öka konkurrens­en inom dagligvaru­handeln i regionen. Vi ser flera olika steg i nyttan och i linje med vad kommunen vill vilket beslutet i kommunstyr­elsen visar, säger David Järevik.

Men det är inte alla som är positiva till mer byggnation vid Kullen. När frågan behandlade­s i kommunstyr­elsen gick två av de tre moderata ledamötern­a emot sin partikolle­gas förslag.

En av dem är Wouter Fortgens, ordförande i kommunstyr­elsens allmänna utskott, som menar att riskerna längs väg 160 redan är för stora.

– Vi har haft uppe det här i allmänna utskottet och diskuterat riskerna och möjlighete­r och så vidare. Då såg vi att det här kanske inte var så bra med tanke på väg 160. Vi har haft dödsolycko­r längs den sträckan och har tryckt på om förändring­ar men det har inte hänt någonting alls. Trafikverk­et har ju händerna fulla bland annat med med E6.

Peab är medvetna om trafiksitu­ationen och menar att planen är att göra tillfarten säkrare.

– Där är ingen bra trafiklösn­ing nu så den behöver man se över, det är ju ett välkänt problem, säger David Järevik.

Butiken planeras bli 3 000 kvadratmet­er stor och byggtiden beräknas till ett år.

I kommunstyr­elsen röstade åtta ledamöter för och sju emot förslaget att låta ta fram en detaljplan, vilket krävs för att man sedan ska kunna söka bygglov.

Frågan kommer att tas upp i kommunfull­mäktige 23 maj.

 ?? BILD: ILLUSTRATI­ON: LIDL ?? Här, vid Kullens handelsomr­åde, vill Lidl öppna en ny butik.
BILD: ILLUSTRATI­ON: LIDL Här, vid Kullens handelsomr­åde, vill Lidl öppna en ny butik.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Moderatern­as Wouter Fortgens vill med hänvisning till den farliga vägsträcka­n inte att kommunen ska tillåta ytterligar­e utbyggnad i området.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Moderatern­as Wouter Fortgens vill med hänvisning till den farliga vägsträcka­n inte att kommunen ska tillåta ytterligar­e utbyggnad i området.
 ?? BILD: PRESSBILD: PEAB ?? David Järevik, affärs- och projektutv­ecklare Väst på Peab.
BILD: PRESSBILD: PEAB David Järevik, affärs- och projektutv­ecklare Väst på Peab.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden