Strömstads Tidning

De fick mata krabbor under lektionsti­d

- JAKOB SIMONSON

Elever från Tjärnö skola hade en rolig lektion på Lovéncentr­et i torsdags, där de fick testa vad krabbor och sjöstjärno­r gillar att äta.

Under våren har eleverna på Tjärnö skola haft lektioner på Lovéncentr­et, det marinbiolo­giska institutet inom Göteborgs universite­t som är lokalisera­t på Tjärnö.

I torsdags var det dags för en lektion på temat ”Livet i vår vik”, och eleverna fick då utföra experiment med krabbor och sjöstjärno­r.

Vad tycker de havslevand­e djuren om att äta? Föredrar de räkor, musslor, korv eller rentav plast? Och hur beter de sig mot varandra när maten sänks ner? Eleverna fick formulera en hypotes och sedan fick de testa i praktiken.

SEXORNA IDUN NYLUND, Maja Edlund och Simon Lindegarth lyfter med vana händer över krabborna från vattenbade­t till testet. En krabba med stora klor är inget som skrämmer en Tjärnöbo.

– Vi ska testa om krabborna börjar bråka om maten. Vi tror att de har det som överlevnad­sstrategi. Det kan vara kul att se om honorna bråkar mindre och samarbetar mer också, säger Idun Nylund.

Under tidigare lektioner har eleverna bland annat fått gå längs stränderna och hitta saker som flutit iland, och sedan tagit med sakerna till Lovéncentr­et för att ta reda på vad de är och var de kommer ifrån.

Christin Appelqvist från Lovéncentr­et håller i lektionern­a.

– Det finns hela tiden en koppling till att havet är en enda stor ocean och att allt är sammankopp­lat.

ELEVERNA HAR SJÄLVA skrivit och efterfråga­t lektioner på Lovéncentr­et. Via samhällsfö­rening har skolan fått in pengar till det, och det gjorde att skolan kunnat förlägga fem lektioner och en utfärd med forsknings­fartyget.

– Det här stämmer väl med hur vi ska jobba enligt läroplanen. Det blir elevaktivt och det är något de kan ha nytta av i många ämnen. Det är väldigt givande, säger Kina Larsson Ström, lärare i årskurs 4-6 på Tjärnö skola.

HUR GICK DET då i experiment­et? Krabborna verkade gilla musslor bäst. Och de bröt mot de förväntade könsstereo­typerna.

– Vi trodde att honorna skulle vara svaga, men de var starkare än hanarna, säger Idun Nylund.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? NOTERAR RESULTATEN. Eleverna Ida Nylund och Maja Edlund i sexan på Tjärnö skola fick utföra experiment med krabbor.
Bild: JAKOB SIMONSON NOTERAR RESULTATEN. Eleverna Ida Nylund och Maja Edlund i sexan på Tjärnö skola fick utföra experiment med krabbor.
 ??  ?? STARKA. Honorna trotsade fördomarna och vann över hanarna i kampen om maten.
STARKA. Honorna trotsade fördomarna och vann över hanarna i kampen om maten.
 ??  ?? KUL INSLAG. Maja Edlund, Simon Lindegarth, Elsa Hallström och Idun Nylund tyckte lektionen var rolig.
KUL INSLAG. Maja Edlund, Simon Lindegarth, Elsa Hallström och Idun Nylund tyckte lektionen var rolig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden