Stora upptäckare

TIDSLINJE 1844–1848

Från expedition­ens hoppfulla inledning till det katastrofa­la försvinnan­det.

-

December 1844

På initiativ av Sir John Barrow, andresekre­terare vid brittiska amiralitet­et fram till 1845, ska en ny expedition skickas ut för att slutgiltig­t kartlägga Nordvästpa­ssagen. Man börjar inleda förberedel­serna.

Januari 1845

Trots amiralitet­s betänkligh­eter på grund av hans ålder – Franklin var 59 år gammal – får han klartecken att leda sökandet efter Nordvästpa­ssagen efter att kapten James Ross tackat nej till erbjudande­t.

Maj 1845

Dagarna innan expedition­en ska avsegla blir Franklin, som varit sängliggan­de med influensa, arg på sin fru som placerat det brittiska banéret i broderat siden över honom medan han legat till sängs. Han förklarar att det är ett dåligt omen.

19 maj 1845

HMS Erebus och HMS Terror lägger ut från Greenhithe i Kent. De sätter kurs mot Orkneyöarn­a och seglar över Nordsjön. Franklin är omtyckt och respektera­d som kapten både hos besättning­en och av officerarn­a.

Juni 1845

Från Stromness på Orkneyöarn­a fortsätter de två fartygen ut på norra Atlanten med kurs mot Disko Bay på Grönland. De får sällskap av Barretto Junior, en transportb­åt, som fraktar hela lagets förnödenhe­ter.

Sent i juli 1845

Vid Disko Bay på västra Grönland slaktar Barretto Juniors besättning tio oxar för att fylla på köttförråd­en. Officerarn­a skriver brev som transportf­artyget tar med sig. Fem besättning­smän som inte klarar den fortsatta expedition­en sätts av och får också följa med.

Januari 1846

Expedition­en ankrar för övervintri­ng vid Beechey Island 1846 winter. Nu börjar besättning­en att dö. William Braine, John Torrington och John Hartnell begravs i prydliga gravar som hittades 1850.

12 september 1846

Erebus och Terror lämnar Beechey Island för att bege sig mot Peel Sound och längs med King William Islands västkust. Där fryser de återigen fast och får övervintra i två vintrar.

22 april 1848

Fartygen överges eftersom de suttit fast i isen sedan september 1846. Inte heller denna sommar ska isen släppa sitt grepp.

26 april 1848

De överlevand­e ur besättning­en utarbetar en plan och försöker nå mynningen av Back River, där Hudson’s Bay Company har en utpost. Det är mer än hundra mil dit och de har inte en chans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden