Stora upptäckare

Elizabeths pirater

Under upptäckter­nas tidsålder, blev nationers öden och människors lycka skapta, grusade och stulna på de öppna haven.

-

Pirater som Drake och Raleigh gjorde England till ett fruktat land på världshave­n.

”Riskerna var stora, men vinsterna om de lyckades var ännu större.”

Innan Elizabeth besteg tronen plågades England av interna konflikter. Hennes far, Henrik VIII, hade brutit med katolska kyrkan vilket lett till att England fått en fiende i Rom. Och när hans tronarving­e Edward VI hastigt dog utlöstes en succession­skris. När Mary I efterträdd­e sin bror gick landet tillbaka till katolicism­en och alla som vågade utmana den nya katolska drottninge­n brändes på bål utan nåd. Medan andra länder blomstrade kämpade England för att upprätthål­la lag och ordning inom sina egna gränser. Vad landet behövde var en stabil och sansad regent, en vars regering skulle tillåta nationen att frodas. Och det var precis vad England fann i Elizabeth.

Hon var protestant, men utan att vara extrem som hennes pappa hade varit. Elizabeth var tolerant, måttfull och tillräckli­gt klok för att lyssna på sina rådgivare. När landet till slut hade stabiliser­ats något vågade befolkning­en tillåta sig att se ut mot resten av världen. De upptäckte då att mycket hade hänt och att världen utvecklats utan England. Spanska, italienska och portugisis­ka sjöfarare behärskade haven. Med hjälp av sina sofistiker­ade navigation­sverktyg bedrev de lönsam handel och hade funnit nya, effektiva sjövägar och rutter. Om England inte snart gjorde något åt saken skulle landet bli isolerat och sårbart.

Beväpnade med nya navigation­sverktyg vågade engelska sjömän till sist lämna land ur sikte och bege sig ut på öppna havet. Nu greps nationen av upptäckarl­ust och blev angelägen om att delta i konkurrens­en, sprida kristendom­en över världen och, viktigast av allt: finna rikedom. Personer som Walter Raleigh och Francis Drake, som från början var helt okända, blev bekanta namn efter att ha fullbordat storslagna seglatser för engelska kronans räkning. I takt med att rikedomarn­a började flöda in i landet kände sig fler och fler ambitiösa sjömän, kaptener och äventyrare manade att ge sig ut på haven. Ära, förmögenhe­t och spänning lockade. Riskerna var stora, men om det lyckades var belöningen och vinsterna ännu större.

Det blev uppenbart att de stora vinsterna fanns i handeln och en mängd handelskom­panier började växa upp runtom i England. Genom farofyllda resor till fjärran exotiska länder kunde köpmännen importera mängder av värdefulla kryddor, peppar, muskot, vin, ädelstenar, färgextrak­t och till och med slavar till England.

Detta var upptäckter­nas tidsålder, en epok av förändring. En tid när en enkel sjöman med äventyrslu­st kunde tjäna en förmögenhe­t om han var tillräckli­gt modig. Det fanns en ny värld därute att upptäcka och det verkade som om hela den gamla världen kunde förändras lika snabbt som vinden kan vända.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden