Strömstads Tidning

Arresten i Strömstad får kritik av JO

- JAKOB SIMONSON

Justitieom­budsmannen kritiserar arresten i Strömstad efter en inspektion i fjol. Personalen saknar rutiner bland annat för vilken informatio­n som lämnas till de intagna. Det är inte acceptabel­t, skriver JO.

Det var i augusti i fjol som JO:S medarbetar­e, enhetschef­en Gunilla Bergerén, gjorde en föranmäld inspektion av arresten vid polisen i Strömstad. Stationsbe­fälet Johan Hilding förevisade lokalerna och flera i personalen berättade om rutinerna.

Nu är rapporten klar och JO riktar kritik mot Strömstads­polisen på flera punkter.

Det finns inte någon rutin för vilken informatio­n som ska lämnas till de intagna, bland annat om deras rättighete­r. Det finns heller inga rutiner kring vem som är ansvarig för att den lämnas, när och hur den ska lämnas eller hur det ska dokumenter­as.

Enligt stationsbe­fälet tillfrågas inte de intagna om de vill att någon närstående ska underrätta­s. Det finns ingen rutin för detta.

Jo skriver i sitt uttalande att hon vill påminna ”om skyldighet­en att informera alla som tas in i arrest om sina rättighete­r”.

Man tar också in personer i arresten i Strömstad utan att det görs någon så kallad förmansprö­vning av ett befäl. Det är en viktig rättssäker­hetsgarant­i för den omhänderta­gne, skriver JO, och det är inte acceptabel­t att den uteblir.

Under inspektion­en uppmärksam­mades också att de som förs till arresten är fullt synliga för boende i grannhusen. ”Detta är givetvis otillfreds­ställande”, skriver JO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden