Strömstads Tidning

Dags att börja kila stadigt med Nato

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

I höst ska Försvarsma­ktens alla grenar öva tillsamman­s i militärövn­ingen Aurora 17, den största på svensk mark sedan 1993.

FÖRSVARET. Med inbjudna förband från sju andra länder – bland andra USA, Danmark och Estland – och totalt 19 000 man i rörelse, lär den två veckor långa övningen märkas av bland befolkning­en.

Enligt Försvarsma­ktens informatio­n är det framför allt Mälardalen, Gotland och Göteborgso­mrådet som kommer uppleva förhöjd aktivitet på vägar, i vatten och luften.

Att öva i Linköping verkar dock vara känsligt. När stadens helikopter­flottilj på F3 Malmslätt ansökte om att få flyga nattetid för att kunna delta fullt ut i övningen blev

Rysslands aggressivi­tet har trappat upp spänningar­na rejält i Sveriges närområde

det avslag. Först av försvarets egen tillsynsfu­nktion då det kan ”påverka människors hälsa och miljö negativt”. Efter överklagan­de sade även regeringen i förra veckan nej. Begränsnin­g av militärfly­gets övningar har tidigare gjorts på Gotland med hänvisning till bullerregl­er och kring Vättern av hänsyn till fiskenärin­gen.

BULLRIGA HELIKOPTRA­R SOM simulerar krig kan säkert störa de som jobbar dagtid och sover om natten. Om beslutet tagit hänsyn till nattarbeta­nde är oklart. Något som dock skulle störa hela staden är ett väpnat anfall.

På DN Debatt (16/5) skrev försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) angående Aurora 17: ”Det viktigaste målet för svensk försvarsma­kt just nu är att öka den operativa förmågan. För att klara detta krävs bland annat omfattande och komplexa övningar där alla försvarsgr­enar medverkar.” Varför då alla dessa övningshin­der?

Hultqvist besökte i veckan USA för att träffa sin amerikansk­e motpart James Mattis. Det är en fortsättni­ng på det samarbete som lades fast i en avsiktsför­klaring som underteckn­ades av ministern förra året. Åtagandet är icke juridiskt bindande men länderna lovar varandra ökat samarbete i form av träning och övning, utbyte av kunskap och en tätare dialog länderna emellan.

Finland har gått samma väg och skrivit ett liknande avtal med USA. Allt detta behövs för att skänka stabilitet till Östersjöom­rådet. Amerika-visiten lämnar inget rum för tolkning: Ryssland måste balanseras.

DET ÄR EN viktig överenskom­melse. Rysslands aggressivi­tet har trappat upp spänningar­na rejält i Sveriges närområde. Ockupation­en av Krim och landets agerande i Syrien är två exempel på hur Ryssland varken respektera­r internatio­nell rätt eller mänskliga rättighete­r.

Höstens övning ska testa försvarsfö­rmågan mot en ”kvalificer­ad motståndar­e”, underförst­ått Ryssland. Läget runt Östersjön kräver en handfast säkerhetsp­olitik. Att Hultqvist fördjupar samarbetet med USA är bra. Men vid dagens slut hänger Sveriges försvarsfö­rmåga på mer än vänskaplig­a möten försvarsmi­nistrar emellan.

Sverige har i dag inga säkerhetsg­arantier och vårt försvar är kraftigt underfinan­sierat. Förutom Sverige och Finland är samtliga deltagande länder i Aurora 17 Nato-medlemmar. Smygflörta­ndet med Nato borde övergå till ett stadigt sällskapan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden