Stora upptäckare

Glomda utforskare under Tudortiden

Männen vars seglatser förändrade Englands syn på världen

-

Humphrey Gilbert 1539–1583

Han var halvbror till Sir Walter Raleigh och etablerade 1583 Kanadas östligaste provins, St John’s Newfoundla­nd. Gilbert var en tidig företrädar­e för den engelska kolonialis­men i Nordamerik­a. Från början hade han letat efter en seglingsba­r passage genom norra Amerika för att kunna nå Asien.

John Hawkins 1532–1595

Han var kusin till Francis Drake och en av arkitekter­na bakom uppbyggnad­en av den brittiska flottan. Han ledde också flera resor till Västafrika och Sydamerika. Hawkins var en gränsövers­kridande handelsman som tjänade stora pengar på slavhandel.

Richard Grenville 1542–1591

Han var engelsk krigshjält­e och gjorde viktiga insatser för att befolka Nya världen. Grenville försökte etablera engelsktal­ande kolonier på Roanoke Island och hans ärorika död ombord på fartyget Revenge har odödliggjo­rts i Tennysons dikt Therevenge.

Martin Frobisher 1535/1539–1594

Frobisher var fast bestämd om att hitta en Nordvästpa­ssage till Indien och Kina och gjorde tre resor för att söka efter den. Denne kapare och pirat kom över vad han själv trodde var 1 550 ton guld. Men det visade sig vara värdelös järnpyrit eller kis.

Richard Hawkins 1562–1622

John Hawkins son som gick till havs för att plundra spanska kronans egendomar i Sydamerika. Trots att hans plundrings­räder i spansktala­nde byar och städer säger något annat, hävdade han för egen del bestämt att syftet med hans expedition­er var att göra geografisk­a upptäckter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden