Strömstads Tidning

M vill ena Strömstad kring vårdförsla­g

- MARITA ADAMSSON

Moderatern­a bjuder in samtliga partier i kommunfull­mäktige till ett dialogmöte om vården. – Vi måste glömma partitillh­örigheten och hitta ett gemensamt förslag från Strömstad som vi kan diskutera med regionen, säger Siwert Hjalmarsso­n.

– Vi måste finna en lösning på hur vi ska få trygg vård för strömstads­borna och för gäster i kommunen, både på kort sikt och på lång, förklarar Marie Edvinsson Kristianse­n.

M I STRÖMSTAD har enats om fyra förslag som de vill diskutera med övriga kommunpoli­tiker. Målet är att presentera ett enigt förslag för regionens politiker och komma överens om en lösning. Är det valrörelse­n ni startar?

– Nej, vi kan inte vänta ett och ett halvt år. Vi vill ha en lösning före valet - annars blir det en valfråga, säger Siwert Hjalmarsso­n.

– Vi måste finna en lösning – det är väldigt viktigt att vi får en trygg vård med läkare i kommunen under dygnets alla timmar, säger Anders Ekström.

Single-responder-bilen med en sjuksköter­ska som ska komma akut under nätter och kvällar är ett komplement – men räcker inte till. Dessutom utgör sjukvårdup­plysningen 1177 fortfarand­e en flaskhals som skapar problem genom långa väntetider, anser de.

– Single-respondern borde kunna utvecklas genom att sjuksköter­skor vidareutbi­ldas så att de till exempel kan sätta stygn vid enklare skärsår, säger Marie Edvinsson Kristianse­n.

M tycker också att det vore naturligt att strömstads­bor skulle kunna uppsöka legevakten (motsvarand­e jourcentra­l) i Halden.

Större möjlighet att få besök i hemmet av en läkare hör också till det de efterlyser.

SIWERT HJALMARSSO­N VILL slå ett extra slag för den förebyggan­de vården. Han vill att kommunen köper sjukhusbyg­gnaden av regionen – ett förslag som också framförts socialdemo­kraten Ronnie Brorsson – och skapar ett Hälsans hus där man har så mycket vård som möjligt, så väl förebyggan­de som specialist­mottagning­ar.

– Det är bättre att vi i kommunen får styra användning­en av sjukhuset själva. Det är ett fint hus och jag har många idéer för hur det kan användas.

Samtidigt vill han skapa bättre kommunikat­ion mellan medborgarn­a och regionen.

– Det finns effektiv vård när det är riktigt allvarligt, om man drabbas av stroke till exempel. Men inte alla känner till det.

– Vid livshotand­e tillstånd fungerar det. Den grupp som har störst problem är de som behöver vård utanför vårdcentra­lernas öppettider men inte är livshotand­e sjuka, säger Marie Edvinsson Kristianse­n.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? BJUDER IN. Moderatern­a Anders Ekström, Siwert Hjalmarsso­n och Marie Edvinsson Kristianse­n bjuder in till dialogmöte 13 juni.
Bild: MARITA ADAMSSON BJUDER IN. Moderatern­a Anders Ekström, Siwert Hjalmarsso­n och Marie Edvinsson Kristianse­n bjuder in till dialogmöte 13 juni.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? STRÖMSTADS SJUKHUS. Moderatern­a vill att kommunen köper byggnaden.
Bild: MARITA ADAMSSON STRÖMSTADS SJUKHUS. Moderatern­a vill att kommunen köper byggnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden