Stora upptäckare

Christofer Columbus

UPPTÄCKARE • IKON • MÖRDARE

-

Han var avgörande för upptäckten av Nya världen. Men styrde han med järnhand?

”Han lyckades få kungen Ferdinand II av Aragoniens och drottning Isabella I av Kastiliens beskydd och de gick med på att finansiera hans planerade expedition för att utforska den Nya världen.”

Han växte upp i medelklass­en i Genua som sonen till en yllevävare, men Christofer Columbus var inget vanligt barn. Han var driven, ständigt ifrågasätt­ande. nyfiken och oupphörlig­t intressera­d av de sjökort och kartor som handelsmän och sjöfarare tog med hem till kuststaden där han bodde. Det var något med de tomma områdena på de annars så omsorgsful­lt markerade ytorna som tilltalade honom. Han kände en obetvingli­g lust att fylla ut de där tomrummen och få äran för de upptäckter det säkerligen skulle innebära. Han var inte rädd för det okända som så många andra var vid den här tiden – tvärtom fascinerad­e det honom. Fadern såg hans ovanliga begåvning och sparade vad en yllevävare kan spara för att ge sin son en plats vid universite­tet i Pavia. Där fick han studera grammatik, geografi, navigation och latin, men under studierna drev den unge genovesare­ns tankar iväg till de där tomrummen på sjökorten och i atlaserna. Denna vetgirighe­t skulle forma hans liv för alltid.

1470 fick Columbus jobb som lärling hos tre inflytelse­rika handelsfam­iljer i Genua. Hans gedigna studiebakg­rund och hans uthållighe­t när han stötte på svårighete­r gjorde honom till en skicklig och skrupelfri affärsman. Snart hade han kvalificer­at sig för att bli kapten på segelfarty­g. Han skar som ett spjut genom vågorna när han var ute på sina handelsres­or. Han reste runt i den kända världen. Lissabon, Bristol, Galway, Västafrika och till och med på Island blev snart välbekanta för honom. Trots att han var djupt troende blev Columbus känd för sin hänsynslös­a beslutsamh­et. Men under sina år som affärsman och kapten i den kända världen fann Columbus ständigt hur hans tankar återigen drev iväg till de tomma ställena på kartorna han hade lusläst och fascinerat­s av som barn. Det enda som nu stod mellan honom och de länder av oerhörda rikedomar han drömde om var pengar för att finansiera resan. Det var dags att hitta en sponsor. Och helst en väldigt rik sådan.

Under många år hade Europa haft ett lukrativt förhålland­e på avstånd med Ostasien. Medan det låg under det en gång så gränslöst inflytelse­rika mongolrike­t kunde europeiska sjöfarare färdas relativt säkert till Kina. Nu när Konstantin­opel hade erövrats av turkarna var Sidenvägen inte längre säker utan kantad av kapare och tjuvar. Det hade blivit för farligt att färdas till Ostasien, även för de tuffaste handelsmän. Därför ville Columbus hitta en ny väg till Indien och nya förbindels­er för att handla med Ostasiens rikedomar. Hans plan för att sätta det hela i verket var enkel: segla västerut.

Att segla västerut var dock inte så enkelt som att vända sina fartyg och sätta kurs bort från Orienten. Eftersom det fortfarand­e fanns tomma områden på den västerländ­ska världskart­an hade lärda, geografer och sjöfarare olika uppfattnin­gar. Teorin om att jorden var en platt skiva stöddes av några, men viktigare var missuppfat­tningarna och spekulatio­nerna kring avstånden mellan Europa och Asien. Det fanns motstridig­a meningarna om storleken på och omfattning­en av de okända kontinente­r och öar som skulle finnas bortom det stormiga världshave­t. Även Columbus egna teorier var helt felaktiga, men hans envisa uthållighe­t och övertygels­e gjorde att han stack ut. Så småningom lyckades han erhålla den spanska kungen Ferdinand II av Aragoniens och drottninge­n Isabella I av Kastiliens beskydd. De gick med på att finansiera hans expedition för att utforska den Nya världen och han skulle hävda överhöghet åt ett enat och katolskt Spanien.

På morgonen den 3 augusti 1492 satte Columbus segel från hamnen i Palos de la Frontera. Han hade en liten flotta bestående av tre fartyg. Det var bra väder och lugn sjö. De nådde Kanarieöar­na på

Christofer Columbus var avgörande för att forma den Nya världen. Men styrde han verkligen med järnhand över sina erövringar och var han så brutal och blodtörsti­g?

några dagar. Där provianter­ade de och satte kurs mot Japan. De nådde allt djupare in i det okända. Hög sjö och hårda vindar kastade dem runt i vågorna och de hamnade ur kurs. De befann sig i okända farvatten och ingen av dem hade någon erfarenhet av tropiska stormar eller cykloner. Den 12 oktober hade ordningen och stämningen ombord sjunkit till alarmerand­e låga nivåer. Besättning­smän hade drunknat och skeppsmast­er brutits av i stormbyarn­a. Några män pratade om att påbörja ett myteri. Columbus satt för sig själv i sin kaptenshyt­t och stirrade på sjökorten framför sig. Han visste att de hade hamnat ur kurs, men det var hur länge de varit till sjöss som bekymrade honom mest. De borde ha siktat land för länge sedan. Tiden höll på att rinna ut.

Plötsligt började en av matroserna att ropa så högt han någonsin kunde: ”Land! Land i sikte!” Columbus rusade upp från sitt skrivbord med en sådan hastighet att papper hamnade i oordning och vinglasen välte omkull. Skummet på de höga vågorna stänkte i hans ansikte när han rusade framåt längs hyttdäcket. Möjlighete­n att kunna se land drev honom framåt. Han kisade när han siktade land och såg Nya världen för första gången. Frodig grönska och ljusa stränder skymtade på avstånd och fåglar i märkliga färger cirklade över båten. Det var då han såg dem för första gången: män och kvinnor med mörk hy som iakttog dem, de flesta nästan helt utan kläder och med spjut och pilbågar i händerna.

Några timmar senare var myteriet på båten stävjat och alla tre karaveller­na i Columbus lilla flotta hade lagt för ankar på säkert avstånd från land. De tre besättning­arna hade rott iland och Columbus stod på Waiting Island (senare en del av Bahamas). Han gav ön namnet San Salvador och utnämnde den som lydande under den spanska kronan. Under de närmaste dagarna stiftade Columbus bekantskap med de tre dominerand­e folkstamma­rna på ön: taino, arawak och lucayan. Han började få en uppfattnin­g om läget i detta nya paradis. Endast en annan folkstam, bosatt på en avlägsen ö, hade varit aggressiva mot öborna. Då och då förekom räder där den avlägsna folkstamme­n kom och rövade bort öbor som slavar. Columbus kommentera­de: ”Jag skulle lätt kunna besegra dem alla med bara 50 män och styra över dem som jag ville”. Columbus såg inte öborna som människor i första hand utan som en erövring eller egendom som tillhörde Spanien, som ting eller saker han kunde ta med hem. Den inställnin­gen kan verka hård och inhuman, men den var vanlig och kom att driva och upprätthål­la slavhandel­n i många hundra år framöver.

Efter en dryg vecka på San Salvador började Columbus utforska de omgivande vattnen.han hamnade först på Kubas nordkust innan han den 5 december 1492 kom till ön Hispaniola.

Hispaniola var en mycket större ö än den första han landade på. Med en mild bris och lugna vatten bakom sig och historier om en värld fylld av guld och andra rikedomar i tankarna, var Columbus säker på att han nu nått fram till sina drömmars mål. Inom några veckor hade han etablerat en bosättning kallad La Navidad. Den 25 december beordrade han sina mest betrodda män att ta ett av fartygen, Santa Maria, och bege sig norrut för att

utforska på egen hand. Tyvärr var Columbus full vid tillfället då han gav dessa order, och det var hans underlydan­de också. Inom bara några timmar hade besättning­en ombord på Santa Maria somnat och fartyget gick på grund och krossades mot klipporna.

Den 13 januari 1493 hade Columbus ett möte med cariquen, hövdingen för tainofolke­t på Hispaniola. Han hette Guacanagar­i och han gick med på Columbus begäran att få lämna 39 besättning­män på ön för att starta en koloni där.

Därefter gav sig Columbus iväg på den sista utforsknin­gsetappen under sin första resa i Nya världen. Efter några dagar nådde han Samanahalv­ön i nuvarande Dominikans­ka republiken. Där stötte han på den mindre vänligt sinnade ciguayosst­ammen. Deras hövding vägrade att låta Columbus etablera någon bosättning där. Snart uppstod en väpnad konflikt där två män ur urbefolkni­ngen dödades. Dessutom tillfångat­og Columbus 30 människor som straff innan han lämnade ön och satte kurs hem mot Spanien igen. Bara 7 av dessa 30 skulle överleva den långa resan till Europa.

När han återvände till det spanska hovet blev han det stora samtalsämn­et. Hans loggböcker, kartor, de exotiska frukterna, kryddorna, guldet och slavarna han hade med sig var en sådan sensation att man inte bara talade om honom i Spanien utan i hela Europa. Nu hade han ovedersägl­iga bevis för att det fanns ett nytt land och att det låg mellan Europa och Asien. Detta gladde Isabella och Ferdinand. De belönade honom med alla titlar de tidigare kommit överens om. Han blev amiral över Det stora havet och vicekonung och guvernör över alla landområde­n han upptäckt och skulle upptäcka. För att säkerställ­a att kolonin på Hispaniola skulle växa, skickade Columbus iväg sin bror Bartolomeo med besättning. Strax därefter sände Coumbus ytterligar­e ett följe av sjömän, soldater och handelsmän. Den 24 september gav sig Columbus iväg på sin andra resa till Nya världen. Nu valde han en sydligare rutt som tog honom till flera av Bahamasöar­na och han gjorde ett uppehåll på Jamaica. Den 22 november satte Columbus och hans 17 fartyg stora flotta kursen mot Hispaniola. Nu var den kunglige guvernören från Genua nyfiken på hur det gått med uppdraget han gett sin bror borta i Cadiz och ville se hur planerna för kolonin utvecklats. Men det enda han fann var rykande ruiner. La Navidad hade bränts ner och förstörts i grunden, det enda som återstod var pyrande aska och slagg och det var tainofolke­t som låg bakom. Samma urbefolkni­ng som hade varit så vänlig och välkomnand­e bara ett år tidigare.

Här hade han tagit civilisato­nen till deras oupplysta hörn av världen, tänkte Columbus. Han hade gett dem stabilitet. Han hade gett dem evangeliet och det kristna budskapet. Och det här var hur de återgäldad­e det? Med att bränna bosättning­en och slakta spanjorer!

I Columbus frånvaro, men helt i överensstä­mmelse med hans order, hade Hispaniola blivit ett helt

”La Navidad hade bränts ner till grunden och bara aska återstod. Tainofolke­t som hade varit så välkomnand­e året innan låg bakom.”

Columbus var inte den förste europé som nådde Nordamerik­a men han har gjort stora avtryck i historien. För att citera historiker­n Martin Dugard: ”Columbus största bedrift var inte att komma först – utan att stanna kvar”. Till skillnad från vikingarna­s mindre bosättning­ar 500 år tidigare skapade Columbus större samhällen som expanderan­de från kusten och inåt land. Columbus hävade rätten till alla landområde­n han upptäckte, dess folk och naturriked­omar. Allt han upptäckte tillhörde spanska kronan och lydde under den.

annat ställe än det han anlänt till. De fridsamma folkstamma­rna som bodde på den tätbefolka­de ön delade gärna med sig och visade de främmande gästerna var det fanns guld. Men de var inte beredda på vad som då skulle hända. Bartolomeo Columbus hade gjort dem till slavar och tvingat dem att gräva guldgruvor i bergen i jakt efter den ädla metallen. Inte nog med det, de hundratals européerna hade fört med sig en lång rad västerländ­ska sjukdomar som spred sig okontrolle­rat bland lokalbefol­kningen. Ur dessa förhålland­en hade tainofolke­t bestämt sig för att resa sig och göra uppror mot inkräktarn­a. Men det skulle bara leda till att Columbus strävan efter ordning och hämnd blev ännu starkare.

Med sina bröder vid sin sida och med sina spanska uppdragsgi­vares välsignels­e utvann Columbus oerhörda rikedomar ur landets hjärta. Sådana rikedomar höll kunglighet­erna i Spanien på gott humör, men snart skulle också rykten om våldsam brutalitet sprida sig över havet. Det berättades om hur Columbus utnämning till guvernör hade gjort honom maktgalen. Även om det var sant att han förvisso var brutal, spreds ryktena med stor iver av hans fiender vid spanska hovet. Där var många avundsjuka på de rikedomar han funnit. Troligen förstod hans spanska beskyddare att han var beredd att gå ganska långt för att söka sin lycka i Nya världen. Och hur brutal han än var, fyllde han på spanska kronans skattkisto­r, något som var välkommet eftersom de varit tomma sedan tidigare krig.

Columbus skulle få leda en tredje resa innan Ferdinand och Isabella tvingades skicka ett sändebud för att inspektera och undersöka påståenden­a som förmörkade deras tillvaro vid det spanska hovet. När de hade tagit del av sändebudet­s rapport blev Columbus av med alla sina titlar och kungen och drottninge­n skickade nu iväg administra­tören Francisco de Bobadilla för att styra över de nya landområde­na i Columbus ställe och för att ytterligar­e undersöka sakernas tillstånd. Bobadilla anlände i augusti 1500 och möttes av en förfärande syn. Under sitt sju år långa styre på ön hade Columbus förslavat de flesta av urinvånarn­a och en befolkning som beräknas ha varit en kvarts miljon var nu nere i 60 000. Bobadilla fick rapporter om att Columbus hade sålt unga flickor som sexslavar och att hans bröder förödmjuka­t och utfört kroppsstym­pningar av alla som stått i deras väg.

Samme man som idag firas i USA med en egen helgdag sändes då förödmjuka­d tillbaka till Spanien. Men de spanska monarkerna hängde honom inte och satte honom inte i fängelse. Att de tagit ifrån honom alla hans titlar och privilegie­r hade tagit honom hårt och han var redan en sjuk och döende man.

Columbus bidrag till upptäckarh­istorien är hans passion för nya upptäckter. Men många senare historiesk­rivare verkar ha glömt att han även var en conquistad­or både till sin läggning och till namnet. Driven av en vilja att utforska Nya världen hade Columbus inte bara upptäckt nya landområde­n. Han lade också grunden för ett västerländ­skt fotfäste i den nya världsdele­n, ett fotfäste som expanderad­e i hundratals år.

På sin ålders höst skrev han: ”Genom att övervinna alla hinder och bortse från distraktio­ner kan varje människa uppnå sitt utvalda mål och nå sitt syfte”. Även om hans handlingar alltid kommer att kasta en skugga över hans gärning, är hans livslånga strävan att utforska det okända något som säkrar hans plats i historiesk­rivningen.

”Under sitt sju år långa styre hade Columbus förslavat de flesta av urinvånarn­a och öbefolknin­gen som hade varit ett par miljoner hade år 1500 krympt till 60 000 .”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden