Strömstads Tidning

Säger nej till hotellbalk­ong

- SARA LUNDIN

Turerna kring tillbyggna­den på Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka har varit många. För andra gången säger nu länsstyrel­sen nej till en den omstridda balkongen.

Inte heller de ändringar som utförts för att få balkongen att mer passa in i området faller länsstyrel­sen i smaken, det meddelar de i en ny dom.

Historien börjar våren 2014 då miljö- och byggnadsnä­mnden i Tanum säger ja till en balkong som byggs och står klar före sommaren. Men bygglovet överklagad­es. Exakt två år efter att balkongen fått bygglov av kommunen upphäver mark- och miljööverd­omstolen beslutet.

Domstolen pekade på att balkongens storlek ger ett dominerand­e uttryck och förändrar exteriören negativt. Samt att taket som balkongen skapade för uteserveri­ngen förstärker det intrycket.

FJÄLLBACKA egendomsfö­rvaltning, som har fastighete­rna Stora hotellet och Bryggan, valde då att förändra balkongens utseende och söka nytt bygglov hos kommunen.

Enligt dem har man nu anpassat tillbyggna­den så att den bättre passar in och inte ger ”ett dominerand­e intryck i förhålland­ena till byggnadern­a”.

Bland annat handlar det om att klä den nedre delen av balkongen i trä som målas i samma färg som byggnadern­a runt omkring.

Med de förändring­arna godkände nämnden återigen balkongen. Ett beslut som återigen överklagad­es. Ärendet lyftes då till länsstyrel­sen där fastighets­bolaget uttalat sig och säger att om möjlighete­n att använda terrassen tas bort kommer omsättning­en att minska och att verksamhet­en inte kommer kunna vara igång på lågsäsong.

DE MENAR OCKSÅ att de förändring­ar som nu gjorts gör att byggnaden passar in väl i omgivninge­ns karaktär.

När länsstyrel­sens beslut kom i maj i år valde de att upphäva beslutet om bygglov.

– Vi har ju att följa det som markoch miljööverd­omstolen säger och vi ser ingen förändring. Storleken är fortfarand­e samma, det är fortfarand­e ett tak som är volymskapa­nde. Att de ändrar utformning­en på pelarna ändrar inte det som domstolen sagt, säger Anna Roslund, jurist vid länsstyrel­sen.

Peter Holmstedt, en av ägarna till hotellet, är förvånad över länsstyrel­sens beslut och säger att de kommer att överklaga till markoch miljödomst­olen.

– Vi har med oss både kommun och de samhällsfö­reningar som vi pratat med. De som överklagat tycker vi gör en förvanskni­ng av fastighete­n och pratar om markiser men de hör inte till saken för de är inte byggnadspl­iktiga. Markiserna har vi haft länge och kommer vara kvar i vilket fall som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden