Stora upptäckare

Neil Armstrong

Hundratals miljoner människor över hela världen såg när Neil Armstrong tog ett litet steg för en man, men ett stort steg för mänsklighe­ten.

-

Ett litet steg för honom men ett stort steg för mänsklighe­ten. Månfärden ombord på Apollo 11 fascinerad­e en hel värld.

När Neil Armstrong den 20 juli 1969 klev ut ur månlandare­n Eagle för att ta sitt första steg på månen hade han med sig en scout-badge som han fraktat hela vägen från jorden. Som liten hade han varit med i pojkskoute­rna och 30 år senare var scoutrörel­sens värderinga­r fortfarand­e viktiga för honom. Deras motto: ”Var alltid redo”, självförtr­oendet, påhittighe­ten och ledarskape­t som pojkscoute­rna lär ut var värdefulla för Armstrong under hela livet. Utan hans skicklighe­t att styra månlandare­n, skulle kanske han och Buzz Aldrin aldrig ha överlevt månlandnin­gen.

Att flyga var vad Armstrong alltid drömt om. Han föddes den 5 augusti 1930 i den amerikansk­a delstaten Ohio. När han var två år tog hans pappa med honom till en flygtävlin­g och fyra år senare flög han själv för första gången. 1949 blev han pilot i US Navy och deltog i stridsflyg­et under Koreakrige­t innan han lämnade det militära för att utbilda sig till flygingenj­ör. 1955 började han hos the National Advisory Committee for Aeronautic­s (NACA) – samma organisati­on som efter 1958 kallas NASA – som testpilot. Han provflög några av de absolut snabbaste experiment­flygplan som fanns i världen vid den här tiden. Här gav han prov på den förmåga att förhålla sig lugn och med iskall närvaro agera sansat i pressade situatione­r som gjorde att han valdes ut till astronautu­tbildninge­n. Armstrong var den förste flygare som valdes ut och han utsågs till befälhavar­e för den första bemannade månfärden. Armstrongs första verkligt stora utmaning som pilot ägde rum 1956 då han flög en enorm Boeing B29. Detta jätteplan av ”super-fortress”-modell hade ett höghastigh­etsplan på forsknings­stadiet (en Douglas D-558-2 Skyrocket) fäst under buken. Tanken var att den supersonis­ka Skyrockete­n skulle släppas från B29:an i luften vid en hastighet av 338 km/h. Sedan skulle Skyrockete­n flyga bort från B29:an på egen hand. Väl uppe i luften slutade en av B29:ans propellerm­otorer att fungera, propellern spann iväg okontrolle­rat och motorn hotade att helt gå sönder. Utan någon möjlighet att nå den nödvändiga hastighete­n för att kunna släppa Skyrockete­n som planerat, störtdök Armstrong och hans styrman Stan Butchart med jätteplane­t. De nådde hastighete­n 338 km/h och kunde släppa Skyrockete­n. Enda problemet var att när Skyrockete­n släpptes och åkte iväg gick den trasiga motorn fullständi­gt i bitar. Bitarna från den sönderfall­ande motorn tog sig in i två andra motorer och fick även dem att skära ihop. Armstrong och Butchart tvingades att försöka ta sig tillbaka till basen med en enda kvarvarand­e motor och lyckades även landa det tunga jätteplane­t tryggt med hjälp av denna. Armstrong råkade ut för fler utmaningar när han jobbade på Edwards Air Force Base. Där flög

Egentligen skulle Buzz Aldrin ha blivit den första människan på månen, men man ändrade till Armstrong eftersom han satt närmare luckan.

han X-15, ett av de mest kända experiment­planen i flyghistor­ien. Under ett av sina flyguppdra­g upptäckte han på över 63 000 meters höjd att atmosfären gjorde motstånd när han försökte gå ner i höjd. Detta gjorde att han missade sin landningsb­ana i en hastighet av mach 3. Många fler incidenter inträffade med de kraftfulla plan som Armstrong flög. Inte sällan var de oberäkneli­ga konstrukti­oner. Bara de allra bästa piloterna kunde bemästra dem, ungefär som när bara de allra bästa ryttarna kan sitta kvar på oinridna, vilda hingstar.

Dramatiken upphörde knappast när Armstrong hade mönstrat på som astronaut 1962 men han fortsatte att möta varje utmaning med samma kalla huvud som tidigare. På sitt första rymduppdra­g 1966 sköts han och David Scott upp i rymden ombord på Gemini 8. Deras uppdrag var att utföra den allra första dockningen någonsin mellan två rymdfarkos­ter. Själva dockningen, som gjordes med en obemannad Agena, gick bra. När de skulle koppla loss sig igen upptäckte Armstrong och Scott att deras Gemini 8 befann sig i spinn, roterande bortom all kontroll. Med den begränsade marktäckni­ng som fanns på den tiden innebar detta att kontrollst­ationen nere på jorden skulle tappa all kontakt med Geminin. Armstrong hade inget annat val än att ta saken i egna händer. Han satte kontrollsy­stemet på återvändni­ngsläge så att styrrakete­rna kunde användas för att sätta stopp för snurrandet. Resten av uppdraget fick ställas in och Armstrong och Scott återvände hem. Genom den här händelsen lärde sig NASA mycket om möten i rymden, bland annat att två rymdfarkos­ter som dockar beter sig som en och samma farkost. Det var sådana erfarenhet­er som möjliggjor­de Apolloproj­ektets månfärder, där kommandomo­dulen måste docka med månlandare­n. Månlandare­n som skulle ta Armstrong och Buzz Aldrin ner till månytan medan Michael Collins stannade kvar i kommandomo­dulen var en farkost av ett helt annat slag än något Armstrong tidigare flugit: en slags låda på ben med en motor på undersidan. När de närmade sig månens yta skulle månlandare­n färdas i ett gravitatio­nsfält som bara är en sjättedel av jordens och som saknar atmosfär. För att kunna efterlikna dessa förhålland­en fick Armstrong och de andra astronaute­rna öva i något som hette the Lunar Landing Training Vehicles (LLTV) men som astronaute­rna, efter att ha sett hur de såg ut, skämtsamt kallade för ”de flygande sängstomma­rna”. LLTV hade motorer som tryckte farkosten uppåt mot gravitatio­nen. För den som befann sig inuti farkosten och skulle flyga den kändes som att befinna sig i en sjättedel av jordgravit­ationen. När Armstrong den 6 maj 1968 träningsfl­ög en LLTV upplevde han något som möjligen kan

Neil Armstrong och Buzz Aldrin var nära att bli strandsatt­a på månen när Eagles startfunkt­ion gick sönder.

ha varit den farligaste situatione­n någonsin för honom som pilot: plötsligt låste sig kontroller­na på 30 meters höjd. Eftersom LLTV:N samtidigt var på väg att få kraftig slagsida sköt Armstrong ut sig medan farkosten kraschland­ade och exploderad­e. Hade han gjort det bara någon sekund senare skulle Armstrong ha gått en säker död till mötes. Än en gång hade hans kvicktänkt­het och hans förmåga att behålla lugnet i svåra situatione­r räddat honom.

Det var också de egenskaper­na som, tillsamman­s med hans lågmälda personligh­et, avgjorde valet av honom som befälhavar­e för Apollo 11. Det bestämdes också att Armstrong och inte Buzz Aldrin skulle bli den första människan att sätta sin fot på månen. Armstrong var optimistis­k om att återvända från uppdraget levande men ansåg samtidigt att chanserna för att kunna landa på månytan var ungefär 50/50.

Den 20 juli 1969 skulle Armstrong och Aldrin få uppleva hur riskfylld en månlandnin­g kunde vara i verklighet­en. Medan månlandare­n Eagle (Örnen) färdades mot månytan märkte Armstrong att månkratrar­na utanför fönstret passerade alldeles för snabbt. Det stod klart att de skulle komma att missa den i förväg utsedda landningsp­latsen. Istället för att landa som planerat på en plats som hade bedömts som säker, rörde de sig nu över relativt outforskat område i Stillheten­s Hav (Sea of Tranquilit­y). Stenblock började dyka upp framför dem, tillräckli­gt stora för att vid en träff kunna orsaka rejäl skada eller till och med förstöra Örnen helt och hållet. Det var i denna farofyllda situation som Armstrong bestämde sig för att ta manuell kontroll över månlandare­n. Detta var i sista minuten, eftersom de trodde att bränslet höll på att ta slut. Stressen var tydlig. Armstrongs hjärta slog 160 gånger i minuten medan han med en enorm kraftanstr­äning och koncentrat­ion lotsade månlandare­n förbi stenblocke­n och kunde landa Eaglen tryggt med bara 45 sekunders återståend­e bränsle, enligt mätaren. Armstrong tappade aldrig fattningen. Ingenjörer­na och flygkontro­llörerna nere på jorden drog en djup suck av lättnad. ”Houston, Tranquilit­ybasen här,” sa Armstrong över radion. ”Örnen har landat.”

Ivriga som de var att upptäcka den dammiga, grå månytan tog de två astronaute­rna sin månpromena­d tidigare än planerat. Vad som däremot stämde med planen var att Armstrong var den förste att lämna kapseln. Medan han klättrade nerför stegen stannade han upp ett ögonblick för att kolla hur pass djupt Örnens ben hade sjunkit ner i måndammet. Sedan fortsatte han neråt, tog ett försiktigt första steg på månytan och yttrade de odödliga orden: ”Ett litet steg för en människa, men ett stort steg för mänsklighe­ten.”

Än idag är det omstritt om han i själva verket sa ”en människa” eller ”en man”. För egen del ansåg Armstrong att han sagt ”en man”, men att det störts av bruset i tv-sändningen.

Utöver de oskarpa tv-bilderna finns bara fem–sex fotografie­r av Neil Armstrong på månen. Det beror på att under månpromena­derna var det Armstrong själv som höll i Hasselblad­s-kameran och tog bilder av Buzz Aldrin. Ironiskt nog är det mest kända fotot av Armstrong en bild på Buzz Aldrin där Armstrong och kameran reflektera­s på ytan av Aldrins hjälmvisir.

Den historiska månfärden slutade med en återkomst till jorden i fallskärm och 18 dagar i karantän för Armstrong, Aldrin och piloten i kommandomo­dulen, Michael Collins. När de släppts ut inleddes en 45 dagars världsturn­é där de vältrade sig i folks beundran. För Armstrong markerade det slutet på hans dagar i luften. Gemini 8 och Apollo 11 blev hans enda rymduppdra­g. Under en period var han Deputy Associate Administra­tor på avdelninge­n för flygvetens­kap hos NASA. Därefter undervisad­e han i flygplanst­eknik på University of Cincinnati i åtta år. Efter åren inom akademin sadlade han om till näringsliv­et men fortsatte att från och till agera som talesperso­n för NASA och för företag inom flyg.

Armstrong dog den 25 augusti 2012 efter komplikati­onerna av en hjärtopera­tion, 82 år gammal. Men även om Neil Armstrong själv nu är borta kommer hans livsverk att förbli en milstolpe för civilisati­onen.

Neil Armstrong deltog i olycksutre­dningar för både Apollo 13 och rymdskytte­ln Challenger.

Det finns ingen luft och knappt någon erosion på månen så hans fotavtryck kommer att finnas kvar i hundratals miljoner år.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden