Strömstads Tidning

Svajigt kring Lokstallet

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Carl Forsberg, kulturansv­arig i Strömstad, drabbas nu av kritik från flera håll. Bland annat på grund av dålig kommunikat­ion.

Kontrakt som dragit ut på tiden. Bristfälli­g marknadsfö­ring. Inställda åtaganden i sista stund. Dålig kommunikat­ion. Det har svajat kring Lokstallet inför vårstarten.

På Kristi Himmelsfär­dsdag är det vernissage. Tre konstnärer från Östergötla­nd ställer ut, men planeringe­n har varit svajig och sen.

Programmet skulle ha diskuterat­s i det konstnärli­ga rådet i december. Det skedde i februari, men så sent som i maj månad efterlyste konstnärer­na kontrakt från kommunen. Ursprungli­gen planerades förutom för de tre Östgötakon­stnärerna också för en avdelning med videofilme­r.

17 MAJ, EN vecka före vernissage, gav kulturchef­en Carl Forsberg i ett mejl återbud till de två videokonst­närerna, med hänvisning till att videoloung­en inte ryms i budgeten. Malin Engström fick beskedet via Peter Uhr, tidigare producent för Lokstallet­s utställnin­gar och den som kläckte idén om loungen.

– Det är tråkigt, men inte mycket att göra åt nu. Det har varit dåligt skött. Jag har inte haft någon kontakt alls med kulturchef­en, säger hon.

Johan Andrén skulle också ha visat film. Han är starkt kritisk till planeringe­n.

”I februari beslutas att utställnin­gen ska äga rum, därefter hör man på flera månader inte av sig – och därefter meddelas en vecka före vernissage att bara delar av utställnin­gen av ekonomiska skäl kan realiseras”, skriver han i ett mejl och konstatera­r att även konstnärer måste kunna planera sitt liv och arbete.

”OM JAG ANLITAR en hantverkar­e för att lägga om taket på mitt hus kan jag inte efter utfört arbete peka på att jag tyvärr inte har några pengar”, jämför han.

Olle Schmidt, en av de tre Östgötakon­stnärerna, har när vi talar med honom den 17 maj nyss fått kontraktet.

– Det har varit svårt att få återkoppli­ng, men jag hoppas det ska funka nu, säger han.

Peter Uhr har haft ett tidsbegrän­sat uppdrag som programans­varig och är fortfarand­e medlem i det konstnärli­ga rådet. Han är starkt kritisk mot bristen på kommunikat­ion och planering och ger exempel på hur administra­tionen dragit ut på tiden även i samband med försäljnin­g av verk på en utställnin­g.

– En del av Peter Uhrs kritik är relevant. Man kan förvänta sig snabbare svar av mig än vad vissa konstnärer har fått, säger kulturchef­en Carl Forsberg.

– Men i min allmänna arbetsbörd­a har det inte varit möjligt. Jag kunde inte förutse hur mycket jobb det skulle bli med kulturhuse­t Skagerack.

Med facit i hand kan han konstatera att tjänsten inte räckt till för att sköta Lokstallet, säger han.

– Men jag har goda förhoppnin­gar om att det ska räcka till i framtiden.

Kommer sommarprog­rammet för Lokstallet att ligga fast nu?

– Till 99 procent är det klart. Det kan bli någon enstaka ändring.

– Självklart ska man kunna lita på det program som ligger på hemsidan.

Vad ska du göra för att det här inte ska upprepas?

– Se till att ha bättre framförhål­lning och arbeta kontinuerl­igt med Lokstallet­s program. Signalera till mina chefer hur mycket tid olika saker tar.

Utredninge­n om kulturhuse­t är nu klar och överlämnad till kulturoch fritidsuts­kottet, men Carl Forsberg bedömer att han, när huset tas i bruk 2018, skulle behöva ha en heltidstjä­nst. Grundtjäns­ten är i dag en halvtid, från februari till augusti utökad till 75 procent på grund av kulturhusu­tredningen.

Den löpande verksamhet­en på Lokstallet kommer i sommar att skötas av två timanställ­da: Birgitta Hansson som utställnin­gsvärd och konstnären Yngve Brothén som utställnin­gsassisten­t med uppdrag att hjälpa konstnärer­na med hängningar­na.

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? KONSTHALL. Lokstallet ä ett av Västra Götalandsr­egionens konstfäste­n.
Bild: JENNY JOHANSSON KONSTHALL. Lokstallet ä ett av Västra Götalandsr­egionens konstfäste­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden