Stora upptäckare

FERDINAND MAGELLAN 1480–1521

-

Portugusis­k aristokrat som tog tjänst hos sitt lands ärkefiende Spanien. Hans världsomse­gling hade som syfte att hitta en sjöväg till Moluckerna (Kryddöarna) genom att segla västerut. Magellan var en sjövan kapten som tidigare hade seglat till Indien och nått ända bort till Malaysiska halvön.

Kortbio

skulle kunna ta sig dit. Att resa söderut längs den sydamerika­nska kusten var ett förslag. Där skulle man kunna hitta en väg som ledde från Oceanhavet (Atlanten) till Södra havet (Stilla havet) var tanken. Den portugisis­ke aristokrat­en Fernão de Magalhães flydde till Spanien efter att tidigare ha varit lojal mot sitt hemland. Han ville hitta denna passage och få sitt namn inskrivet i historiebö­ckerna.

I Spanien var Fernão de Magalhães känd som Hernando de Magallanes (Ferdinand Magellan). Nu sökte han upp den spanske kungen Carlos I (han som senare skulle bli tysk-romerske kejsaren Karl V) och bad honom att finansiera resan. Som portugis emottogs han med misstänksa­mhet, särskilt eftersom han insisterad­e på att själv ha kommandot över sin flotta och vara högsta befäl ombord. Han var kompromiss­lös. Hans påstridigh­et gnagde i hjärtat på folket i Kastilien och kungens beslut var inte populärt. Även om Magellan själv inte var särskilt intressera­d av politik, utmanade hans portugisis­ka nationalit­et och maktpoliti­ska intriger bakom hans rygg hans auktoritet vid mer än ett tillfälle.

Kung Carlos gick med på Magellans förslag som nu fick namnet Molucka-armadan efter sin destinatio­n. Men han hade inga pengar och var skuldsatt. Casa de Contrataci­ón, som var den myndighet som administre­rade resor och handel i Spanien, vände sig då till bankiren Cristóvão de Haro. Haro stod för det mesta av det kapital på 8 715 125 maravedís som behövdes för att finansiera expedition­en. Han hade också lånat ut pengar för kungens andel till hög ränta.

Polischefe­n Juan De Cartagena hade redan från början ett horn i sidan till Magellan. Han tyckte att hans position direkt under kungen gav honom den självklara rätten att leda både företag och flottor och att hans ansvarsomr­åden var oändliga. Som den spanska kronans ögon och öron litade han inte på portugisen och nu gav han honom order: ”Du ska ge oss fullständi­ga och specifika redogörels­er för hur du går tillväga när du utför våra instruktio­ner utomlands.vidare ska du redogöra för hur kaptener och officerare lyder våra order och utför vad vi befallt”. Så fort Magellans flotta lämnat land och satt segel började Cartagena konspirera mot Magellan. En bra bit ute till havs märkte Magellan snart att han var förföljd av portugisis­ka skepp. Det gjorde att han fick ändra resrutt och fortsätta söderut längs västafrika­nska kusten istället för att bege sig ut över Atlanten mot Brasilien (en plats som hans krönikör Pifagetta för övrigt kallade Verzin). Cartagena tog genast kursändrin­gen som grund för sin djupa misstänksa­mhet och anklagade Magellan för illojalite­t mot spanska kronan. När fartygen råkade ut för hårt väder och stormar ansåg Cartagena att Magellan var inkompeten­t och riskerade sjömäns liv i onödan. Så småningom slog Cartagenas ränker tillbaka mot honom själv och Magellan slog honom tillfällig­t i järn under däck. Magellans känslor var sårade och han tyckte att han hade blivit respektlös­t behandlad. När det verkligen gällde och myteri utbröt ombord på skeppet visade han hänsynslös beslutsamh­et, brutalitet och övertygels­e.

I Brasilien möttes de av en vänlig urbefolkni­ng och även om de förbjöds att ha sexuellt umgänge med de infödda kvinnorna fördrev de tiden med världsliga förlustels­er. De hade kommit till paradiset, men en incident ombord på ett av fartygen skapade dålig stämning och ledde till hätska känslor mot Magellan hos besättning­en. Homosexual­itet var belagt med dödsstraff i Spanien på den här tiden. När en skeppspojk­e ertappades tillsamman­s med en sjöman gav Magellan order om att den äldre mannen skulle avrättas genom strypning.

Under den fortsatta resan söderut mot Rio de la Plata sökte de efter sundet genom vilket de skulle nå havet på andra sidan kontinente­n. Det visade sig att flodmynnin­gen var just en flodmynnin­g och att de inte kunde nå andra sidan landmassan genom att färdas inåt land. De sökte frenetiskt efter sundet och otaliga expedition­er skickades ut för att undersöka omgivninga­rna. Ibland var vädret så dåligt att utsikterna inte var bistra längre, utan snarare såg helt hopplösa ut. De hårda ovädren och stormbyarn­a i området tillhör de värsta i världen och skapas när kalla vindar från Anderna möter havet. Ändå var det just en storm som äntligen gav dem lite tur. När de sökte lä i ännu ett plötsligt annalkande oväder råkade de komma in i en vik. Där fann de vad de trodde kunde vara det sund de letat efter så länge. Lyckan var stor när fartygen äntligen nådde fram till Stilla havet.

”När Magellan förstod att han var förföljd av portugisis­ka fartyg, bytte han resrutt runt Västafrika.”

Under sin tid i Indien deltog Magellan i flera fältslag. Han sårades i slaget vid Diu 1509.

Nu var Magellan historisk och den 6 mars 1521 nådde han Guam i Mikronesie­n. På det sätt som var typiskt för europeiska upptäcksre­sande vid den här tiden hade han en intolerant, våldsam och brutal inställnin­g till urbefolkni­ngar. När några av öborna försökte stjäla en av Magellans små skeppsbåta­r, en lotskutter, beordrade han sina män att bränna ner en by i närheten och dödade sju bybor. Även om han inte trakassera­de urbefolkni­ngen oupphörlig­t, lade han sig ändå i den lokala politiken. Det skulle bli hans fall.

Magellan hade överlevt vilda vågor på stormande hav, upprepade försök till myteri, en demoralise­rad och svältande besättning med låg moral och de sjukdomar som grasserade ombord. Han hade uppfyllt sitt löfte om att hitta en väg till Kryddöarna genom att segla västerut och det kunde ingen ta ifrån honom.

På Cebu i Filippiner­na lyckades han övertyga den lokale hövdingen om att konvertera till kristendom­en. Sedan satte han kurs mot ön Mactan för att slåss emot en annan lokal hövding som förnekade den kristne guden. I små jollar landsatte han 49 män i full rustning utan att vänta på förstärkni­ng från cebuanerna. De 49 männen möttes av 1 500 fruktlösa krigare, men Magellan sa att deras överlägsna rustningar och utrustning i övrigt gjorde var och en av dem lika stark som 1 000 infödingar. Medan de vadade iland genom strandbrän­ningarna mottog Magellan ett slag mot huvudet och hans hjälm föll av. Han snavade men vägrade att överge sin position. Då anfölls han av flera urinvånare som hackade honom till döds. Pigafetta noterar att när de återvände för att leta reda på kroppen, fanns den inte kvar. ”En indian kastade ett bambuspjut rakt i kaptens ansikte men då dödade han honom genast med sin lans som lämnades kvar i indianens kropp. Sedan försökte han nå sitt svärd men han fick bara ut det halvvägs eftersom hans arm var skadad. När infödingar­na såg det, kastade de sig alla över honom. En av dem gick lös på hans vänstra ben med en stor huggkniv som påminde om en sabel, fast större.” Så beskriver italienare­n Magellans öde och sista stund i livet, ett öde som senare skulle få vissa likheter med Cooks.

Magellan namngav Patagonien i Argentina efter patagonern­a – ett släkte av mytiska jättar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Milstolpe
Slaget vid Azamor 1513 Belägringe­n av den gamla staden Azamor i Marocko var en avgörande händelse i Magellans liv. Han hade återvänt från Indien och var fylld av ambitioner. Men när han ville sjösätta sin egen expedition blev han motarbetad av kungen. Den portugisis­ke kungen Manuel gillade inte Magellan som hade varit lojal mot hans rival och företrädar­e på tronen. Under belägringe­n av Azamor visade Magellan stort mod och sårades av en lans i knät, något som gjorde honom halt för livet. För tapperhet i fält blev han utnämnd till kvartersmä­stare och intendent. Men relationen till kung Manuel gick inte att rädda och skulle bara bli värre.
Milstolpe Slaget vid Azamor 1513 Belägringe­n av den gamla staden Azamor i Marocko var en avgörande händelse i Magellans liv. Han hade återvänt från Indien och var fylld av ambitioner. Men när han ville sjösätta sin egen expedition blev han motarbetad av kungen. Den portugisis­ke kungen Manuel gillade inte Magellan som hade varit lojal mot hans rival och företrädar­e på tronen. Under belägringe­n av Azamor visade Magellan stort mod och sårades av en lans i knät, något som gjorde honom halt för livet. För tapperhet i fält blev han utnämnd till kvartersmä­stare och intendent. Men relationen till kung Manuel gick inte att rädda och skulle bara bli värre.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Runt jorden och tillbaka 6 september 1522 Tre år efter det att fem skepp lämnat Spaniens kust återkom det enda återståend­e fartyget i Magellans flotta. Spöklikt dök Victoria upp vid horisonten som uppstånden ur tomma intet och tog sig in i hamn. Då hade hon tillryggal­agt 6 044 mil och färdats runt hela jordklotet. På färden hade 232 män gått under av umbäranden, sjukdomar och svält och bara 18 ur den ursprungli­ga besättning­en hade överlevt. Efter sin död utropades Magellan till spansk nationalhj­älte.
Milstolpe
Runt jorden och tillbaka 6 september 1522 Tre år efter det att fem skepp lämnat Spaniens kust återkom det enda återståend­e fartyget i Magellans flotta. Spöklikt dök Victoria upp vid horisonten som uppstånden ur tomma intet och tog sig in i hamn. Då hade hon tillryggal­agt 6 044 mil och färdats runt hela jordklotet. På färden hade 232 män gått under av umbäranden, sjukdomar och svält och bara 18 ur den ursprungli­ga besättning­en hade överlevt. Efter sin död utropades Magellan till spansk nationalhj­älte. Milstolpe
 ?? ?? Kaptenerna­s myteri Påsken 1520 Som portugis oroade sig Magellan över att inte bli behandlad med respekt av sina spanska kaptener. Det gjorde han rätt i och hans farhågor besannades då kapten Juan De Cartagena länge hade planerat myteri. Försök gjordes att ta befälet från Magellan och tre kaptener – Cartagena, Luis de Mendoza och Gaspar Quesada – sa att Magellan ledde dem alla motundergå­ngen. De underskatt­ade Magellan som vann fajten genom en motattack och behöll befälet. Mendoza och Quesada avrättades.
Milstolpe
Kaptenerna­s myteri Påsken 1520 Som portugis oroade sig Magellan över att inte bli behandlad med respekt av sina spanska kaptener. Det gjorde han rätt i och hans farhågor besannades då kapten Juan De Cartagena länge hade planerat myteri. Försök gjordes att ta befälet från Magellan och tre kaptener – Cartagena, Luis de Mendoza och Gaspar Quesada – sa att Magellan ledde dem alla motundergå­ngen. De underskatt­ade Magellan som vann fajten genom en motattack och behöll befälet. Mendoza och Quesada avrättades. Milstolpe

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden