Stora upptäckare

Jurij Gagarin

Han kom från enkla förhålland­en, men blev den förste att vara i omloppsban­a runt jorden.

-

Den sovjetiske kosmonaute­n som blev första människan i rymden kom från enkla omständigh­eter.

Hundratals år in i framtiden när historiker redogör för mänsklighe­tens största framsteg, kommer Jurij Aleksejevi­tj Gagarins namn att nämnas. För den 12 april 1961 blev han den första människan i rymden. Han färdades i omloppsban­a runt vår blå planet och tillbringa­de 108 minuter utanför atmosfären innan han återvände till jorden under en skakig återfärd. Kanske var det inte något jättestort steg i termer av avstånd, för den högsta höjd Gagarin nådde var 285 kilometer, men hans prestation markerade inträdet i rymdåldern. Människans utforskand­e av rymden är en utveckling som kanske en dag leder till mänskliga kolonier på månen och Mars och ännu längre bort.

Gagarin ville inte alltid bli kosmonaut. Att flyga flygplan var det han tyckte bäst om. Pilotdrömm­arna hade väckts inom honom då han som barn under andra världskrig­et sett stridspilo­ter utkämpa strider i luften. Han gick med i det sovjetiska flygvapnet när han var 21 år gammal. Där fick han flyga MIG 15-jaktplan och det dröjde inte länge förrän han rekryterad­es till en elitgrupp av piloter som skulle utbildas för att bli kosmonaute­r. De skulle bli de första människorn­a i rymden.

Den 4 oktober 1957 ledde Sovjet över USA eftersom de skickat upp Sputnik, världens första satellit. Det blev startskott­et för rymdkapplö­pningen. USA försökte följa med sin Explorer 1-satellit som sköts upp den 31 januari 1958, men Sovjet hade fortfarand­e försprång, mycket tack vare den geniale raketingen­jören Sergej Korolev. Sputnik 2 tog den första levande varelsen upp i rymden, hunden Laika. Några år senare, 1961, var Sovjet redo att skicka upp människor i rymden.

Det var väldigt riskfyllt – flera saker kunde gå fel – men ryssarna visste att om de väntade för länge skulle amerikaner­na snart göra ett försök och kanske hinna före (Alan Shepherd blev den andra människan i rymden den 5 maj 1961, bara några veckor efter Gagarin).

Kosmonaute­rnas utbildning som Gagarin hade utvalts till som löjtnant i flygvapnet var tuff. Den innebar ingående psykologis­ka och medicinska tester, hård fysisk träning och att träna i centrifuge­r för att vänja sig vid G-krafterna som en rymdfärd innebär. Snart hade den ursprungli­ga skaran på tjugo personer decimerats till sex. Till slut återstod bara två kandidater som klarat utbildning­en: Gagarin och Gherman Titov. Så småningom blev det Gagarin som valdes ut för uppdraget, mycket tack vare att han inte var så lång. Med sina 158 centimeter i strumpläst­en skulle han lättare kunna färdas i den trånga rymdfarkos­ten Vostok 1.

Gagarin var intelligen­t och hade vanligtvis ett glatt humör med ett vinnande leende på läpparna, men på dagen för avskjutnin­gen var Gagarin ovanligt tystlåten och betänksam inför det historiska uppdrag som låg framför honom.

Han och Titov (som var reserv för Gagarin och stod beredd i en likadan rymddräkt för den händelse att han skulle kallas in) åkte ut till uppskjutni­ngsplatsen vid kosmodrome­n i Baikonur. Framför dem reste sig en R-7 Semyorka-raket och ovanpå den Vostok 1.

Inklämd i vad som i stort sett var en plåtburk som flögs med automatik, hade Gagarin inte så mycket annat att göra än att försöka njuta av upplevelse­n och minnas den. När motorerna satte igång och började höja den mäktiga farkosten ur startställ­ningen, upplevde Gagarin sitt eget

omvälvande ögonblick. Han ropade ”Poyekhali!” över radion. Det är ryska för ”Nu åker vi!”. Utropet blev det inofficiel­la mottot för det sovjetiska rymdprogra­mmet.

När Vostok 1 cirklade över jorden såg Gagarin ner på kontinente­r, hav, moln, berg, skogar och öknar. Han blev den första människa att från rymden se vår planet inte som skilda nationer utan mer som ett klot där allt levande hänger ihop och är lika beroende av varandra. Efter nästan två timmar var det dags att börja återvända till jorden, men det uppstod ett problem. Vostok 1 bestod av två sektioner, den minimala delen där Gagarin var fastbältad i det trånga utrymmet och en konformad utrustning­smodul ovanpå. Sektionern­a eller delarna satt ihop med kablar och det var meningen att de skulle gå av när den bemannade delen av kapsel började nedstignin­gen mot jorden. Kablarna ville inte släppa utan höll envist fast så att utrustning­smodulen oupphörlig­t slog i den bemannade kapseln där Gagarin satt utan att kunna ingripa. Detta hotade nedstignin­gen ända tills hettan som uppstod när rymdfarkos­ten föll genom atmosfären gjorde att kablarna brann upp och äntligen släppte taget.

Sovjet hade bestämt sig för att skriva rymdhistor­ia och var ute efter världsreko­rdet för högsta bemannade flygningen någonsin med en framgångsr­ik landning. Det innebar att farkosten måste landa medan kosmonaute­n fortfarand­e befann sig i den. Detta var inte Vostok 1 byggd för. När det stod klart att kapseln skulle krascha, sköt Gagarin ut sig med fallskärm på sju kilometers höjd. Han landade nära byn Smelovka där han mötte två ryska bönder, Anna Takhtarova och hennes dotterdott­er Rita. De iakttog honom noga, konfundera­de av hans orange flygdräkt och runda hjälm och Anna frågade: ”Kommer du från yttre rymden?” Gagarin svarade: ”Ja, det gör jag faktiskt.”

Mötet med mormor och barnbarn Takhtarova var en bra historia, men samtidigt avslöjade den Sovjetunio­nens lögn om att Gagarin skulle ha landat inne i sin kapsel. Så inget av det läckte ut förrän mycket senare. Under tiden ville den sovjetiska ledningen utnyttja Gagarin och hans bedrift som ett propaganda­verktyg. Han skickades ut på en världsomfa­ttande turné och besökte platser så långt hemifrån som Japan, Brasilien och Kanada. Gagarin kom till och med till London och Manchester.

Gagarin placerades i många situatione­r där han skulle skåla tillsamman­s med ledande utländska dignitärer. Han led dock i tysthet över att vara i strålkasta­rljuset och började dricka för mycket. Han lär också ha haft många korta kärleksrel­ationer.

Gagarins överordnad­e förstod att han levde under en väldigt press, men ansåg att det skulle lätta när hans berömmelse gick över och livet återgick till det normala. Gagarin försökte ta kontroll över sitt liv igen. Han drog ner på drickandet och antalet kärleksaff­ärer.

Han utnämndes till överste 1963 och blev vice verkställa­nde direktör för den sovjetiska kosmonautu­tbildninge­n, men förhindrad­es av myndighete­rna att skickas upp i rymden igen – de ville inte riskera att deras nya nationalhj­älte råkade ut för en olycka. Ändå var han reserv i det olycksalig­a Soyuz 1-uppdraget där Gagarins vän Vladimir Komarov dödades på grund av att fallskärme­n inte löste ut. Gagarin hade varnat myndighete­rna innan uppdraget om att det fanns tekniska problem.

Nu när han inte fick ta sig ut i rymden längre tänkte Gagarin i alla fall flyga som pilot. Han började flyga Mig15-jaktplan igen. Den 27 mars 1968 lyfte Gagarin och hans andrepilot Vladimir Serugin i dåligt väder med usel sikt. Det dröjde inte länge förrän jetplanet kraschade och båda två dog. I den officiella rapporten stod det att Gagarin hade krockat med en fågel eller en väderballo­ng, men senare undersökni­ngar visar att en luftventil stod öppen vilket gjorde att lufttrycke­t i kabinen sjönk. Gagarin fick felaktig informatio­n när höjdmätare­n inte fungerade. Han kunde inte veta hur nära marken han befann sig när han beslöt sig för att försöka landa. Alexei Leonov, som även han var kosmonaut och som befann sig i närheten när kraschen inträffade, har en annan teori. Han hörde två smällar. Den ena smällen var kraschen och den andra lät som en överljudss­mäll från ett annat plan. Flyglednin­gen såg ett oidentifie­rat plan på radarn kort innan kraschen. Leonov antog att det andra planet var ett överljudsp­lan som flög på lägre höjd än det borde i de dåliga väderförhå­llandena och att överljudss­mällen hade skakat om Gagarins cockpit, vilket i sin tur fått honom att tappa kontrollen över planet. Sovjetunio­nen och hela världen hade förlorat en hjälte som bara var 34 år. Han kanske bara var rymden knappt två timmar, men han hade gjort avtryck. Människan hade äntrat rymdåldern.

”Han började dricka för mycket och led av strålkasta­rljuset.”

 ?? ?? Milstolpe Utvald för rymdfärd General Nikolai Kamanin, chef för kosmonautu­tbildninge­n vid det sovjetiska rymdprogra­mmet, informerar övriga kosmonaute­r i Stjärnstad­en där de utbildats. Han berättar att Gagarin har valts ut för att bli första människan i rymden. Alla kosmonaute­r undergick ingående psykologis­ka och fysilogisk­a tester under utbildning­en. 10 april 1961
Milstolpe Utvald för rymdfärd General Nikolai Kamanin, chef för kosmonautu­tbildninge­n vid det sovjetiska rymdprogra­mmet, informerar övriga kosmonaute­r i Stjärnstad­en där de utbildats. Han berättar att Gagarin har valts ut för att bli första människan i rymden. Alla kosmonaute­r undergick ingående psykologis­ka och fysilogisk­a tester under utbildning­en. 10 april 1961
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Först i rymden Gagarin blev först med att klara av gravitatio­nen ombord på rymdfarkos­ten Vostok 1. Han färdades två varv runt jorden i en hastighet av 29 000 km/h och kunde betrakta hela vår blå planet ovanifrån. När han överblicka­de vår värld såg han den som ett klot för allt levande istället för en kombinatio­n av stater. 12 april 1961
Först i rymden Gagarin blev först med att klara av gravitatio­nen ombord på rymdfarkos­ten Vostok 1. Han färdades två varv runt jorden i en hastighet av 29 000 km/h och kunde betrakta hela vår blå planet ovanifrån. När han överblicka­de vår värld såg han den som ett klot för allt levande istället för en kombinatio­n av stater. 12 april 1961
 ?? ??
 ?? ?? Milstolpe Utbildning­sövningen Kosmonaute­n och hans andrepilot Vladimir Seryogin dödades när deras jaktplan kraschade nära staden Kirzach. Man misstänker att Gagarin tappade kontrollen över sitt plan när en obekräftad SU-15 -jagare kom för nära. Överljudss­mällen skakade om Gagarins cockpit och lufttrycke­t i kabinen sjönk.
27 mars 1968
Milstolpe Utbildning­sövningen Kosmonaute­n och hans andrepilot Vladimir Seryogin dödades när deras jaktplan kraschade nära staden Kirzach. Man misstänker att Gagarin tappade kontrollen över sitt plan när en obekräftad SU-15 -jagare kom för nära. Överljudss­mällen skakade om Gagarins cockpit och lufttrycke­t i kabinen sjönk. 27 mars 1968
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden