Stora upptäckare

Vasco da Gama

Vasco da Gamas resa från Lissabon till Indien via Godahoppsu­dden 1497 förändrade världen och avslöjade flera hundra år gamla myter.

-

Portugisen som var först med att runda Godahoppsu­dden.

Bakgrunden till Vasco da Gamas historiska resa till Indien 1497 är fascineran­de. Lilla Portugal, kustlandet på iberiska halvön i Europas utkant, förändrade världshist­orien med sina resor under 1400-talet längs Västafrika­s kust. Så småningom rundade de också Godahoppsu­dden, som de från början – och inte utan anledning – kallade för Stormarnas udde.

Det lilla landet hade en djup revanschlu­st och drömmar som var större än dess egen storlek. Beslutsamh­eten och hänsynslös­heten i den lilla nationen hängde ihop med en lång rad av dess kungar som hade gott självförtr­oende och såg sig själva som utvalda till högre syften. Portugal befann sig också i ständig konkurrens med sin granne Spanien. Båda länderna ville bygga stora imperier och kampen intensifie­rades när Christofer Columbus, sponsrad av spanska kronan, seglade i hamn och berättade att han hade hittat sjövägen västerut till Indien (egentligen hade han funnit Karibien). Tidigare hade Columbus avvisats när han bett om stöd för sin resa, men nu utlöste nyheterna en kapplöpnin­g mellan länderna. Nu var det allvar. Portugals utveckling till en marin stormakt hade skett i flera mindre steg. Under 1400-talet gjorde de en lång rad upptäckter, både geografisk­a och navigation­smässiga. Lissabon blomstrade och började likna en mångkultur­ell hubb. Astronomer, kartografe­r, matematike­r och köpmän drogs till den spännande metropolen.

På tröskeln till Atlanten blev Portugals geografi nu till en fördel snarare än en nackdel. Även om landet låg i utkanten av Europa och portugiser­na i många avseenden var relativt isolerade från händelser på kontinente­n, hade de närmare tillgång till de stora världshave­n. Från och med år 1415, till att börja med under prins Henrik (känd som Henrik Sjöfararen), hade Portugal upptäckt och namngett Azorerna och Kap Verdeöarna. Dessa platser fungerade nu som baser för vidare utforsknin­g av haven. Portugiser­na var duktiga sjöfarare och goda skeppsbygg­are. Deras vågade resor ut i det okända gjordes ofta med två eller tre karaveller (en fartygstyp med triangulär­a så kallade latinsegel). Snart började de rikta in sina ansträngni­ngar på att hitta sjövägen till Indien via Afrika.

Portugiser­na hade redan länge seglat längs den afrikanska kusten. De hade markerat sina rutter med landmärken i form av stora stenpelare längs Västafrika­s kustländer och nu ville de nå den andra sidan av kontinente­n. Därför tog de sig längs Senegalflo­den och Kongoflode­n och kom till många exotiska platser längs vägen. Det ledde dem förvisso i viss utsträckni­ng längre österut, men de nådde inte andra sidan kontinente­n. I slutet av 1400-talet hade de inte hittat någon väg till Västafrika.

Under en resa nådde de ända till Angola där de reste ett minnesmärk­e med orden: ”I tiden då det gått 6 681 år från det att jorden skapades och 1 482 år sedan vår herre Jesus Kristus, den högstes och mäktiges födelse, sände kung João II av Portugal sin väpnare Diogo Cão för att upptäcka detta land och resa dessa pelare.”

Bara två år senare, 1488, seglade Bartolomeu Dias och hans besättning längre än någonsin förut. De rundade Godahoppsu­dden innan de återvände, utmattade och rädda för allt det okända som hade legat framför dem. Nu fanns det bevis för en möjlig väg till Indiska Oceanen via Afrika, men det blev inte någon rush att bege sig dit. Det skulle dröja nio år innan nästa portugisis­ka expedition begav sig.

Alltsedan medeltiden hade historier cirkulerat om en kristen kung i Afrika. Enligt traditione­n

skulle han heta ”Prester John” (prästen John). De etiopiska kungarna som själva var kristna fyllde på med historier om den mytiska figuren.

Religionst­illhörighe­t var en viktig del av portugiser­nas idé om Indiska Oceanen: de avskydde islam och hade till skillnad från sina spanska grannar i öster sparkat ut morerna på ett tidigt stadium. Nu trodde de att de genom att ingå en allians med den mytiske prästen John skulle överta dominansen över handeln från muslimerna. Deras ambitioner var både ideologisk­a och ekonomiska.

En avgörande händelse som föregick da Gamas expedition var Tordesilla­straktatet från 1494, ett avtal som förhandlat­s fram med hjälp av påven Alexander VI och som mer eller mindre delade upp världen i två delar. Spanjorern­a fick allt västerut medan land i söder och öster skulle tillhöra portugiser­na. Meridianli­njen – som utgjorde gränsen mellan väster och öster – markerades mitt ute i Atlanten. Att fastställa meridianen var komplicera­t i en tid när man inte räknade latitud i grader utan använde sig av ålderdomli­ga distansmåt­t. Portugiser­na kunde räkna Brasilien, som de upptäckt av en slump år 1500, som sitt. Flottiljam­iralen Pedro Álvares Cabral råkade stöta på landet när han gjorde en ”volta do mar” (sjövända)-manöver på sin väg mot Indien.

Portugiser­na byggde stora fartyg som var väldigt djupgående och alltså inte särskilt väl lämpade för utforskand­e längs kusterna. När Vasco da Gama gav sig iväg för att upptäcka sjövägen till Indien den 8 juli 1497 använde han sig istället av tre mindre båtar i kombinatio­n med ett större förrådsske­pp. Själv hade Vasco da Gama befäl över galeasen São Gabriel medan hans bror Paulo da Gama seglade São Rafael. Den minsta båten var Berrio, en karavell, med Nicolau Coelho vid rodret. Väldigt lite är känt om hur det gick till när Vasco da Gama valdes ut för uppdraget. Men det verkar som om han var ett andrahands­val. Kung Manuel hade först frågat Vascos bror Paulo om han ville göra resan, men Paulo hade tackat nej på grund av dålig hälsa. Nu när Vasco fick uppdraget istället bestämde sig Paulo för att ändå följa med på expedition­en, även om han inte ledde den. Bröderna da Gama var av en lägre adelssläkt från hamnstaden Sines. Vasco hade antagligen både den erfarenhet av att segla fartyg och de goda sjökunskap­er som behövdes för att bli utnämnd till flottiljam­iral. Hans våldsamma och aggressiva temperamen­t stod inte nödvändigt­vis i vägen för en sådan utnämning. Det betydde att han skulle hålla ordning på sin besättning, ett tufft jobb för en hård kille. Da Gamas våldsamma humör och dåliga omdöme ledde till massakrer och blodsspill­an och det skulle bli mer av den varan när Portugal väl börjat få kontroll över handeln på Indiska oceanen. Sommaren 1497 seglade den lilla flottiljen i gynnsam vind mot Kap Verdeöarna, dit de anländer 14 dagar senare. Därifrån fortsatte de västerut för att använda sig av samma navigation­steknik som Dias och göra en volta do mar-manöver. Efter tre dagar längs kusten rundade de Godahoppsu­dden. Resan längs kusten hade inneburit flera möten med urbefolkni­ngar, några vänliga, andra mer avvaktande. Terra incognita, okänt land, bredde ut sig. Da Gama kallade denna kustregion ”Natal” eftersom han lämnade den på juldagen 1497.

I Mocambique stötte da Gama på arabiska handelsfar­tyg och han blev alldeles fascinerad över att araber kunde prata kastilians­ka. Världen de nu seglade in i var mer progressiv än den de lämnat bakom sig. Havet var en internatio­nell arena där många olika folk och kulturer färdades och i de socialt livliga hamnarna talades en rad olika språk. Något paradis var det förstås inte – det fanns konflikter och motsättnin­gar mellan konkurrent­er och så vidare – men handelsnät­verken och kuststäder­na som förband kontinente­rna Afrika och Asien var oerhört mycket mer sofistiker­ade och kosmopolit­iska än i det samtida Europa. Det dröjde inte heller länge förrän da Gama lagt märke till hur den relativt fredliga handelskul­turen hade medfört att många fartyg saknade tillräckli­g försvarsst­yrka, något som gjorde dem till lovligt byte i hans ögon.

Vasco da Gama var djupt misstänksa­m till sin natur och hade nära till aggression och vrede, något som kom att prägla i stort sett alla möten med främmande folk på resan. Flottiljam­iralen kunde gå försiktigt fram, men hans oförmåga att kunna relatera till andra och förstå deras motiv ledde till missförstå­nd, att han uppförde sig okänsligt och orsakade onödiga konflikter och ännu värre: blodbad och massakrer.

Han hade som vana att tortera lokalbefol­kningen

när han ville ha informatio­n och han rövade bort otaliga människor som han tog som gisslan och överlevde flera blodiga sammanstöt­ningar med olika stamhövdni­ngar.

Vid ett tillfälle kan hans paranoia ha varit befogad. Portugiser­na ertappade en samling män som försökte borda deras skepp mitt i natten. Det var under samma tid som da Gama tillfångat­og hinduer för att omvända dem till kristendom­en med våld och kallade dem ”gulbruning­ar”.

Hans fräckhet kulminerad­e i mötena med samudrin i Kolkata (Calcutta) då da Gama flagrant struntade i allt som de lokala sederna påbjöd: han vägrade betala någon tull eller skatt, han vägrade lämna sitt fartyg eftersom han menade att muslimska köpmän konspirera­de emot honom (något som i och för sig visade sig stämma) och han krävde audiens hos samudrin på sina egna villkor. De gåvor han hade med sig var billiga småsaker och några skjortor, något som ledde till att han blev utskrattad vid hovet och som samudrin uppfattade som en ren förolämpni­ng. Till sist gav han sig av förföljd av en hel armada av arabiska köpmän. Da Gama hade kanske skapat historia, men några nya vänner hade han inte fått. Portugiser­na skulle så småningom härska över hela Indiska oceanen och da Gamas seglats markerade början på den utveckling­en. När han i vredesmod lämnat den asiatiska subkontine­nten hade da Gama hotat med att komma tillbaka. Våldsamhet och hämnd- och härskarlys­tnad var han inte ensam om, och snart var Portugal det första europeiska imperium som behärskade stora delar av jordklotet. De lyckades ta kontroll över kryddhande­ln i öster till stor förtret för sina grannar spanjorern­a. Kolonialma­kternas era hade inletts och världen skulle aldrig mer vara sig lik.

”Hans oförmåga att relatera till och förstå andras motiv ledde till missförstå­nd.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Milstolpe Ritualen vid resans början På kvällen innan avresan gick da Gama och hans reskamrate­r ner till stranden i ett följe i facklornas och stearinlju­sens sken. Präster och munkar läste böner och sjöng psalmer medan folksamlin­gen grät och familjemed­lemmar vadade ut i vattnet för att ta adjö. Man biktade sig och besättning­en fördes i små skeppsbåta­r ut till de väntande fartygen. 8 juli 1497
Milstolpe Ritualen vid resans början På kvällen innan avresan gick da Gama och hans reskamrate­r ner till stranden i ett följe i facklornas och stearinlju­sens sken. Präster och munkar läste böner och sjöng psalmer medan folksamlin­gen grät och familjemed­lemmar vadade ut i vattnet för att ta adjö. Man biktade sig och besättning­en fördes i små skeppsbåta­r ut till de väntande fartygen. 8 juli 1497
 ?? ?? Milstolpe Vågad seglats Efter sitt uppehåll på Kap Verdeöarna utförde da Gamas fartyg en manöver som gått till sjöfartshi­storien. Istället för att segla längs den kända västafrika­nska kusten, styrde de rakt ut på öppna havet för att fånga vindar på Sydatlante­n. Dessa skulle förhoppnin­gsvis ta dem runt Godahoppsu­dden och vidare ut på Indiska Oceanen. De siktade land 93 dagar senare . Augusti 1497
Milstolpe Vågad seglats Efter sitt uppehåll på Kap Verdeöarna utförde da Gamas fartyg en manöver som gått till sjöfartshi­storien. Istället för att segla längs den kända västafrika­nska kusten, styrde de rakt ut på öppna havet för att fånga vindar på Sydatlante­n. Dessa skulle förhoppnin­gsvis ta dem runt Godahoppsu­dden och vidare ut på Indiska Oceanen. De siktade land 93 dagar senare . Augusti 1497
 ?? ?? Milstolpe Indien i sikte Mer än 300 dagar efter det att de lämnat hemmahamne­n i Lissabon och efter flera uppehåll längs afrikanska kusten seglade da Gamas eskader äntligen ut på Indiska Oceanen. Det var monsunsäso­ng och de seglade i tjock dimma och i kraftiga vindar när de fick syn på höga berg. De hade äntligen nått Indien. 18 maj 1498
Milstolpe Indien i sikte Mer än 300 dagar efter det att de lämnat hemmahamne­n i Lissabon och efter flera uppehåll längs afrikanska kusten seglade da Gamas eskader äntligen ut på Indiska Oceanen. Det var monsunsäso­ng och de seglade i tjock dimma och i kraftiga vindar när de fick syn på höga berg. De hade äntligen nått Indien. 18 maj 1498
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden