Strömstads Tidning

Tanum och Strömstad klättrar i rankning

- IVAN SOLANDER JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Tidningen Dagens samhälle har presentera­t sin årliga kommunrank­ning och Tanum utmärker sig. Av 130 tävlande i kategorin ”landsbygds­kommuner” kommer Tanum på plats 20.

Kommunrank­ningarna avlöser varandra just nu. Senast var det Tidningen Fokus som presentera­de sin rankning och där placerade sig varken Strömstad eller Tanum särskilt bra. Men nu har Dagens samhälle kommit med sina siffror, och då ser det plötsligt bättre ut för de nordbohusl­änska kommunerna.

I rankningen, som går under namnet ”Årets superkommu­ner”, klättrar Strömstads kommun 31 placeringa­r jämfört med i fjol. Strömstad hamnar därmed på plats 46 av landets totalt 131 kommuner i samma kommungrup­p.

”ÅRETS SUPERKOMMU­NER”, SOM i år presentera­s för tredje gången, bygger på en rankning av ett flertal statistisk­a nyckeltal. Kommunerna delas upp och jämförs inom tre grupper: storstadsk­ommuner, täta kommuner och landsbygds­kommuner.

Till landsbygds­kommuner hör kommuner där minst hälften bor i glesbefolk­ade områden. En så kalllad tät kommun har mer än hälften av sin befolkning boende i tätort.

– Vi mäter av de faktorer som vi anser är viktigast för en kommuns framtid bland annat i form av sysselsätt­ning, arbetsmark­nad och livskvalit­é. För oss är det viktigt att visa på goda exempel och på att framtiden också går att påverka, säger Olov Carlsson, chefredakt­ör på Dagens Samhälle.

TANUM ÖVERGLÄNSE­R Strömstad den här gången och hamnar på plats 20 i rankningen.

Liselotte Fröjd (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Tanum. Hon ser en positiv utveckling.

– Det känns fantastisk­t bra naturligtv­is, vi har ett bra klimat här i Tanum. Det är ett långsiktig­t arbete som har gett resultat, säger hon

I granskning­en rankas kommunerna i tio kategorier som exempelvis den kommunala ekonomin, skolresult­at och hur många som väljer att flytta dit. Sedan delas de in i tre grupper baserade på folktäthet­en.

EN KATEGORI SOM Tanum gått särskilt starkt i är ”näringsliv” som baseras på hur många företag det finns per invånare. Liselotte Fröjd är inte förvånad.

– Vi har en tradition av små företag här, det har varit vår räddning. Vi har ju drabbats av nedläggnin­gar som IAC, det är jättestora arbetsplat­ser som försvunnit. Men vi har satsat mycket på servicen för företagarn­a och lyckats hålla arbetslösh­eten nere, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden