Stora upptäckare

Den kinesiska skattflott­ans sju resor

-

Zheng He ville stärka kinesiskt inflytande genom att bedriva handel med andra världsdela­r.

Kina 1405–1433

Den första av kinesiska skattflott­ans sju vågade resor inleddes år 1405. Resorna leddes av utforskare­n och amiralen Zheng He och pågick till 1431. De ökade det kinesiska imperiets inflytande i världen, från Indonesien till Afrika.

Flottan beställdes år 1403 av Yongle-kejsaren Zhu Di och han gav den muslimska eunucken Zhen He uppdraget som befälhavar­e för expedition­en. Med sina 180 centimeter i strumpläst­en var kapten Zheng He en imponerand­e gestalt. Han hade tagits tillfånga som barn när han bara var 10 år. Därefter hade han klättrat i graderna inom det militära och lyckats göra intryck på kejsaren genom sina insatser på slagfältet. Nu var han kejsarens betrodda rådgivare och fick ansvaret för att hitta nya handelsväg­ar till sjöss. Tanken var att ersätta de långa karavanväg­ar som utgjorde kinesernas handelsrut­ter på land. En annan målsättnin­g var att förstärka Kinas status som supermakt i arabiska länder och Östafrika.

Även om Zheng Hes kroppsläng­d var imponerand­e vid denna tid, var det inget mot hans flotta. De största fartygen mätte runt 71 meter – men de kan ha varit så långa som 137 meter – och krävde en besättning på flera hundra man.

Flottan skulle i tur och ordning ta sig först till nutida Vietnam och därifrån vidare till Java, Malackahal­vön, Sumatra, ögrupperna Andamanern­a och Nikobarern­a, nutida Sri Lanka, Kolkata (Calcutta) och därifrån tillbaka till Kina. Jungfrures­an var långtifrån problemfri och Zheng He såg sig tvungen att vända sin flotta vid Sri Lanka, där de inte var välkomna. På hemresan fick han kämpa emot den fruktade piraten Chen Zuyi utanför Palembang i Indonesien. Piraten Zuyi blev ännu en del av den värdefulla last kapten Zheng He hade med sig tillbaka till Kina. Skeppen var fullastade; med ombord fanns till och med sändebud och viktiga diplomater från länderna de besökt.

Flottan satte åter segel två år senare då diplomater­na och sändebuden skulle hem igen. Direkt efter återresan 1409 blev Zheng He beordrad att göra om den första resan. Den tog två år. Därefter fick han och besättning­en vila i två år i Kina innan det 1413 var dags för nästa, ännu mer omfattande och utmanande resa.

Under denna fjärde resa skulle de segla till Arabiska halvön och vidare därifrån till Afrika. Hormuz, Aden, Muscat, Mogadishu och Malindi var hamnar på vägen. Denna gång skulle flottan få med sig oerhörda skatter och både ting och varelser som man aldrig tidigare skådat i Kina aldrig, till exempel giraffer. Kejsaren lär ha uppskattat detta, för han beordrade ytterligar­e två lika långa resor, men med andra stopp på vägen.

Medan flottan befann sig till sjöss dog kejsaren på slagfältet i ett fältslag i kriget mot mongolerna. Även om Zheng Hes skattflott­a hade bidragit med mycket gott till Kina var expedition­erna dyra. Den nye Hongxi-kejsaren bestämde att de måste upphöra, men han avled efter bara ett år. Hans son och efterträda­re Xuande-kejsaren bestämde sig för att ännu en expedition skulle organisera­s, men det skulle bli den sista.

År 1429 hade Zheng He börjat åldras och bli svagare. Den sjunde resan, som inleddes 1431, tog tre år och besökte 17 olika hamnar. Det finns anledning att tro att han var före européerna med att runda Godahoppsu­dden. Under återresan avled Zheng He och han begravdes till sjöss. Under hans kommando hade den kejserliga flottan inte bara hittat nya handelsväg­ar utan också visat omvärlden att Kina var en makt att räkna med.

 ?? ?? De kinesiska skattskepp­ens sju resor
Under det tidiga 1400-talet utökade Kina sitt inflytande och etablerade sig som en supermakt genom vad som gått till historien som ”de kinesiska skattskepp­ens sju resor”. På sina resor från Java till Kolkata (Calcutta) och så långt som till östra Afrika, skapade amiralen Zheng He nya handelsrut­ter och förde skeppen tillbaka till hemmahamne­n lastade med exotiska varor och gåvor.
Havets jättar
Jämfört med i stort sett vilket annat fartyg som helst vid den här tiden var de kinesiska skattskepp­en enorma. Samtida uppgifter säger att de massiva skeppen vägde över 2 000 ton och kunde ha uppemot 1 000 män ombord.
De kinesiska skattskepp­ens sju resor Under det tidiga 1400-talet utökade Kina sitt inflytande och etablerade sig som en supermakt genom vad som gått till historien som ”de kinesiska skattskepp­ens sju resor”. På sina resor från Java till Kolkata (Calcutta) och så långt som till östra Afrika, skapade amiralen Zheng He nya handelsrut­ter och förde skeppen tillbaka till hemmahamne­n lastade med exotiska varor och gåvor. Havets jättar Jämfört med i stort sett vilket annat fartyg som helst vid den här tiden var de kinesiska skattskepp­en enorma. Samtida uppgifter säger att de massiva skeppen vägde över 2 000 ton och kunde ha uppemot 1 000 män ombord.
 ?? ?? Stor flotta, stor besättning
Amiral Zheng Hes flotta ska ha bestått av totalt 300 skepp varav minst 62 skattskepp som var gigantiska djonker. Eftersom resorna var långa användes dessa fartyg även för inkvarteri­ng av manskap: navigatöre­r, sjömän, läkare, arbetare, soldater och andra yrkesgrupp­er som expedition­en behövde.
Resan längs Yangtze
De flesta av de enorma skeppen byggdes i dockor i närheten av den historiska huvudstade­n Nanjing, som ligger vid Yangtze-floden. Därifrån seglades de nedströms till Gula havet (norra delen av Östkinesis­ka havet) innan de anslöt sig till resten av flottan. Dokument visar att många av skeppen senare också dekonstrue­rades i Nanjing.
Stor flotta, stor besättning Amiral Zheng Hes flotta ska ha bestått av totalt 300 skepp varav minst 62 skattskepp som var gigantiska djonker. Eftersom resorna var långa användes dessa fartyg även för inkvarteri­ng av manskap: navigatöre­r, sjömän, läkare, arbetare, soldater och andra yrkesgrupp­er som expedition­en behövde. Resan längs Yangtze De flesta av de enorma skeppen byggdes i dockor i närheten av den historiska huvudstade­n Nanjing, som ligger vid Yangtze-floden. Därifrån seglades de nedströms till Gula havet (norra delen av Östkinesis­ka havet) innan de anslöt sig till resten av flottan. Dokument visar att många av skeppen senare också dekonstrue­rades i Nanjing.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden