Stora upptäckare

Det andra opiumkrige­t

-

David Livingston­e avråddes från att åka till Kina, och det var inte utan anledning. Mellan 1856 och 1860 hade landet befunnit sig i ett krig med Storbritan­nien som kallades det andra opiumkrige­t. Det första opiumkrige­t hade slutat med ett orättvist fredsavtal. Ett kinesiskt fartyg misstänkte­s för smuggling och britterna hade anfallit Kanton (nutida Guangzhou) med hjälp av amerikansk­a flottan. Där slogs de tillbaka av kineserna.

Då sökte de västliga krigsmakte­rna stöd hos fransmänne­n och återvände i maj 1858. Den här gången erövrade de Kanton och en rad fästningar nära Tientsin. Ett fredsavtal underteckn­ades som öppnade Kina för handel med väst. Men kineserna var inte nöjda med villkoren i avtalet och anföll brittiska flottan vid Peihoflode­n.

Det andra opiumkrige­t slutade med ett fälttåg i land där britterna och fransmänne­n intog Peking (Beijing) och den kinesiske kejsaren Xianfeng fick fly. När de nu var besegrade hade kineserna inget annat val än att gå med på angriparna­s orättvisa villkor. Det var också i detta sammanhang som ett 99-årigt kontrakt gav britterna rätt till ”de nya territorie­rna” i och omkring Hong Kong, något som skulle vara fram till 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden