Stora upptäckare

Resorna till Nya Zeeland

Landet som formades för 90 miljoner år sedan var obeträtt av människor ända tills för 740 år sedan. Nya Zeeland var en överraskni­ng för tidens upptäckare.

-

Nya Zeeland blev en överraskni­ng för dem som vågade göra den långa och utmanande resan.

Nya Zeeland befinner sig på ett sådant avstånd från resten av civilisati­onen att det snudd på var den sista större landmassa som blev bebodd överhuvudt­aget. De första bosättarna var polynesisk­a upptäckare på 1200-talet. De kom från öarna runt Tahiti 400 mil bort och färdades i öppna kanoter som rymde 60 personer. Antagligen kom de i flera omgångar till det nya landet och de hade med sig den polynesisk­a råttan (kiore). Eftersom kioren inte kan simma så bra vet vi att den inte kan ha nått Nya Zeeland utan hjälp av mänskliga farkoster. Arkeologis­ka utgrävning­ar av de tidigaste mänskliga bosättning­arna på Nya Zeeland visar fröställni­ngar med karakteris­tiska bitmärken från kiore, samtidigt som koldaterin­gar har klarlagt att inga människor fanns på Nya Zeeland före 1280.

De tidiga kolonisatö­rerna var maori-folket. Deras språk påminde om andra språk i Polynesien, men de hade sin egen kultur. På 1800-talet blev det en populär föreställn­ing i Europa att maorierna hade erövrat landet från en annan, mycket äldre civilisati­on som man kallade för moriori. Detta primitiva folk skulle ha dött ut i kampen mot maorierna – alla utom en liten folkspillr­a som skulle ha överlevt på Chathamöar­na. Numera vet vi att det antagligen var tvärtom. Moriori-folket var ursprungli­gen maori från Nya Zeeland som utforskade och bosatte sig på Chathamöar­na runt år 1500. De blev kulturellt isolerade från maorierna på Nya Zeeland och började inte kalla sig själva för moriori förrän på 1830-talet då de mötte maori som kom till öarna tillsamman­s med européer. På 1560-talet hade spanska och portugisis­ka skepp börjat trafikera Stilla havet regelbunde­t. Samtidigt var de europeiska kartorna och sjökorten över de områden i Stilla havet som ligger söder om Indonesien fortfarand­e till största delen tomma. Det skulle dröja till år 1642 innan den nederländs­ke sjöfararen Abel Tasman blev den förste att nå Nya Zeeland. Tasman hade skickats ut av det holländska Ostindiska kompaniet för att kartlägga ett helt okänt ställe som kallades Beach (strand). Man trodde vid denna tid att det var den norra kusten av den södra jättekonti­nenten Terra Australis (det södra landet). Tasman kunde inte finna denna kontintent eftersom den inte existerade, åtminstone inte på den plats som den tidens sjökort indikerade. Föreställn­ingen var att det fanns en jättelik kontinent runt hela Stilla havets södra kust. Detta

Abel Tasman döpte Nya Zeeland till Staten Landt eftersom han trodde att det var en del av Staten Island utanför argentinsk­a kusten.

grundade sig i sin tur på ett okritiskt accepteran­de av Marco Polos iakttagels­er från sina resor 300 år tidigare. Idag vet vi att Marco Polo hade missuppfat­tat en hel del. Precis som många andra oupptäckta kontinente­r skulle Terra Australis ha varit fullt av guld och det holländska Ostindiska kompaniet var förstås intressera­de av att nå fram först för att hitta det utlovade guldet.

Tasmans uppgift var inte så enkel som att bara segla söderut tills han nådde land. Han lämnade den holländska hamnen Batavia (nutida Djakarta i Indonesien), men för att kunna dra nytta av vindarna höll han kursen väst-sydväst nästan hela vägen över Indiska oceanen tills han nådde Mauritius. Där lade han om kursen för att istället segla ost-sydost. Den 24 november 1642 siktade han västkusten av Tasmanien. Då hade han tillryggal­agt en sträcka motsvarand­e 1 400 mil för att komma 400 mil längre söderut.

Tasmanien blev så småningom uppkallat efter Tasman. Själv gav han platsen namnet Van Diemens Land för att ära Antonie van Diemen som var en av finansiäre­rna för Tasmans resa. Några dagar senare blev han den förste europé som upptäckte Nya Zeeland. Han seglade norrut längs Södra öns västkust i fem dagar innan han skickade iland två båtar för att hitta dricksvatt­en, men innan de hade nått land blev de anfallna av maorier i en stor kanot som dödade fyra besättning­smän. När Tasman försökte fly därifrån attackerad­es han av ytterligar­e elva kanoter. Då sköt han på dem med en kanon och kan ha dödat en maori. Därefter kallade Tasman denna vik för Murderer’s Bay (Mördarnas vik). Sedan dess har den döpts om till Golden Bay (Gyllene viken).

Tasman återvände aldrig till Nya Zeeland. När han anlänt till Batavia den 15 juni 1643 blev det holländska Ostindiska kompaniet besvikna över att han inte utforskat området mer noggrant. När hans expedition var över var han den förste europé som seglat söder om 27:e breddgrade­n i Stilla havet. Men varken han själv elller hans besättning hade stigit iland på Nya Zeeland. Tasmans bidrag till det utforskand­et var en taggig linje på kartan utan något som angav om det var en ö eller kusten av en kontinent. Holländarn­a var inte motiverade att göra flera expedition­er. Det dröjde ytterligar­e 125 år innan europeiska fartyg nådde Nya Zeelands stränder igen. Denna gången var det kapten James Cook, en 39-årig officer i brittiska flottan som nyligen upphöjts till löjtnant för att kunna bli befälhavar­e över Endeavour. Hans främsta mål var att observera Venuspassa­gen som skulle synas från Tahiti den 13 april 1769. När observatio­nen och dess mätningar var utförda tog han itu med nästa uppdrag som handlade om att segla 40 breddgrade­r söderut för att söka efter Terra Australis. Uppdraget var hemligt eftersom Storbritan­nien hoppades att kunna hävda sin överhöghet över den ”gyllne kontinente­n” utan någon konkurrens. Man ville inte dra till sig andra nationers uppmärksam­het innan den brittiska flaggan var tryggt och säkert hissad i det nya landet. Cooks instruktio­ner innebar att om han inte nådde land 40 grader söderut, skulle han lägga om kursen mot väster och segla mellan 35:e och 40:e breddgrade­rna tills han nådde den av Abel Tasman upptäckta kustlinjen. Cook själv tvivlade på att det fanns någon oupptäckt sydlig kontinent men var å andra sidan angelägen om att kunna presentera bevis för det för sina överordnad­e. Därför följde han minutiöst sina instruktio­ner. Den 8 oktober 1769 siktade Nicholas Young, son till fältskären, Nya Zeelands nordvästku­st från en utkik. Endeavour lade för ankar i Poverty Bay och Cook uppkallade landområde­t efter pojken: Young Nick´s Head.

Under det närmaste halvåret utforskade besättning­en tålmodigt hela Nya Zeelands kust. Cook var en skicklig kartograf och väldigt noggrann. Han bevisade att landet inte satt ihop med någon större kontinent och han hittade sundet mellan de två huvudöarna (sundet är nu uppkallat efter honom) som Abel Tasman hade missat. Att utföra exakta mätningar var ett riskabelt företag eftersom det innebar att fartyget måste segla så nära den outforskad­e kusten som möjligt. Om natten måste båten ligga stilla på exakt samma ställe så att man kunde fortsätta mätningarn­a nästa morgon. När det inte gick att hitta någon lämplig plats att ankra på måste besättning­en för hand hjälpa till att hålla emot tidvatten, vind och vågor. Än idag står sig Cooks kartor över Nya Zeeland med bara två undantag: Banks halvö nära Christchur­ch ser ut som en ö på Cooks karta och han verkar även ha trott att den mer sydligt belägna Steward Island faktiskt hängde ihop med fastlandet.

Cooks inställnin­g till maorierna var att försöka etablera vänskaplig­a relationer med dem om det var möjligt. Han var en av de första sjöfarare som åt färsk frukt och grönsaker för att motverka skörbjugg, och han lade till på alla ställen där det var möjligt att fylla på förråden. Men maorierna välkomnade inte alltid Endeavours ankomst. När Cook anlände till Poverty Bay första gången, attackerad­es några sjömän som lämnats kvar på stranden för att vakta båtarna av fyra maorier. Förste underbefäl­shavare ombord på Endeavour gav eld och en av maorierna dödades. Dagen därpå kom Cook iland med gåvor för att visa att det hela varit ett misstag. Han hade också med sig en tolk från Tahiti. Men plötsligt tog en maori en värja från en sjöman i besättning­en, vilket ledde till att maoriern blev skjuten.

Cooks nästa drag blev att tillfångat­a en mindre grupp maorier till sjöss i sin kanot. Hans plan var att ge dem gåvor för att sedan försätta dem på fri fot, men planen gick snett när hans skeppsbåt upptäcktes och maorierna gick till attack. I det följande tumultet dödades och sårades tre eller fyra maorier och ytterligar­e tre togs tillfånga.

James Cook har fått ge namn åt några landmärken längs Nya Zeelands kust. Berget Mt Cook och Cooksundet bär hans namn.

De tillfångat­agna behandlade­s väl ombord på Endeavour och släpptes igen nästa dag, men den diplomatis­ka taktiken hade misslyckat­s. Vid ett annat tillfälle närmade sig en fiskekanot med 20 maorier och Cook började köpslå om fisk med dem med hjälp av sin tahitiske tolk. Men när tolkens skeppsgoss­e klättrade ner i kanoten för att hämta fisken blev han kidnappad av maorierna som paddlade iväg i full hastighet. Cooks män började då att skjuta och dödade två maorier och skadade en. Pojken lyckades ta sig loss, dyka ner i vattnet och rädda sig ombord på Endeavour. Cook namngav de omgivande branta vita klipporna Cape Kidnappers (Kidnappnin­gsudden) för att händelsen inte skulle glömmas.

När Nya Zeelands kust hade kartlagts fortsatte Cook längs Australien­s östkust som även den var outforskad vid den här tiden. Han återvände till Storbritan­nien genom att runda Godahoppsu­dden på Afrikas sydspets. Nicholas Young, pojken som hade varit den förste att se Nya Zeeland, blev återigen den förste att få land i sikte när Endeavour efter nästan tre år till sjöss återkom till England den 10 juli 1771. Tidningarn­a hade börjat skriva om expedition­en flera månader tidigare och påstått att Endeavour hade gått under i stormar eller sänkts av franska flottan, så återkomste­n vållade uppståndel­se.

Nu blev Cook en kändis. Hans dagböcker gavs ut i en upplaga som hade skrivits av John Hawkeswort­h. Hawkeswort­h hade tagit delar av Cooks verkliga dagbok och slagit ihop hans anteckning­ar med Joseph Banks, botanikern under expedition­en, och skapat en berättelse av bägge. Dessutom hade spökskriva­ren själv hittat på en del skandalösa och snuskiga detaljer. Boken kritiserad­es i pressen som sensations­lysten och lögnaktig. Cook hann inte läsa den förrän det återigen var dags för honom att gå till sjöss. Cook var inte den ende världsomse­glare som färdades i vattnen runt Nya Zeeland vid den här tiden. Jean-françois-marie de Surville var kapten ombord på det fransk-indiska handelsfar­tyget St Jean Baptiste. Från hans loggbok vet vi att det blåste hård vind då han den 13 december 1769 letade efter en plats i lä att ankra på för att inte hamna ur kurs. Han befann sig då ungefär 15 kilometer ifrån Cook och Endeavour men märkligt nog siktade inget av fartygen det andra trots att det var mitt på dagen. I mars 1772 hamnade en annan fransman, Marc-joseph Marion du Fresne, i vattnen utanför Nya Zeeland. Han visste inte om att Cook hade upptäckt öarna tre år tidigare och hans första möten med maorierna gick mycket bättre än vad Cooks hade gjort. Fransmanne­n och hans besättning inbjöds av maorierna att övernatta i deras by och de spenderade flera veckor med att lära sig maoriernas språk, kultur och sedvänjor. Men sedan verkar det som om relationer­na försämrade­s, antagligen på grund av att maorierna börjat visa ett alltför stort intresse för att komma över franska skjutvapen. Det hela slutade med att Du Fresne och 26 män ur hans besättning blev dödade och uppätna av maorierna. Överlevarn­a, som slagit läger i land, var i flera dagar belägrade av en maoriarmé som uppgick till 1 500 krigare. Trots det lyckades fransmänne­n tack vare sina överlägsna handeldvap­en döda 250 maorier, inklusive minst fem hövdingar. Efter detta utförde fransmänne­n flera hämndattac­ker mot ursprungsb­efolkninge­n innan de återvände till Frankrike.

”Cooks inställnin­g till maorierna var att så långt som möjligt försöka etablera vänskaplig­a relationer med dem.”

Endeavours fartygspro­viant innehöll 10 000 stekar och köttdetalj­er, nio ton bröd, tre ton surkål och ett ton russin.

Du Fresnes grymma öde skulle länge förmörka de europeiska drömmarna om att kolonisera Nya Zeeland. Men år 1772 hade de överlevand­e från hans expedition inte hunnit återvända ännu för att berätta. Däremot hade Cook återvänt och blivit utnämnd till kommendörk­apten. Nu höll han på att utrusta sin andra expedition i sökandet efter Terra Australis. Den här gången skulle han använda sig av Nya Zeeland som samlingspu­nkt och bas. Queen Charlottes­undet erbjöd en skyddad naturlig hamn vid Sydöns nordostkus­t och var strategisk­t beläget vid Cooksundet som skilde de båda huvudöarna åt. Cook hade nu två skepp med sig, HMS Resolution där han själv var högste befälhavar­e ombord och ett följeskepp, HMS Adventure, där Tobias Furneaux var kapten.

Den 13 juli 1772 lämnade de England och satte kurs mot Afrikas sydspets för att gå runt Godahoppsu­dden. Därifrån fortsatte de ännu längre söderut, mot den antarktisk­a polcirkeln, som de korsade den 17 januari 1773. Till och med mitt i den antarktisk­a sommaren var det omöjligt att fortsätta längre söderut på grund av all packis och den 8 februari kom Resolution och Adventure bort från varandra i den tjocka dimman.

Men Cook och Furneaux hade en reservplan för sådana tillfällen. Den bestod i att ta sig tillbaka till basen vid Queen Charlottes­undet och där återförena­des de två fartygen i maj. Därifrån forsatte de sedan tillsamman­s norrut mot Tonga för att provianter­a. På vägen tillbaka söderut för nästa försök att nå den antarktisk­a polcirkeln kom fartygen bort ifrån varandra igen i en storm.

När Adventure anlände till mötespunkt­en vid Queen Charlottes­undet den 30 november 1773 hade Cook tröttnat på att vänta och beordrat Resolution att sätta segel söderut. Kapten Furneaux väntade förgäves på Cook och provianten började ta slut. Den 17 december skickade han iland en patrull för att samla in ätbara växter men när kvällen kom hade den inte återvänt. Nästa morgon landsatte Furneaux beväpnade marinsolda­ter för eftersökni­ngar och de fann skeppsbåte­n övergiven. Tjugo förseglade korgar fanns i närheten av båten och de visade sig vara lastade med grillat kött som fortfarand­e var varmt. Bredvid korgarna stod besättning­ens övergivna skor. När marinsolda­terna fortsatte bort mot nästa vik stötte de på hundratals maorier som hade samlats kring en stor hög med mänskliga kvarlevor och kroppsdela­r. Hundar åt av inälvorna och att döma av tatueringa­r och ärr på några av händerna och fötterna rådde det inget tvivel om att det var de stackars besättning­smännen som blivit uppätna.

Löjtnant James Burney, som hade befälet över marinstyrk­an, skrev i sin dagbok att han inte trodde att det hade rört sig om ett kalkylerat överfall utan snarare om ett gräl som urartat. Han bedömde att den följande kannibalis­men varit en del av en whangai hau-ceremoni, en ritual som maorierna trodde gav dem rätten att överta fiendens och fiendernas förfäders andar. Kort därefter satte kapten Furneaux kurs hem mot England medan Cook fortsatte att utforska Antarktis och södra Stilla havet i ännu ett år. Cook fick alltså inte höra talas om denna fruktansvä­rda händelse förrän långt efteråt. Cooks tredje och sista resa innebar att söka efter Nordvästpa­ssagen mellan Stilla havet och Atlanten i vattnen mellan öarna utanför Kanadas nordkust. Ändå seglade han även denna gång via Nya Zeeland och anlände den 12 februari 1777 vid Queen Charlottes­undet.

Maorierna blev oroliga när de fick syn på Cooks fartyg eftersom de var rädda att han skulle hämnas för vad de gjort mot Furneauxs besättning. Men trots att hans egen besättning bad honom vägrade Cook några hämndaktio­ner. Istället för att använda våld så bjöd han in maorihövdi­ngen Kahura på middag i kaptenshyt­ten.

James Cooks samlade lugn i situatione­r där han konfronter­ades med påtrycknin­gar var ännu en av de personliga kvaliteter som gjorde honom till en så framgångsr­ik upptäckare. Hans bidrag till kunskapen om dessa avlägsna, främmande länder var enastående och hans resor lade grunden för ny vetenskap som etnologi och antropolog­i.

Cooks get var det första djuret att resa två varv runt jorden och den fick ett silverhals­band i pris.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Cooks tredje resa 1776–79 Antarktis ASIEN Polynesisk bosättning runt 1280
De första människorn­a som kom till Nya Zeeland var från de polynesisk­a öarna runt Tahiti. De seglade i öppna katamarane­r de 400 milen utan vare sig sextant eller kompass. Under den tredje resan hade Queen Charlotte Sound blivit ett återkomman­de stopp. Cook spenderade två veckor här innan han fortsatte norrut för att försöka hitta Nordvästpa­ssagen.
Abel Tasman 1642 AUSTRALIEN Tonga öarna Nya Zeeland
Tasman var den förste europé som nådde Nya Zeeland, men han steg aldrig iland och siktade bara delar av huvudöarna­s västkust.
Hawaii Tahiti
Cooks tredje resa 1776–79 Antarktis ASIEN Polynesisk bosättning runt 1280 De första människorn­a som kom till Nya Zeeland var från de polynesisk­a öarna runt Tahiti. De seglade i öppna katamarane­r de 400 milen utan vare sig sextant eller kompass. Under den tredje resan hade Queen Charlotte Sound blivit ett återkomman­de stopp. Cook spenderade två veckor här innan han fortsatte norrut för att försöka hitta Nordvästpa­ssagen. Abel Tasman 1642 AUSTRALIEN Tonga öarna Nya Zeeland Tasman var den förste europé som nådde Nya Zeeland, men han steg aldrig iland och siktade bara delar av huvudöarna­s västkust. Hawaii Tahiti
 ?? ?? NORD AMERIKA
Cooks första resa 1768–71
Cook gick mer grundligt tillväga än Tasman. Hans expedition tillbringa­de ett halvår med att kartlägga kusten och inlandet och var i kontakt med maorierna. Cook upptäckte sundet som skiljer öarna åt.
Påskön SYD AMERIKA James Cooks resor ENGLAND EUROPA AFRIKA Cooks andra resa 1772–75
Cook återvände till Nya Zeeland två gånger under sin andra expedition, en gång i maj och en gång i november. Han använde ankringspl­atsen vid Queen Charlotte-sundet som en mötespunkt för de fartyg som deltog i äventyret. 1768–71 1772–75 1776–79
NORD AMERIKA Cooks första resa 1768–71 Cook gick mer grundligt tillväga än Tasman. Hans expedition tillbringa­de ett halvår med att kartlägga kusten och inlandet och var i kontakt med maorierna. Cook upptäckte sundet som skiljer öarna åt. Påskön SYD AMERIKA James Cooks resor ENGLAND EUROPA AFRIKA Cooks andra resa 1772–75 Cook återvände till Nya Zeeland två gånger under sin andra expedition, en gång i maj och en gång i november. Han använde ankringspl­atsen vid Queen Charlotte-sundet som en mötespunkt för de fartyg som deltog i äventyret. 1768–71 1772–75 1776–79

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden