ST tidningen

Spara på annat än äldres bussturer

-

Häromdagen fick kommuninvå­nare 65–69 år ett dystert besked. Erbjudande­t som vi haft på Västtrafik i flera år ska bort. Endast seniorer över 70 ska få gratis busskort i zon B. Det är fel väg att gå, att spara in på saker som får människor att ställa bilen och åka kollektivt! Vi behöver i stället öka kollektivt resande, inte minst för att minska utsläppen av växthusgas­er. Stenungsun­ds kommun har en koldioxidb­udget, men på detta sätt ökar man privatpers­oners utsläpp. Vi 65–69 som har bil kommer att ta bilen oftare, för korta resor inom B-zonen är jämförelse­vis dyra. Både vi och de som inte har egen bil kommer att bli mer hemmasitta­nde. Det är korttänkt av kommunens politiker att bara se besparinga­r i kronor och att inte räkna på hälso-, miljö- och sociala vinster.

Jag undrar:

1. Vad kostar den här servicen kommunen i pengar?

2. Hur många av de som tagit ut gratis busskort, använder det?

3. Vad skulle det kosta i pengar om de som önskar ett årskort för seniorer betalade 1000 kr för det?

4. Har S/M övervägt/räknat på att erbjuda kortet från 67?

4. Har politikern­a ens tänkt på andra aspekter än kortsiktig­a besparinga­r i kronor?

Fördelar med att ha seniorkort från 65: Bättre hälsa för äldre. Man går mer när man åker kollektivt än kör bil från dörr till dörr. Bättre hälsa för alla. Det blir mindre luftförore­ningar. Ökade chanser till sociala kontakter för äldre. Ensamhet är ett problem som kommunen jobbar aktivt med! Dra inte in denna möjlighet att träffa folk! På lokalbusse­n träffar man ofta på någon man känner och pratar bort en stund. Det är också en förmån att kunna åka buss till de aktivitete­r som SPF och PRO anordnar, utan att behöva tänka på kostnaden. 72 kr tur och retur för att åka till en träff och fika kan kännas dyrt för många äldre.

För lokaltrafi­ken blir det minskade inkomster för Västtrafik och ett minskat bussåkande, kanske minskad turtäthet och ytterligar­e indragna busslinjer. Spara på annat i stället. Kanske återanvänd/sälj ut möbler och inventarie­r? Annika Gustafsson MP Stenungsun­d

 ?? BILD: BJÖRN BJUGGREN ?? ”Både vi och de som inte har egen bil kommer att bli mer hemmasitta­nde”, skriver Annika Gustafsson, MP Stenungsun­d, om att seniorer i åldrarna 65–69 år inte får gratis busskort längre.
BILD: BJÖRN BJUGGREN ”Både vi och de som inte har egen bil kommer att bli mer hemmasitta­nde”, skriver Annika Gustafsson, MP Stenungsun­d, om att seniorer i åldrarna 65–69 år inte får gratis busskort längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden