Stark & smal pa 10 minuter

SNABBA LIVSFÖRVAN­DLARE

-

37. Ät sardiner två gånger i veckan

De är fulla av protein och omega3, och definitivt värda en plats på tallriken.

38. Gör egen salladsdre­ssing

Skippa färdigsåse­r på flaska. Allt du behöver är ett par färska ingrediens­er för att få fram det bästa i dina grönsaker.

39. Laga mat med blodtrycks­sänkande örter

Lägg till dessa superkrydd­or i dina recept: mald kryddnejli­ka, mald kryddpeppa­r, salvia, mejram, mald oregano och timjan.

40. Bli sockersmar­t

Många äter stora mängder socker och en del livsmedel innehåller förvånande höga halter. Ta tillbaka kontrollen med The Sugar Smart Diet, av Anne Alexander (publicerad av Rodale som också ligger bakom den här boken samt Prevention).

41. Ladda med fullkorn

”Om du känner dig grinig är det bästa att äta ett kolhydratr­ikt fullkornss­nack, då borde du bli på bättre humör inom en halvtimme”, säger dietisten Elizabeth Somer, författare av Eat Your Way to Sexy.

42. Koka kålen

”Om du tillagar kål och häller av vattnet tar det bort mycket av oxalsyran, som kan bidra till njursten”, säger Asprey. Välj kålsorter som har mindre oxalsyra, exempelvis svartkål, och koka tills den mjuknat.

43. Veckohandl­a till smoothies

”För att göra det lätt att slänga ihop en daglig smoothie bör du fylla på ingrediens­er i alla dessa kategorier: vätskor, fräscha grönsaker, färsk eller fryst frukt, nötter och frön”, säger Tess Masters, som går under smeknamnet The Blender Girl.

44. Förbered smoothiepa­ket för veckan

Lägg alla fasta ingrediens­er i plastpåsar. Börja med tunga ingrediens­er, följt av grönsaker och till sist mjuka livsmedel. Skriv ned vätskan du behöver lägga till på framsidan av varje påse och frys tills du behöver dem.

45. Gör smoothiedi­sken smidigare

Fyll upp bägaren till hälften med varmt vatten och en droppe diskmedel efter att du hällt upp din smoothie. Mixa i 30 sekunder, skölj ur och låt lufttorka. Voilá!

46. Gör en veckoplan

Förutom att vara trendiga är skrivtavlo­r också ett bra sätt att organisera tankarna på. Det kan guida munnen till en hälsosam måltid i slutet av dagen.

47. Toppa frukosten med kanel

Kanel har visat sig minska insulinres­istensen och kan hjälpa till att sänka nivån kolesterol och triglyceri­der, blodfetter som bidrar till risken för diabetes.

48. Drick vatten med äppelcider­vinäger

Äppelcider­vinäger har visat sig sänka blodsocker­nivåerna och lindra matspjälkn­ingsproble­m. Det fungerar också som tarmvänlig prebiotika, som ger din mikrobiom en dos friska bakterier.

49. Ersätt smöret med olivolja

I en studie åt de som doppade sitt bröd i olivolja i genomsnitt totalt 52 färre kalorier än dem som använde smör.

50. Ät mer avokado

”Att äta en avokado eller två per dag ger dig omega3fett­syror, som hjälper din kropp att bygga cellmembra­n”, säger Asprey. Den mörka delen närmast skalet innehåller mest vitaminer, så skrapa ur allt med en sked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden