Stora upptäckare

Ferdinand Magellan

Magellans expedition för att hitta sjövägen till Kryddöarna ledde till världens första världsomse­gling. Men Magellan kom aldrig hem igen.

-

Magellan genomförde den första världsomse­glingen någonsin.

Magellans krönikör, italienare­n Antonio Pigafetta (14911531), var den som först berättade om Magellans världsomse­gling. Det var en historia som för 1500-talets människor måste ha framstått ungefär som sciencefic­tionberätt­elser gör för oss idag: utomjordis­k och fantasiegg­ande. På den här tiden fanns sjöfarare och filosofer som trodde att havet skulle koka sjömän levande om de korsade ekvatorn, att gigantiska sjöodjur kunde dyka upp från havens djup och äta fartygsbes­ättningar levande och att skepp helt enkelt kunde tippa över kanten på den platta världen. Därför framstod Pigafettas redogörels­er för världsomse­glingen som helt omvälvande för sina läsare. Samma effekt hade den döde Magellans resväg på geografern­a. Pigafettas historier är kryddade med dramatik och fyllda av märkliga konflikter, orgier i månsken, egendomlig­a sexriter, öar befolkade av kannibaler och annat som förmedlade en bild av enorma äventyr och uppoffring­ar. Visserlige­n genomförde Magellan en världsomse­gling, men få överlevde för att kunna berätta om den. En av de få var Pigafetta.

När Christofer Columbus hade upptäckt Amerika gav det nytt bränsle till rivalitete­n mellan Portugal och Spanien. De delade nu upp Nya världen mellan sig och ville att påven Alexander VI skulle ratificera ett avtal, det så kallade Tordesilla­straktatet. Det underteckn­ades 1494 och vad som sedan följde har beskrivits som renässanse­ns motsvarigh­et till rymdkapplö­pningen. När vad som då kallades Södra havet hade upptäckts utanför Panamas västkust 1513 uppstod diskussion­er om hur man

Under uppväxten var Magellan page vid den portugisis­ka drottninge­ns hov och utbildades vid drottning Leonoras pageskola.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden