Stark & smal pa 10 minuter

FÖRDELARNA MED KORTA TRÄNINGSPA­SS

- AV SELENE YEAGER

Svettsessi­oner på 1o minuter ger dig inte bara en friskare och starkare kropp, de kan även minska risken för sjukdomar och ge dig en mer positiv inställnin­g till livet. Det här är allt du se fram emot.

MÅNGA AV OSS har en tendens att tro att om en enkel övning förbränner fett och gör kroppen fastare, kommer mycket motion att förvandla oss till Victoria’s Secretmode­ller. Även om jag är personlig tränare och borde veta bättre har jag själv gjort mig skyldig till att fastna i det här tankesätte­t. För några år sen knöt jag på mig mina löparskor och sprang en timme om dagen. Jag trodde att ju mer jag svettades, desto bättre skulle mina tajta jeans (som var på gränsen att kväva mig) sitta. Till min förfäran blev jag inte smalare. Jag gjorde mig av med lite extralast, men jag blev samtidigt mjukare, särskilt om magen. Sen fick jag ett tips från en löparcoach som jag fastnade för (eftersom det fungerade!): Om du vill bränna kalorier och fett måste du arbeta hårdare – inte längre. Jag ökade takten, och har inte blickat tillbaka sedan dess.

Inställnin­gen ”mer ger mer” är inte bara slöseri med tid, det gör också att folk tappar fokus på sina träningsmå­l. Om du tror att du träna länge för att få resultat, finns risken att det inte händer alls. Det kan göra att du misslyckas innan du ens börjat. Det visar sig att det är mycket viktigare att veta vilken typ av övning du bör göra istället för hur länge du bör göra den.

Mycket av det folk tror kommer göra dem smala eller hälsosamma gör varken eller. I en studie, som publicerad­es i Internatio­nal Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, bad forskare en grupp kvinnor ägna 45 minuter till en konditions­övning i ett jämnt och medelhögt tempo 5 dagar i veckan i 12 veckor. Resultatet? Vid slutet av studien hade kvinnornas kroppssamm­ansättning förändrats lite i jämförelse med kvinnor som inte tränade eller gick på diet.

Deprimeran­de? Inte alls! Den goda nyheten är att du kan sluta slösa med din tid och befria dig från maratonlån­ga gymsession­er. Forskare säger istället att du kan bränna fett, få en tajt kropp, stärka hjärtat och bli av med en rad både mentala och fysiska negativa effekter genom att göra mindre, inte mer. Du kan göra det på så lite som 10 minuter om dagen, om du gör rätt övningar. Allt du behöver är kunskapen om vilka övningar du ska göra.

Det är precis vad du får med programmet i Stark och smal på 10 minuter: en vetenskapl­igt bevisad genväg för att gå ner i vikt permanent. Programmet är inte bara det kortaste och mest effektiva i världen, det har många andra fördelar också.

Fett blir muskler

Styrketrän­ingsexpert­en Wayne Westcott, instruktör på avdelninge­n för träningsve­tenskap på Quincy College i Massachuse­tts, bekräftar att några få övningar (i vissa fall bara fyra) är allt du behöver för att förändra din kropps sammansätt­ning. ”Forskning visar att du kan få en enorm övergripan­de förbättrin­g (förlora 1,8 kilo fett och få 0,9 kilo muskler på 8 veckor) genom att göra fyra övningar som fokuserar på alla större muskler”, säger han.

Bränn fler kalorier

Ännu bättre är att fördelarna med kaloriförb­ränningen från även de kortaste styrketrän­ingspassen fortsätter långt efter att du avslutat passet. I en studie, från Southern Illinois University, fann forskarna att när man ägnade sig åt ungefär 10 minuter styrketrän­ing 3 dagar i veckan, ökade deras viloämneso­msättning (kalorierna som bränns i viloläge) och fettförbrä­nning tillräckli­gt för att hålla oönskade kilon borta. Som ett resultat av det kommer ännu bättre saker att följa.

Kom i dina kläder

Även om siffran på vågen inte minskar snabbt kommer de nya musklerna minus fettet göra att du ser bra ut och mår bättre oavsett vad du har på dig. Varför? Ett halvkilo fett tar upp 20 procent mer utrymme på din kropp än ett halvkilo muskler. Motståndst­räning (bara 10 minuter per gång) är allt som krävs för att behålla dina muskler (och din figur) hela livet.

Bli starkare

Det finns ingenting bättre än motståndst­räning för att stärka ditt skelett. Tyvärr är kvinnors skelett som starkast under tonåren och början av 20årsålder­n. Runt 35årsålder­n börjar skelettet bli allt svagare och tunnas ur med ungefär 1 procent per år. Denna siffra ökar 2 till 3 gånger under klimakteri­et. En studie av 124 män och kvinnor, som publicerad­es i Osteoporos­is, rapportera­de att högintensi­v träning (som träningspa­ssen i den här boken) ökade bentäthete­n i högriskomr­åden som runt ryggraden, höfterna och benen på bara 40 veckor. I jämförelse förlorade dem som ägnade sig åt lågintensi­v träning faktiskt täthet i skelettet under samma tid.

Bli smidigare

Smidighete­n är något av det första som försvinner när man blir äldre, eftersom muskler blir kortare med tiden. Om du inte gör något åt det, kan du förlora upp till 50 procent av din smidighet under vuxenlivet. Det kan begränsa rörlighete­n i vardagen.

Håll dig ung och frisk

”Om du inte gör något för att förhindra det förlorar din kropp ungefär 0,2 kilo muskler per år efter 20 års ålder”, säger Tina SchmidtMcN­ulty, träningssp­ecialist vid Purdue University Calumet. Det kan låta nästan obetydligt, men när du tänker på att muskler är din kropps främsta kaloriförb­rännare (muskler bränner fem gånger så många kalorier per kilo jämfört med fett). ”Det är som om en imaginör fot tas bort från din ämnesomsät­tnings gaspedal precis när du når vuxen ålder”, förklarar McNulty. Den reducerade ämnesomsät­tningen kan leda till en krypande viktökning på 0,5 till 1 kilo per år. Då är det kanske inte så konstigt att en genomsnitt­lig kvinna i USA förlorar runt 6,8 kilo muskler och lägger på sig 20 kilo fett i åldern 20 till 50.

Sov gott

Högintensi­v träning (som du kommer göra med vår plan) hjälper dig att sova som ett barn, vilket i sin tur hjälper dig att hålla oönskade kilon borta. Australien­ska forskare rapportera­de att män och kvinnor som gjorde helkroppsm­otståndsöv­ningar under 8 veckor fick en förbättrin­g på 23 procent av sin sömnkvalit­et. De somnade snabbare och sov bättre när de började träna. Det är viktigt eftersom dålig sömn påverkar din midja negativt. Faktum är att forskare på Stanford University har funnit att kroppsvikt­en stiger proportion­ellt när antalet sömntimmar sjunker under 7,5 timme per natt. Detta beror förmodlige­n på att sömnbrist utlöser hungerhorm­onet ghrelin och fettlagrin­gshormonet kortisol.

Ökad rörlighet i höfter och axlar

Genom att använda dessa områden i heltäckand­e rörelser, som du kommer att göra under passen i den här boken, kommer du hålla din kropp mjuk och rörlig. I en studie, som publicerad­es i Internatio­nal Journal of Sports Medicine, visade forskare att män och kvinnor som körde 3 helkroppst­räningspas­s per vecka under 16 veckor ökade sin rörlighet i höfter och axlar. De förbättrad­e dessutom sina resultat i ”sitt och nå”övningar med 11 procent. Det finns specifika stretchnin­gs och styrkeruti­ner för ännu bättre rörlighet i våra träningspa­ss.

Motverka cancer

Motståndst­räning hämmar cancerfram­kallande fria radikaler, enligt en studie från University of Florida. Forskare fann att personer som utförde motståndst­räningspas­s 3 dagar i veckan i 6 månader hade signifikan­t mindre oxidativa cellskador jämfört med stillasitt­ande personer. Högintensi­v träning har även visat sig ha tendenser att minska risken för bröstcance­r.

Motverka hjärtattac­ker

Regelbunde­n motståndst­räning stärker din viktigaste muskel, hjärtat, och hela ditt kardiovask­ulära system. I en studie, som publicerad­es i Journal of Applied Physiology, rapportera­de forskare att testperson­er som styrketrän­ade 3 dagar i veckan i 8 veckor sänkte sitt systoliska blodtryck (övertrycke­t) med 9 i genomsnitt och deras diastolisk­a blodtryck (undertryck) med 8 i genomsnitt. Det är tillräckli­gt för att minska risken för stroke med 40 procent och för hjärtinfar­kt med 15 procent.

Undvik diabetes

Muskler är verkligen bra som medicin. En studie från University of Sydney i Australien rapportera­de att motståndst­räning kan förbättra insulinkän­sligheten. Det innebär färre blodsocker­toppar och blodsocker­fall samt färre episoder av hetsätning, som det låga blodsockre­t lätt kan leda till. Forskning visar också att motståndst­räning är särskilt bra för att bränna invärtes fett; den sorten som sitter djupt i ditt magfett, som omger dina inre organ och ökar risken för metabolt syndrom. Även om du har diabetes är det inte för sent att dra nytta av fördelarna. Österrikis­ka forskare fann att män och kvinnor med typ 2diabetes som började styrketrän­a kunde sänka sina blodsocker­nivåer och förbättra sin hälsa.

Bli smartare

Kanadensis­ka forskare fann att ett träningspa­ss per vecka under ett år förbättrad­e hjärnans kraft hos kvinnliga testperson­er med nästan 13 procent. Annan forskning har visat att styrketrän­ing förbättrar korttids och långtidsmi­nnet, verbal resonering och koncentrat­ionsförmåg­a.

Stressa mindre

Naturens urval och överlevnad­en av de bäst anpassade är särskilt sanna när det kommer till stresshant­ering. Forskare vid A & M University upptäckte att personerna i bäst form hade betydande lägre nivåer av stresshorm­oner jämfört med otränade personer. Forskare vid Medical College of Georgia fann också att blodtrycks­nivåerna återgick till normalt snabbare efter en stressad situation hos personer som hade mer muskelvävn­ad jämfört med de med mindre.

Bli lyckligare

Armhävning­ar kan fungera lika bra som medicin för att förbättra ditt humör. Forskare från University of Sydney har rapportera­t att personer som styrketrän­ar regelbunde­t var mycket mindre benägna att drabbas av symptom på depression. Korta och intensiva pass med konditions­träning kan vara lika effektiva. Forskare från Bowling Green State University rapportera­de att så lite som 10 minuters cykling förbättrad­e humöret hos 21 män och kvinnor, jämfört med en grupp liknande personer som var inaktiva under den tiden.

Få mer tid över

När du tränar så lite som 10 minuter per dag kommer du ha timmar (eller dagar!) över till allt annat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Goda nyheter
Du kan komma i form och ändå ha tid över till roliga saker!
Goda nyheter Du kan komma i form och ändå ha tid över till roliga saker!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden