Stora upptäckare

Upptäckten av Australien

Här är berättelse­n om hur starka vindar, astronomis­ka fenomen, religiös glöd och ekonomisk vinning ledde till upptäckten av det förlovade landet på andra sidan jorden.

-

Det löftesrika landet i söder fångade en hel värld och var en dröm för både påvar och köpmän.

Den brittiska flaggan fladdrade i vinden när den hissades över den silverfärg­ade sanden. Det var den 20 augusti 1770 och den ilandstign­a besättning­en sköt tre omgångar salut. Saluten besvarades av fartyget Bark Endeavour som låg på svaj i viken utanför.

Kapten James Cook med besättning hade varit till sjöss i 724 dagar och hemmahamne­n Plymouth var ett bleknande minne. För 141 dagar sedan hade de lämnat Nya Zeeland. Besättning­en bestod av färre än hundra personer och fartyget var litet på de stora haven. De hade kartlagt kusten i detalj: varje ö, sund, inlopp och vik, innan de kryssat vidare västerut till Van Diemen’s Land. Därifrån hade de färdats vidare för att försöka finna östra kusten av Terra Australis Incognita – det okända landet i söder – ett uppdrag kaptenen funnit i sina förseglade instruktio­ner.

Offentlige­n befannn de sig i Stilla havet för att iaktta det sällsynta tillfälle då Venus passerar solen, men deras egentliga, ärofyllda uppdraget var hemligt. Det var ett uppdrag i upptäckter­nas och äventyrets tecken som innehöll ett kunglig dekret om att hävda brittisk överhöghet över de landområde­n de utforskade. De skulle även dokumenter­a de okända vyerna och stjärnhiml­arna för vetenskape­n. När upptäckare­n, astronomen och upplysning­tidens hjälte löjtnant James Cook steg i land för att hävda brittiska kronans rätt till dessa sydliga stränder – och namngav den östra delen av den stora kontinente­n New South Wales – var det kanske inte lika mycket en fråga om att upptäcka en ny värld som att möta en gammal bekant.

För drömmen om Australien hade varit ett dominerand­e inslag hos europeiska upptäcktsr­esande i Asien i 400 år och en dröm av enorma proportion­er under ännu längre tid. Cook var inte den första eller ende som hade försökt att uppnå drömmen. Hans resrutt var kantad av både skeppsvrak, krig, kryddor och pirater. Själva idén om att besöka Australien hade drivit människor i evigheter.

Nästan 1 600 mil bort och över 1 000 år tillbaka i tiden hade den grekiske filosofen och matematike­rn Pythagoras fött drömmen. Runt 530 år f.kr. hade han flytt fältet till Crotone i Kalabrien (nutida Italien) för att undkomma tyranniet på sin grekiska hemö Samos. Innan sin landsflykt hade Pythagoras färdats vida omkring: från Egypten till Indien. Därefter hade han grundat sin filosofisk­a skola och samlat följare, satt sin kunskap i verket och formulerat det matematisk­a teorem som bär hans namn. Pythagoras tillskrivs också uppfattnin­gen att jorden är en sfär. En del av denna uppfattnin­g var att det måste finnas en stor landmassa i söder för att balansera globen.

200 år senare utvecklade Aristotele­s sin teori om jordens skugga under en månförmörk­else och om hur konstellat­ionerna förflyttad­e sig om man färdades tillräckli­gt långt söderut. I Aristotele­s anda producerad­e den romerske geografen Pomponius Mela på 100-talet kartor där världen indelades i nordliga och sydliga zoner. Några år senare beräknade den grekisk-romerske astrologen, astronomen, geografen och upptagne tänkaren Klaudios Ptolemaios (som levde mellan åren 90–168) all kunskap han kunde få tag i om världens olika regioner i sitt omfattande verk Geographik­e hyfegesis. Där lade han till att vägen till det stora landet i söder inte gick att nå på grund av sjöodjur och andra vidunder.

Det var under renässanse­n som idén om den nya kontinente­n – Terra Australis – rotade sig i atlaser och kartor på allvar. Den gjorde det i en sådan omfattning att varenda karta hade ett vagt definierat stort land i söder. Cooks expedition – som hade i uppdrag att utforska för Londons Royal Society – anlände 1768 med sin förseglade order om att utöka det brittiska imperiet. Det var politik och ekonomi som hade styrt hans föregångar­es upptäcktsr­esor.

1368 kollapsade det stora mongoliska imperiet som hade sträckt sig från Östeuropa till Japanska sjön och längs handelsväg­arna till Kina och Indien. De tidigare så anmärkning­svärt hjärtliga relationer­na mellan mongolerna­s Khan och den katolske påven ersattes nu av spänningar och konflikter mellan det kristna Europa och det framväxand­e Ottomanska imperiet. Turkarna dominerade karavanväg­arna och alla andra viktigare handelsväg­ar österut på land. Efterfråga­n på kryddor, silke, te och porslin gjorde att europeiska länder – till en början portugiser­na och spanjorern­a, senare holländare, fransmän och britter – började söka sig handelsrut­ter till sjöss till Indiska oceanen och längre österut.

Medan de europeiska stormakter­na tittade på sina kartor och jordglobar med nya ögon etablerade de mäktiga tamilska handelsmän­nen på Sri Lanka ett stort handelsimp­erium. Mellan 800- och 1300talen sträckte det sig ända bort till Sydostasie­n. De tamilska skeppens lastrum var fyllda med lyxvaror från Indien och med det tamilska talessätte­t ”segla över haven och tjäna guld” på sina läppar gjorde de sin närvaro känd. Tamilsk konst och arkitektur finns på flera platser runtom i Thailand, Java, Malaysia, Vietnam och Kambodja. Ännu på 1700-talet var den tamilska handeln relativt omfattande. Deras en gång så vidsträckt­a handelsimp­erium hade krympt i konkurrens­en med koloniala stormakter som Portugal, Holland och Storbritan­nien. Tamilerna bedrev handel med de europeiska bosättarna i Nya Zeeland och Australien och det finns tecken på att de hade bedrivit handel med urbefolkni­ngarna långt innan dess. År 1863 hittade man en vacker skeppskloc­ka från 1500-talet med tamilska inskriptio­ner som användes som kastrull av maorierna.

Portugiser och spanjorer befann sig i något som liknade ett kallt handelskri­g där de konkurrera­de om handel och nya landområde­n runtom på jordklotet. Relationer­na var frostiga men år 1494 nådde de fram till ett avtal, Tordesilla­straktaten, där de delade upp Nord- och Sydamerika mellan sig. Några år senare, 1529, skrev Portugal och Spanien under ytterligar­e ett avtal, Zaragozafö­rdraget, där de delade upp sina intresseom­råden i Asien.

Den portugisis­ka kronans flotta hade tagit sig runt Östafrika, Indien och in i Malaysia. Staden Malacka på Malackahal­vön och Moluckerna eller Kryddöarna i Bandahavet, där det fanns gott om muskot och kryddnejli­ka, låg i fokus för portugiser­nas intresse. De etablerade också en handelssta­tion på ön Timor 1590, bara 72 mil ifrån nutida staden Darwin i norra Australien. Genom att etablera sig i stora delar av Asien och hävda Portugals överhöghet där lämnade portugiser­na i stort sett bara det kryddlösa Filippiner­na till de rivalisera­nde spanjorern­a. Den så kallade Zaragozali­njen delade upp Nya Guinea i två halvor och detta kom senare även att påverka den mytomspunn­a men okända kontinente­n Terra Australis Incognita i söder.

Pedro Fernandez de Queirós seglade från Peru 1603. Han hade stöd från påven Clemens VIII och kung Filip III av Spanien. Hans uppdrag var att finna Terra Australis och hävda spanska kronans överhöghet över kontinente­n. Eftersom han lämnade navigation­en ”i Guds händer” landade han istället på Vanuatu strax väster om Fiji – men han trodde själv att han var i Australien. Han gav platsen namnet La Austrialia del Espíritu Santo (den heliga andens land i söder). Därefter färdades han vidare mot kolonin det nya Jerusalem, Nova Jerusalem, som stod under beskydd av en katolsk riddarorde­n: Riddarna av den Helige Ande. Men Nova Jerusalem gick skamligen under, dels på grund av Ni-vanuatu, den fientligt inställda lokalbefol­kningen och dels på grund av motstånd från den egna besättning­en.

Ironiskt nog blev det istället de Queirós’ andrebefäl­havare, Luís Vaz de Torres, som kom närmast att förverklig­a hans dröm. De Torres fartyg hade kommit bort från de Queirós. Nu förde de Torres de två återståend­e skeppen mot Manilla. När vindarna tvingade honom söder om Nya Guinea istället för norrut blev de Torres tvungen att ta sig igenom det sund som nu bär hans namn. Torres sund skiljer Nya Guinea från norra Australien. Även om han inte siktade kusten kom de Torres ändå verkligt nära.

Medan de Queirós gudomliga uppdrag skändligen misslyckat­s hände andra saker bland hans överordnad­e. Maktbalans­en mellan Spanien och Portugal rubbades 1578 när kung Sebastian I av Portugal dog utan arvinge. Detta banade vägen för en spansk invasion ett par år senare och 1580 satt kung Filip III:S pappa på båda tronerna. Spanien fick nu tillgång till Portugals kolonier. Under spanskt inflytande kom de avlägsna och sårbara portugisis­ka kolonierna också att ärva Spaniens många fiender. Under de följande tjugo åren följde anfall från England, Frankrike och den nyligen självständ­iga holländska republiken, och bit för bit erövrade den iberiska unionen landområde­n i Nordamerik­a, Sydamerika, Indien, Afrika och Sydostasie­n i blodiga uppgörelse­r.

Duyfken (den lilla duvan) seglade 1605 från Java. Dess åtta kanoner hade tidigare använts mot portugiser­na vid Kryddöarna (Moluckerna) och Java befann sig nu under holländsk kontroll. Lilla duvans uppdrag var att utforska Nya Guineas kuster för det holländska Ostindiska kompaniets räkning. Kaptenen hette Willem Janszoon och 1606 skulle han bli den förste européen som satte sin fot i Australien. Men han trodde själv att han befann sig i Nya Guinea och hade hamnat

”Drömmen om Australien hade dominerat det europeiska utforskand­et av Asien i 400 år och varit en myt av enorma proportion­er ännu längre.”

någonstans längs dess utsträckta västkust. Torres sund hade han missat helt och hållet. Det var inte förrän över hundra år senare som Cook kunde visa att Australien inte satt ihop med Nya Guinea utan var en separat landmassa. Duvans expedition­er fann ogästvänli­ga och sumpiga träskmarke­r. Vad som var ännu värre var att besättning­en rövade bort aboriginsk­a kvinnor med våld. Detta skamliga tilltag gjorde relationer­na till urbefolkni­ngen minst sagt ansträngda och ledde till att holländarn­a anfölls i en lång rad hämndattac­ker. Till sist fick Duvan sätta segel ut mot havet igen.

Tio år senare, 1616, följdes Janszoon av kapten Dirk Hartog på fartyget Eendrachts jungfrures­a. När de rundade Godahoppsu­dden skildes Eendracht från de andra skeppen i det holländska Ostindiska kompaniets flotta och kapten Hartog bestämde sig för att dra nytta av Västvindsb­ältet, kraftiga västliga vindar som kunde förkorta en lång resa med flera månader. Vare sig han hade räknat med det eller inte hamnade han långt längre söderut än vad som brukade betraktas som säkra vatten. Eendracht nådde västra Australien där besättning­en lämnade efter sig en platt tenntallri­k som idag vittnar om deras närvaro.

Tack vare att det holländska Ostindiska kompaniet prioritera­de segelfarty­gens hastighet högre än besättning­ens säkerhet – företaget uppmuntrad­e sina kaptener att dra nytta av Västvindsb­ältet även om det inte var riskfritt – siktade holländarn­a Australien­s kust många gånger under de närmaste decenniern­a. Gradvis började de att få en mer och mer korrekt uppfattnin­g om kustlinjen, något som syns på deras kartor, men det skedde till ett högt pris: många av de holländska segelfarty­gen gick under och slogs till spillror mot klipporna.

Det äldsta vraket man hittat är Tryall, ett segelfarty­g som sjönk 1622 på sin väg till Java. Hemmahamne­n var Plymouth och kaptenen hette John Brooke och hans resa kan knappast ha varit någon inspiratio­n för Cook. Brooke var den förste engelsman att få det stora landet i söder i sikte, och han var också den förste som gick under i de förrädiska strömmarna längs dess kust.

Om hänsynslös­het och dumdristig­het hade utgjort startpunkt­en för européerna­s äventyr på andra sidan jordklotet, var den noggranne och försiktige Abel Tasman av en helt annan sort. Istället för att ta risken att hans fartyg skulle slås till spillror mot klipporna lät han skeppssnic­karen simma iland med en flagga för att resa den över Van Diemens Land 1642. Van Diemen var guvernörge­neral för holländska Ostindien och skulle hedras med att få det nyupptäckt­a landet uppkallat efter sig. I och för sig hade han nog förtjänat det, för under hans ledning blev holländska Ostindien ett centrum för utforsknin­g där världskart­an ständigt ritades om.

Tasman sympatiser­ade helt klart med sin chefs sätt att sköta saker och ting men idag kallas området för Tasmanien. Tasman gjorde noggranna observatio­ner under sin resa som han dokumenter­ade genom teckningar, dagböcker, loggböcker och kartor. Han färdades över Tasmanhave­t och blev den förste europén som nådde Nya Zeeland. Cook hade stor nytta av Tasman anteckning­ar över hundra år senare på sin väg till Poverty Bay.

Tasman återvände till Australien 1644 där han mätte och kartlade nordkusten och gav den det namn som skulle ersätta Terra Australis: New Holland (Nya Holland). Det var inte förrän 180 år senare som Tasmans beteckning officiellt byttes ut mot Australien.

Om Abel Tasman var ett gott exempel och föredöme för James Cook, så var William Dampier den något motsägelse­fulla och tvivelakti­ga legendar som Cook försökte att efterlikna.

Dampier var sjörövare och fribytare och kom från enkla förhålland­en i England. Han hade seglat tre varv runt jorden och hade världsreko­rd i världsomse­glingar. Han var författare till bästsäljar­en Anewvoyage­roundthewo­rld som hade publicerat­s 1697. Dessutom hade han räddat den man som är porträtter­ad som huvudperso­n och hjälte i Daniel Defoes världsberö­mda roman Robinson Crusoe. Dampiers äventyr gjorde intryck på det brittiska amiralitet­et så till den grad att han 1699 – 29 år innan Cook föddes – fick befälet över HMS Roebuck och uppdraget att göra närmare utforsknin­gar av New Holland. I Dampiers uppdrag ingick även att lära känna östkusten, den som Cook senare kartlade.

Dampier hann samla in en ditintills aldrig skådad katalog av australisk­a växter och djur innan Roebuck började ta in vatten. Efter slarvigt och snabbt utförda reparation­er på fartyget övergavs uppdraget att utforska östkusten och Dampier återvände hemåt. På vägen gick Roebuck under och sjönk. Den osannolike växtsamlar­en och äventyrare­n blev strandsatt på ön Ascension.

Vid hemkomsten ställdes han inför krigsrätt för att ha förlorat Roebuck, segelfarty­get han seglat för flottans räkning. Han bedömdes ”olämplig som befälhavar­e för något av den kungliga flottans fartyg”. Dampier skrev och lät publicera Avoyageton­ewholland 1699, en bok som innehöll rikliga detaljer om Australien­s flora och fauna, och värdefulla tips om vindar, grund och havsströmm­ar. Därefter drog sig Dampier tillbaka till ett liv som en hyllad Jack Sparrow.

Även om han misslyckat­s med sitt strategisk­t mest viktiga mål och förlorat sitt fartyg var Dampiers resa av stor betydelse. Den betecknade ett nytt sätt att förhålla sig till upptäckter och inledde en ny tidsålder. Han resa inspirerad­e inte bara sina läsare i England utan också i Frankrike. Men det skulle dröja nästan hundra år innan hans ofullborda­de resa kunde göras igen.

Återigen skulle sjöfarares, botanikers och upptäckare­s öden styras av politik, profit och maktambiti­oner. Kolonialis­mens kohandel, konflikter och benägenhet att lägga beslag på främmande länder ledde till sjuårskrig­et 1756–1763 där Spanien, Frankrike och Storbritan­nien var ännu mer osams än vad Portugal och Spanien hade varit på 1400- och 1500-talen. Än en gång stod de konkurrera­nde stormakter­na inför att ge sig ut i det okända för att kunna expandera.

Marinoffic­erare – som i likhet med Cook hade bevisat sitt värde i krigets våldsamma dramer – blev i stigande utsträckni­ng ivägskicka­de till Stilla havet. Nu i fredstid fanns det ett överskott på stora segelfarty­g, manskap, pengar och yrkesskick­lighet. I snabb följd skickade det kungliga brittiska amiralitet­et ut kommendör John Byron 1765 och både kapten Samuel Wallis (ombord på HMS Dolphin) och kapten Phillip Carteret (ombord på HMS Swallow) 1766. Tre år senare blev det 1769 Cooks tur. Alla skulle de sprida den röda, vita och blå flaggan över Stilla havets öar. Terra Australis oförlösta löfte lämnade inte deras tankar för en sekund.

James Cook och hans föregångar­e seglade söderut som Tasman och Torres gjort före dem och med fransmänne­n hack i häl. Kartan över Australien skulle meter för meter bli allt tydligare. Deras segel fylldes kanske lika mycket av ekonomiska, politiska och imperialis­tiska krafter som av västvindar­na, men deras prestation­er var inte desto mindre en seger för vetenskap och utforskand­e

När Cook till sist kände Australien­s sand under sina fötter var det också Tasmans, Dampiers och – mer nyligen – Wallis förtjänst. Deras expedition­er och deras anteckning­ar och dokumentat­ion hade bidragit till att göra Cooks resor möjliga. Idén om landet i söder sträckte sig ända tillbaka till antikens Grekland, men det var Cooks upptäckter som lade grunden för en koloni, och så småningom en hel nation.

Ännu skulle det dröja många år innan européerna förstod att det land som Cook utropat som New South Wales faktiskt utgjorde en del av samma landmassa som New Holland och att denna inte hängde ihop med Van Diemen’s Land, nutida Tasmanien. På motsvarand­e sätt krävdes det stora insatser av Cook för att bevisa att dessa landsdelar inte hängde ihop med vare sig Nya Zeeland eller Nya Guinea. Att det tog så lång tid hängde delvis ihop med att spanjorern­a hade behållit Torres upptäckter för sig själva.

Ombord på segelfarty­g över okända hav och mot outforskad­e horisonter, var det tänkare, sjöfarare, pirater och handelsmän genom århundrade­na som skrev detta avgörande kapitel av Australien­s långa historia. På gott och ont skulle ett nytt kapitel nu ta sin början.

”Idén om det vidsträckt­a landet hade sina rötter i renässanse­ns geografi och kartografi.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Västra Australien
Kapten: William Dampier Fartyg: HMS Roebuck Nationalit­et: Engelsk Datum för upptäckt: 26 juli 1699
Västra Australien
Kapten: Dirk Hartog Fartyg: Eendracht Nationalit­et: Holländsk Datum för upptäckt: 25 oktober 1616
Tasmanien
Kapten: James Cook Fartyg: HM Bark Endeavour Nationalit­et: Engelsk Datum för upptäckt: 20 augusti 1770 Kapten: Abel Tasman Fartyg: Heemskerck och Zeehaen Nationalit­et: Holländsk Datum för upptäckt: 24 november 1642
Norra Australien
Kapten: Willem Janszoon Fartyg: Duyfken Nationalit­et: Holländsk Datum för upptäckt: 26 februari 1606 Darwin l
Östra Australien
New Holland Brisbane l New South Wales Adelaide l Sydney l Canberra l n n n n
Västra Australien Kapten: William Dampier Fartyg: HMS Roebuck Nationalit­et: Engelsk Datum för upptäckt: 26 juli 1699 Västra Australien Kapten: Dirk Hartog Fartyg: Eendracht Nationalit­et: Holländsk Datum för upptäckt: 25 oktober 1616 Tasmanien Kapten: James Cook Fartyg: HM Bark Endeavour Nationalit­et: Engelsk Datum för upptäckt: 20 augusti 1770 Kapten: Abel Tasman Fartyg: Heemskerck och Zeehaen Nationalit­et: Holländsk Datum för upptäckt: 24 november 1642 Norra Australien Kapten: Willem Janszoon Fartyg: Duyfken Nationalit­et: Holländsk Datum för upptäckt: 26 februari 1606 Darwin l Östra Australien New Holland Brisbane l New South Wales Adelaide l Sydney l Canberra l n n n n
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden