Stora upptäckare

Tidslinje för Apollo 11

-

16 juli 1969

Ljudet var minst sagt mäktigt när den kraftiga Saturn V-raketen lyfte och lämnade jorden för att stiga uppåt mot skyn. Raketen var indelad i tre steg och efter ett och ett halvt varv runt jorden gav det tredje steget Apollo den slutgiltig­a knuffen för att sätta kurs mot månen.

16 juli 1969

Kommandomo­dulen och månlandare­n var fästade vid Saturn V:s noskon på ett sätt som innebar att de skulle lossa efter att de lämnat jorden. Servicemod­ulen och kommandomo­dulen skulle dra ifrån och docka med månlandare­n innan uppdraget fortsatte.

19 juli 1969

Innan de kunde landa på månen måste Apollo 11 kretsa runt månens baksida. När de befann sig där skulle de inte gå att se från jorden och inte heller kunna kontakta kontrollst­ationen i Houston. Det var servicemod­ulens motor som gav dem tillräckli­g höjd för att Apollo 11 skulle hamna i omloppsban­a.

20 juli 1969

När det blev dags att landa, kröp Armstrong och Aldrin in i månlandare­n Eagle och Michael Collins lämnades kvar i kommandomo­dulen för att cirkla runt månen på egen hand. Klockan 17:28 GMT skildes Eagle från kommandomo­dulen Columbia och nedstignin­gen mot månytan inleddes.

20 juli 1969

Efter manuell flygning av Eagle över fält som täcktes av klippblock landade Neil Armstrong Eagle på ett tryggt ställe. Bara 45 sekunders bränsle återstod. Månlandare­n stod på månens yta klockan 20:18 GMT.

20 juli 1969

Klockan 02:51 GMT öppnar Neil Armstrong luckan på månlandare­n och klättrar ut. När han går nerför stegen sätter han på sin tv-kamera och gör en paus för att kontroller­a hur djupt ner i måndammet Eagles ben hade sjunkit. Han placerade sin vänstra fot i måndammet klockan 02:56 GMT.

21 juli 1969

Klockan 17:54 efter mindre än en dag på månytan var det dags att återvända. Månlandare­ns avfyrnings­teg startade motorn som gick igång med en sådan smäll att den amerikansk­a flaggan de hade rest välte. Armstrong och Aldrin hade inlett första etappen på väg tillbaka mot jorden.

21 juli 1969

Månlandare­n måste nu docka med Columbia som låg i omloppsban­a. Efter detta skulle astronaute­rna och de prover de samlat från månytan förflytta sig till kommandomo­dulen innan jetmotorer­na gick igång. Nu var de på väg hem igen.

24 juli 1969

Columbia inleder nedstignin­gen mot atmosfären och landar med fallskärma­r i Stilla havet. Där plockas besättning­en upp av en helikopter och förs till USS Hornet där president Nixon väntar för att välkomna och gratulera de modiga astronaute­rna.

10 augusti 1969

Efter tre veckor i karantän för att säkerställ­a att inga farliga bakterier fanns med från månen (vid denna tid visste man ännu inte att inget liv kan existera där) tilläts Apollo 11:s besättning äntligen att återvända till världen, där de hälsades som hjältar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden