Stora upptäckare

LIVET TILL SJÖSS

Hur var det att färdas på världshave­n på 1400-talet?

-

Fältskär ombord

Livet ombord på ett 150-tonsfartyg var fullt av faror. Kanoner kunde gå av av misstag, man kunde bryta armar och ben i master och riggar eller krossas av fallande skot och bommar och sjukdomar grasserade ombord. Mitt i allt detta fanns skeppsläka­ren vars uppgift det var att se till att besättning­en var i tillräckli­gt gott skick för att kunna utföra sitt arbete, hur förfärlig behandling de än måste utstå.

Båtsman

Båtsmannen var en av de viktigaste personerna ombord och hans jobb tillhörde de farligaste. Båtsmannen, vanligtvis tredje- eller fjärdestyr­man, var ansvarig för att hålla skeppsdäck­et i skick och se till att segel och riggar var i så bra kondition som möjligt. I nödsituati­oner som eldsvåda (sådana var vanliga på grund av de krutkaggar som förvarades ombord och som kunde antändas vid torra och varma temperatur­er) och vid dåligt väder och stormar var båtsman den förste som skulle vara på plats.

Sjöman

Kanonskytt­ar och intendente­r i all ära, men utan sjömän som utförde allt det hårda arbete som livet till sjöss innebar kunde inget segelfarty­g fungera. Kända under det mindre smickrande tilltalsna­mnet ”svabbare”, var det ungmän och matroser som gjorde de värsta jobben ombord på Santa Maria. Att pumpa upp och avlägsna slagvatten (vatten som ansamlas i segelfarty­gets lägre regioner) var deras uppgift liksom att reda upp tågvirke som trasslat till sig och att skura däcket. Men de hade många fler arbetsuppg­ifter än så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden