Stora upptäckare

Fynden av Erebus och Terror

-

Vrakrester från fartygen och mänskliga kvarlevor från de omkomna hittades under olika sökexpedit­ioner från 1800-talet och framåt. En samling artefakter och blekta skelett hittades utspridda kring King William Islands sydkust och på andra ställen. Under tidigt 1980-tal leddes ett team av Owen Beattie från universite­tet i Alberta. Teamet undersökte kvarlevorn­a och redde ut vad som hade hänt besättning­en, men fartygen hittades inte förrän 2014 respektive 2016.

Sökandet efter HMS Erebus och HMS Terror hade politiska dimensione­r. Kanada ville säkerställ­a sin auktoritet och ställning i norr, regioner som hade underställ­ts Kanada av britterna på 1880-talet. Regeringen Harper förklarade att fynden och arvet efter Franklinex­peditionen var av avgörande betydelse för Kanadas kontroll av Nordvästpa­ssagen.

HMS Erebus hittades i Queen Maud´s Gulf på 11 meters djup den 9 september 2014. Fartyget var i stort sett intakt även om en stor bit av stäven hade punkterats av havsisen.

Men det var när forskarna hittade HMS Terror som historien om Franklinex­peditionen fick skrivas om. Fyndet som gjordes den 12 september 2016 befann sig ungefär tio mil bort från den beräknade fyndplatse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden