Strömstads Tidning

Insats mot kriminell liga baserad i Strömstad

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

NYHETER: En kriminell liga som sysslar med organisera­d brottsligh­et verkar i Strömstad och på andra sidan gränsen. Det menar polisen, som nu berättar om utredninge­n. Under våren har polisen i en riktad insats arbetat för att identifier­a och lagföra de misstänkta i det kriminella nätverket.

Polisen har under en tid haft en pågående insats mot ett kriminellt nätverk i Strömstad. Det handlar om ett tiotal personer som ägnar sig åt grov organisera­d brottsligh­et kring gränsen.

Under våren har polisen i en riktad insats arbetat för att identifier­a och lagföra misstänkta personer i ett kriminellt nätverk i Strömstad.

Polisen har satt in resurser för att identifier­a nätverket och deras metoder under mars och april. Nu arbetar polisen med att sammanstäl­la informatio­n och uppgifter från insatsen.

POLISEN TALAR OM en inre krets i Strömstad på ett tiotal personer som är inblandade i mycket av den grövre brottsligh­eten.

– Den inre kretsen har en struktur för framför allt stölder och smuggling av narkotika och alkohol, säger förundersö­kningsleda­re Göran Gustavsson.

Den innersta kretsen misstänks ha ägnat sig åt både större och mindre brott i flera år, både i trakterna kring Strömstad och på norska sidan. Kretsen ska också ha knutit minst lika många personer till sig.

SAMMA PERSONER FÖREKOMMER i olika ärenden. Bara under det senaste halvåret misstänks flera av dem vara inblandade i stölder, inbrott, narkotikab­rott, vapenbrott och penningför­falskning, smuggling och skadegörel­se, brott mot utlännings­lagen och övergrepp i rättssak. Polisen bedömer att det handlar om organisera­d brottsligh­et i många av de här fallen.

Insatsen har gjorts i samverkan mellan polisen och andra myndighete­r, bland annat kustbevakn­ingen, tullen och norsk polis och tull. Arbetet har handlat både om att identifier­a personer i nätverket och att samordna ärenden.

– Vi har utsett specialutr­edare som haft huvudansva­r för dessa ärenden, så att det har varit samma handläggar­e. Det är ett stort antal ärenden som fortfarand­e hanteras. Nu försöker vi sammanstäl­la allt vi fått in, säger Göran Gustavsson.

NINA HEYDEN, lokalpolis­områdesche­f i Västra Fyrbodal, menar att polisens insatser under våren har fått ner brottsligh­eten.

– Vi har fått en klar bild av vilka som ingår i nätverket, vad de begår för olika brott och hur de arbetar gränsövers­kridande. Jag bedömer att våra åtgärder har påverkan på deras förmåga, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? DEN INRE KRETSEN. Det handlar om ett tiotal personer som tillhör den hårda kärnan i den organisera­de brottsligh­eten.
Bild: JAKOB SIMONSON DEN INRE KRETSEN. Det handlar om ett tiotal personer som tillhör den hårda kärnan i den organisera­de brottsligh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden