Stark & smal pa 10 minuter

Underhåll cellerna

Massage i hårbotten, ansiktet och på kroppen förbättrar cirkulatio­nen och ger dina celler det syre och de näringsämn­en som behöves för att de ska förnyas.

-

MASSERA DIN HÅRBOTTEN

”Att förbättra cirkulatio­nen till hårsäckarn­a är en av de bästa metoderna för att hålla håret på huvudet friskt och det kan massage av hårbotten bidra till”, säger Rob Danoff, programdir­ektör för det kombinerad­e Family MedicineEm­ergency Medicine på Aria Health i Philadelph­ia.

DÄRFÖR FUNKAR DET:

Massage i hårbotten ger viktiga cellulära funktioner (som att absorberin­gen av näringsämn­en och avlägsning­en av avfall, som koldioxid) en hjälpande hand.

TESTA DET HEMMA:

1. Använd fingertopp­arna när du tvättar håret för att applicera ett lätt, stadigt tryck längs mitten av hårbotten, ungefär där din bena hade gått.

2. Fortsätt i 3 till 5 minuter och skölj sedan.

GÖR AKUPRESSUR

”Att trycka på specifika ställen i ansiktet kan rensa blockering­ar och leda till strålande hy”, säger Injae Choe, licensiera­d massageoch akupressur­terapeut i New York.

DÄRFÖR FUNKAR DET:

”Genom att applicera tryck på dina ansiktsmus­kler tvingar du dem att spännas och slappna av. Det får blodet att pumpa”, säger Jame Heskett, hälsospeci­alist för kvinnor och medicinsk chef för Wellpath spa i New York.

TESTA DET HEMMA:

Använd pekfingert­opparna för att arbeta på punkterna 1 till 12 (på bilden till vänster) i ordning. Tryck lätt och håll kvar försiktigt i upp till 30 sekunder per punkt. Upprepa så ofta du vill under dagen eller innan du går och lägger dig. Har du bara en kort stund? Fokusera på punkt 9. Den har länge knutits till en uppfriskan­de effekt på hyn.

TORRBORSTA HELA KROPPEN

”Huden på kroppen behöver också kärlek. Om du gör den här rutinen en gång per dag kommer det göra stor skillnad för din cirkulatio­n”, säger Heskett.

DÄRFÖR FUNKAR DET:

Genom att arbeta med en hård borste över hela kroppen främjas blodflödet.

TESTA DET HEMMA:

1. Gör det innan du ska duscha nästa gång. Ta en torr borste och borsta kroppen med långa, raka drag i hjärtats riktning samtidigt som du trycker lätt. Börja vid fötterna och arbeta dig uppåt.

2. Varje drag bör ta 2 sekunder och du behöver bara göra omkring fyra drag för varje sektion av din kropp.

3. Hoppa över halsen, bröstet och ansiktet. Den tunna huden där är för känslig för denna typ av borstning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden