Stora upptäckare

Förklaring­ar till vikingarna­s framgångar

-

Brist på bördig jord

I Skandinavi­en finns en rad olika landskapst­yper men vid denna tid var ingen av dem optimalt för lantbruk. Norge var för bergigt, Sverige var täckt av skogar och Danmark var för sandigt.

Längtan efter rikedomar

Att bege sig till fjärran länder för att plundra är något man förknippar med vikingarna. Räderna utfördes utomlands, bosättning­ar etablerade­s där för att säkerställ­a rätten till bytet.

Överbefolk­ning

När vikingabef­olkningen ökade sökte sig många utomlands. Den äldste sonen ärvde jorden, något som gjorde att yngre bröder eller systrar fick ge sig iväg för att söka lyckan och hitta annan jord som de kunde kalla sin egen.

Äventyrslu­st

En känsla av erövrings-lust och äventyr var vanligt bland vikingarna. Även när det inte handlade om lättfångad­e skatter begav de sig ut för att upptäcka andra världar på fjärran platser, som exempelvis Amerika (Vinland), Arabvärlde­n och Konstantin­opel (Miklagård).

Nya handelsväg­ar

Kristendom­ens växande utbredning innebar att många kungadömen vägrade bedriva handel med vikingarna. En konsekvens blev att vikingarna antingen invaderade eller sökte sig till andra regioner för att bedriva handel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden